Ljubuški učenici na obuci iz osnova tkalačkog zanata

ljubuski.info

Hercegovački STAP u suradnji s osnovnim školama u Vrgorcu i Runovićima, te Osnovnom školom Marka Marulića iz Ljubuškog, provodi međunarodnu kulturnu suradnju kroz projekt pod nazivom "Oživljavanje tkalačkih zanata i upoznavanje tradicionalnih rukotvorina". Projekt koji se provodi zahvaljujući potpori Ministarstva civilnih poslova BiH je iz okvira potpore iz programa sufinanciranja međunarodne kulturne suradnje za proteklu 2014. godinu.

Tijekom veljače u Jajcu će se provoditi radionica čija će voditeljica biti Cmiljka Pavlović, također iz Jajca, a ukupno dvadeset učenika iz navedenih škola će imati priliku nazočiti obuci te naučiti osnove tkalačkog zanata i svega onoga što je vezano za ovaj običaj kojeg je svakako vrijedno sačuvati od zaborava. Cilj projekta, kako navode u hercegovačkom STAP-u je, kako smo već i rekli, spriječiti izumiranje izrade tradicionalnih predmeta od kulturne i povijesne baštine.

Isto tako, želja je kod mlađe populacije povećati interes za tradicionalni način promocije naše kulture te da se potakne proizvodnja autohtonih proizvoda koji se mogu nuditi turistički. Treći cilj projekta je stvoriti među mladima načine dodatne socijalizacije izvannastavnim aktivnostima i povezati se međunarodno s drugim sredinama u okruženju s kojima dijelimo sličnu tradiciju.

Od Davorina Medića, predsjednika hercegovačkog STAP-a, doznali smo kako djeca iz Ljubuškog i Runovića već danas odlaze u Jajce na prvu obuku, a cijeli projekt će se provoditi mjesec dana. "Nadamo se da će djeca zavoljeti ovaj naš stari zanat, a mi ćemo im pružiti priliku upoznati se s njegovim osnovama", kazao je Medić.

Dnevni list

Glas naroda

Puno bliže je u tkaonici u ljubuškom.Nek samo prošetaju -par stotina metara. Uljudno nek pozdrave portira.A onda puni zanosa ,upute na svoje buduće radno mjesto.Zahvalni vlastima što im ga tako dobro sačuvaše.

Ljubuški učenici na obuci iz osnova tkalačkog zanata
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari