Formiranje federalne Vlade daleko najveća kušnja za Dragana Čovića

ljubuski.info

Glavni odbor SDP-a je u subotu konačno uslišao i razumio molbu lidera svoje stranke Nermina Nikšića i udijelio tu nasušnu političku milostinju stranačkome dvojcu, SDA i DF-u, u vidu presudne potpore u Klubu Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH za izbor potpredsjednika FBiH iz reda srpskoga naroda.

Politički autoritet Nermina Nikšića je zaštićen od Glavnoga odbora, a kako je i sam Nikšić kazao, stranačka tijela oporbenoga SDP-a su još jednom potvrdila svoje principe i zaključke da do novih izbora budu oporbeni korektiv vladajućim elitama, ali su istodobno još jednom potvrdili da su državni interesi iznad osobnih i stranačkih.

Hoće li netko popustiti?

Nakon deblokade izbora čelništva FBiH sada je na Bakiru Izetbegoviću, Željku Komšiću i Draganu Čoviću mukotrpan i izazovan posao izbora mandatara i kompletiranje Vlade FBiH.

Prevedeno, predstoji onaj najkompliciraniji, makar je kod nas sve zapetljano, dio procesa uspostave vlasti - raspodjela resora. Kao uvertira u te buduće pregovore koji će vjerojatno brzo započeti, jedino je poznato da će SDA dati federalnoga premijera i da su HDZ BiH i DF istupili s maksimalističkim zahtjevima u kojima eksplicitno traže po 6 ministarstava u budućoj Vladi.

Dragan Čović je energično poručio da je minimum ispod kojega njegova stranka neće ustuknuti poklapanje svih 5 hrvatskih poluga i jedno srpsko ministarstvo dok je Željko Komšić također ultimativno zagrizao za tih fatalnih 6 pozicija. To je ta muka i samo Bog dragi zna kako će to sve skupa biti dogovoreno. Gledano iz današnjega kuta, nestvarno se doima da bi Čović i Komšić mogli popustiti iako je kompromis očigledno negdje u sredini - da HDZ BiH odustane od toga 'prokletoga' srpskoga ministarstva i da se zadrži na hrvatskoj kvoti, a da DF popuni dio srpskih i jedan broj bošnjačkih fotelja, ovisno kako se dogovori sa SDA.

Izvan svake je sumnje, formiranje federalne Vlade je daleko najveća kušnja i izazov prioritetno za Dragana Čovića i Željka Komšića pa posredno i za Bakira Izetbegovića.

Problem županija

Strepnja sve više napastuje javno mnijenje i očigledno je da će SDA i Bakir Izetbegović imati pune ruke posla i nezahvalnu ulogu svojevrsnoga medijatora i posrednika u približavanju cementiranih stavova HDZ-a BiH i DF-a. Zabrinjava već poodmakla zbilja da se odnosi između HDZ-a BiH i DF-a sve više kompliciraju po županijama i to oko broja i raspodjele resora.

U srijedu je tako propao još jedan pokušaj da se napravi dogovor u Hercegovačko-neretvanskoj županiji. Naime, HDZ je koalicijskim partnerima SDA i DF-u nakon skoro dva mjeseca pregovora ponudio šest pozicija u budućoj Vladi, dok bi također šest pozicija, uključujući i premijersku, pripalo stranci Dragana Čovića.

S druge strane, SDA je ponovno zatražio pet pozicija, a DF Željka Komšića dvije, što znači da bi HDZ-u pripala četiri ministarstva i premijerska pozicija. Podsjećamo, HDZ BiH na zadnjim izborima u dolini Neretve je osvojio 55 posto glasova. Pozicije su potpuno zacementirane i nema naznaka da bi se dogovor uskoro mogao postići.

Štoviše, iz HDZ-a BiH prijete da će u slučaju da se ne postigne dogovor početi razgovore i s drugim strankama. Takva opcija nije još realna jer je teško prikupiti potrebnih 20 glasova koliko je dvotrećinska većina potrebna za potvrdu Vlade u HNŽ-u. Praktično je to izvodljivo pod uvjetom da skupštinsku većinu uz 11 zastupnika iz HDZ-a BiH čine i po 3 zastupnika iz HDZ-a 1990., SDP-a i SBB-a. Ipak, iz HDZ-a BiH su najavili još jedan krug razgovora sa SDA.

Mostarski 'sukob'

U cijeloj priči oko formiranja vlasti u HNŽ-u i odnosa između HDZ-a BiH i DF-a bitno je znati dvije stvari. Naime, HDZ BiH je jako čvrst u stavu da DF može popunjavati samo ministarstva koja pripadaju Bošnjacima.
S druge strane, Alija Šuko iz DF-a jasno poručuje kako je DF multinacionalna stranka koja želi u županijskoj Vladi jedno bošnjačko, ali i jedno hrvatsko ministarstvo. To su nepomirljivi stavovi pa je upravo najavljeni razgovor HDZ-a BiH i SDA jako bitan i zanimljiv.

Očigledno je, dakle, da u HDZ-u BiH računaju i vjeruju da će SDA uvjeriti i nagovoriti DF da odustane od hrvatskih pozicija. Ako to ne učini SDA, još dugo neće biti županijske Vlade u Mostaru.
Vjerojatno će tako i biti tim prije što i SDA u HNŽ-u zagovara princip da se vlast prvo formira na državnoj i entitetskoj razini pa tek onda po županijama. Politički sukobi u Mostaru i izostanak dogovora ukazuju na opasnost da se slična situacija kopira i na entitetskoj i državnoj razini.

Ako DF 'puca' na hrvatska ministarstva u nekim županijama, onda po toj matrici istu će fakturu ispostaviti i na višim razinama vlasti. Ako Željko Komšić ustraje u tom 'građanskom, multinacionalnom', stavu i ako Bakir Izetbegović ne 'uvjeri' i Čovića i Komšića da je u interesu građana da se vlast formira, dakle da DF odustane od hrvatskih ministarstava, a HDZ od srpskoga, bit će praktično nemoguće formirati vlast u Sarajevu. Za sada HDZ BiH i DF ne pokazuju volju za ustupcima i dogovorom. Grozno nepovjerenje, ultimatumi i nerealni zahtjevi uz sve ustavne nedorečenosti već su frustrirajuće i neshvatljive prepreke za tako važan i u normalnim zemljama prilično jednostavan politički i matematički proces uspostave vlasti.

Kako će Izetbegović, Čović i Komšić raspetljati taj čvor, samo Bog dragi zna. Tjedan pred nama će ponuditi odgovore hoće li zaživjeti zamišljeni koncept ili, kako nedavno poruči Čović, treba pribjeći drukčijoj varijanti, a ona može biti samo još zamršenija.

Antun Mrkonjić [ Dnevni list ]

Glas naroda

Čović spašava Federaciju a s Dodikom državu BiH hahahaha

Formiranje federalne Vlade daleko najveća kušnja za Dragana Čovića
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Zatvoren krug propadanja Hrvata u BiH Višnja Starešina | Slobodna Dalmacija
ljubuski.info
Jedinu zastavu na prosvjed donijeli Zaboravljeni branitelji Ratni poručnik, Zaboravljeni branitelj br. 690
ljubuski.info
Piralen - Mostarska skraćenica za otkaz! Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Sama svoja veleposlanica Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari