Iz proračuna RH financirano 12 projekata iz BiH

ljubuski.info

Na temelju provedenog javnog poziva za prijavu posebnih potreba i projekata od interesa za Hrvate izvan Hrvatske, donesena je odluka o dodjeli financijske potpore za 23 projekta hrvatskih udruga i zajednica te šest potpora za ugrožene pojedince u ukupnom iznosu od 983.000 kuna.

Kako stoji na internetskoj stranici Državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske, od navedenih projekata njih 12 je za udruge iz naše zemlje, dok je svih šest potpora otišlo u BiH. Podsjetimo, ovo je druga dodjela pomoći za projekte iz BiH, jer je Vlada RH donijela odluku o raspodjeli 20 milijuna kuna za financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u BiH. Uz to, tada je donesena i odluka o dodjeli pomoći poplavom pogođenim područjima u BiH u visini pet milijuna maraka.

Očuvanje hrvatskog identiteta

"Podsjećamo da se javni poziv provodi s ciljem promicanja veza i jačanja suradnje Hrvatske s Hrvatima izvan Hrvatske te očuvanja hrvatskog identiteta, odnosno promicanja hrvatskog jezika, kulture, tradicije i jačanja položaja hrvatskog naroda izvan Hrvatske, kao i pomoći ugroženim pojedincima - pripadnicima hrvatskog naroda izvan Hrvatske. Zadani ciljevi i načini njihovog ostvarenja predstavljaju temelj za dodjelu bespovratnih sredstava iz državnog proračuna Hrvatske, namijenjenih potpori posebnih potreba i projekata od interesa za Hrvate izvan Hrvatske", stoji u priopćenju.

Projekti i pomoć

Kada su u pitanju projekti iz naše zemlje, Franjevački muzej i galerija Gorica - Livno dobiva 100 tisuća kuna za digitalizaciju građe iz arhiva samostana. HKD Napredak, podružnica Vareš, dobiva 25 tisuća kuna za tiskanje mjesečnika Bobovac. Nadalje, HKD Napredak, podružnica Jajce, dobiva za "Šopove dane" 11 tisuća kuna, za uređenje Hrvatskog doma Kandija u Bugojnu 80 tisuća kuna, dok za dio troškova održavanja Mediteran Film Festivala Kino video klub Amater iz Širokog dobiva 50 tisuća kuna.

Za konzervaciju i restauraciju starokršćanske bazilike na Gradcu (Posušje) izdvojeno je 30 tisuća kuna. Izvorna folklorna skupina "Sloga", Guča Gora, Travnik dobila je 20 tisuća kuna.

Financiran je i dovršetak sportske dvorane Nadbiskupskog centra za pastoral mladih "Ivan Pavao II.", Sarajevo sa 70 tisuća kuna, dok je opremanje školske knjižnice u OŠ "13. rujan" u Jajcu financirano s 40 tisuća kuna.

Udruženje za sport i rekreaciju "Katarina" Fojnica za nabavu minibusa dobilo je 50 tisuća kuna, župa Uznesenja BDM Stup, Ilidža 50 tisuća kuna dok je RKT župni ured Kotor Varoš dobio iz Hrvatske 40 tisuća kuna. Kada su u pitanju pojedinačne pomoći, njih je dobilo šest osoba iz BiH i to za sanacije uništenih domova i školovanje djece.

Dragan Bradvica [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari