Nameti guraju duhan u sivu ekonomiju

ljubuski.info

Prošlogodišnje povećanje akciznog opterećenja na rezani duhan dovelo je do pada prodaje ove industrijske biljke na službenom tržištu duhana, dok se, s druge strane, njegova potražnja na crnom tržištu povećala, navode proizvođači duhana i analitičari.

Prema izvješću Odjela za makroekonomsku analizu Upravnog odbora UNO BiH, navodi se kako su trendovi na tržištu duhana u razdoblju prije izmjene Zakona o akcizama bili izuzetno loši jer je većina pušača s cigareta prešla na rezani duhan.

"Velika zamjena cigareta rezanim duhanom dovela je do jačanja porezne evazije, odnosno izbjegavanja plaćanja poreza, tako da je u prvoj polovici prošle godine došlo do pada prihoda od akciza na duhan i cigarete, dok su prihodi akciza za rezani duhan porasli za 29 posto više nego u istom razdoblju 2013. godine", navodi se u izvješću.

S tim u vezi, ističe se kako su se određena pomjeranja na tržištu duhana počela javljati nakon usvajanja izmjena zakona.
"Drastično povećanje akciznog opterećenja rezanog duhana potaknulo je njegovo gomilanje, a u tome je prednjačila domaća duhanska industrija", stoji u izvješću.

Kako navode, najava velikog povećanja akciza na rezani duhan dovela je do povećane potrošnje neoporezivanog nebrendiranog duhana.
"Kao dokaz postojanja potražnje za rezanim duhanom izvan registrirane pokazuje podatak kako je za sedam mjeseci uvezeno 18 posto više papirića za strojnu proizvodnju cigareta, što je suprotno od silaznog trenda domaće proizvodnje cigareta", ističe se u izvješću i dodaje kako je zabilježen pad vrijednosti rezanog duhana za 6,8 posto.

"Novi trendovi na tržištu duhana u BiH donijeli su rast prihoda od akciza, gdje je naplaćeno 30,8 milijuna KM akciza više nego u 2013. godini", pokazuje izvješće, koji zaključuje kako se zahvaljujući izmjenama Zakona o akcizama u kratkom vremenu stabiliziralo tržište duhana.

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, smatra kako nameti države apsolutno guraju duhan u sivu ekonomiju.

"Situacija je takva da se pušači krajnje racionalno i ekonomično ponašaju jer ih ograničena primanja prisiljavaju na to da svoje potrebe za pušenjem zadovoljavaju na racionalniji način, rekao je on i dodao kako pušači rezani duhan po nižoj cijeni lako mogu donijeti i prenijeti s drugih tržišta ili kupiti izravno od kućanstava koja se bave proizvodnjom."

Pavlović kaže da do projektiranog povećanja sredstava izmijenjenim Zakonom o akcizama ipak nije došlo.
"Nefleksibilnost duhana, na koju se računalo kada se podizala visina akciza, očigledno ne daje planirani rezultat, dok potrošnja i dalje postoji u praksi, što potvrđuje povećani uvoz papira za motanje cigareta", rekao je on.

Komentari

Da je duhan u trgovinama poskupio 20% hajde - de. Nego oni trkom opalili akcize 150% veće, tako da ti je svejedno kupovao cigarete ili motao cigare. I šta ćemo sad? Nema druge nego kupovati domaće. Bravo za državu. Vazdan gladni.

Duhan??? Nepušim, nepijen, nedrogiram se, hranim se zdravo, mjenjam životne navike ka' boljem zdravlju. Ali geni su čudo koliko god da se trudio živit zdravo, naprotiv opet me zdravlje nesluži onako kako bi to želio (masnoća, šećer, tlak, loš rad jetre i žuči). Želim reći da duhan, alkohol i sl.dr. treba zabraniti proizvoditi.

Moj Tintiliniću imaš problema sa tlakom, šečerom,masnoćom,žući sve to možeš riješiti vrlo lako samo ne" vozi tuđu brigu"

Za "gosta", poštovani gosp. iskreno ja nemam vremena da se bavim tuđim poslima, jer imam i važnijih obaveza. Svako ljudsko biće volim na isti način i poštivam drugog i drugačijeg od samoga sebe (ako neznaš volit, poštovati i sl. samoga sebe onda nemožeš ni svijet oko sebe). Bog kad je stvarao čovjeka i da je htio da iz njega dimi vjerovatno bi mu na glavi stvorio dimnjak.

Nameti guraju duhan u sivu ekonomiju

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

mailto