Pred Vladom su stari problemi, ali nova energija

ljubuski.info

Skoro četiri mjeseca nakon parlamentarnih izbora u BiH, ZHŽ je prva od četiri županije s hrvatskom većinom dobila novu Vladu.

I u iduće četiri godine Vladu ZHŽ-a vodit će premijer Zdenko Ćosić. Ministar financija i dopredsjednik Vlade ZHŽ-a je Toni Kraljević iz Ljubuškog koji je na ovo mjesto došao s mjesta predsjednika Općinskog vijeća Ljubuški, ministar gospodarstva je Dario Sesar iz Posušja, ministrica pravosuđa i uprave u iduće četiri godine će biti Anita Markić iz Širokog Brijega. Ministarstvo unutarnjih poslova u iduće četiri godine vodit će Zdravko Boras iz Ljubuškog (Otok), ministar prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša je Miroslav Ramljak iz Posušja, a ministrica obrazovanja, znanosti kulture i sporta Ružica Mikulić iz Gruda. Pored Ćosića iz starog saziva u novoj Vladi ZH županije ostala su i dvojica ministara - ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi Stjepan Bogut iz Gruda i ministar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Mladen Begić iz Širokog Brijega.

Osim zastupnika HDZ-a BiH, novu Vladu su podržala i dvojica zastupnika HSP-a BiH, zastupnik NSRZB-a, zastupnici HRASTA i HSP-a Ante Starčević i neovisni zastupnik Rajko Grbešić.

Predsjednik Vlade ZHŽ-a Zdenko Ćosić je ovom prilikom izjavio kako su pred novom Vladom stari problemi, ali nova energija. Među jednim od najvećih problema Ćosić je naveo nepravednu raspodjelu novca od PDV-a s kojom se ova županija bori već godinama.
"Naši problemi u prvom redu odnose se na ozakonjen diskriminirajući odnos federalnih vlasti prema županijama. Inicirat ćemo izmjenu Zakona o pripadnosti javnih prihoda i Zakona o dugu i zaduživanju. I jedan i drugi zakon nas izravno pogađaju i utječu na život u ZHŽ", kazao je Ćosić.

Dodaje kako će u sljedećem razdoblju intenzivirati rad nad upravljanjem državnom imovinom, odnosno nad pokrenutim procesom privatizacije.
"Nadam se da ćemo u ovom mandatnom razdoblju uspješno okončati ovo pitanje", kazao je Ćosić.

Ističe i kako se nada da će se urediti pitanje koncesija gdje trenutačno ima mnogo konflikata po pitanju propisa.
"Treće vrlo važno pitanje je rad Uprave za inspekcijske poslove. U planu je skoro donijeti rad o inspekcijama koji bi trebao regulirati odnos između županijskih, općinskog i federalnih inspekcija", kaže Ćosić.

On se osvrnuo i na problem branitelja, te podsjetio da je ova županija odnosno ministar branitelja ZHŽ-a Mladen Begić ukazao na nezakonitu reviziju.

Marija Medić Bošnjak [ Večernji list ]

Glas naroda

E moj Bože, problem raspodjela, kome, njima, a šta nama.
oće li neko pokušati nešto pokrenuti, malim ljudima pomoći da se pokrene obiteljsko gospodarsrvo, a sve drugo je priča za vas, a ne za nas. Ali po ovim foto ne vidim napredka, samo raspodjela...

zemljo propuntaj se

Pred Vladom su stari problemi, ali nova energija
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari