Sigurnosno stanje tijekom 2014. bilo zadovoljavajuće

ljubuski.info

U Informaciji o stanju sigurnosti na području Županije Zapadnohercegovačke u 2014. godini objavljeni su statistički pokazatelji iz oblasti javnog reda i mira (u daljnjem tekstu: JRiM), sigurnosti prometa i kriminaliteta, iz kojih je moguće izvući zaključak o stanju sigurnosti u Županiji u 2014. godini.

Javni red i mir (JRiM)

U 2014. godini evidentirano je 213 prekršaja protiv JRiM-a (godinu ranije evidentirano je 257 prekršaja, a godišnji prosjek - računajući razdoblje od 1997. - 2013. godine - je 217 prekršaja.

U strukturi prekršaja protiv JRiM prevladavaju tučnjava (71 prekršaja ili 33 %), naročito drsko ponašanje (55 prekršaja ili 26 %) te nepostupanje po zakonitom naređenju službene osobe ili omalovažavanje službenih osoba prilikom vršenja službe (31 prekršaja ili 15 %).

Kod svih prekršaja protiv JRiM-a, odmah po saznanju da je prekršaj izvršen, policijski službenici su intervenirali, ponovno uspostavili javni red i mir, te izvršili prekršajnu obradu nad počiniteljima prekršaja.

Protiv 285 počinitelja prekršaja (od kojih je 12 maloljetnika i 59 povratnika), poduzete su represivne mjere, odnosno podneseni su zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka na nadležnom Sudu, ili im je izdan prekršajni nalog.

Prilikom narušavanja JRIM-a ukupno 56 osoba, od kojih je 2 maloljetnih, zadobilo je lake tjelesne ozljede.

U prošloj godini nije se dogodilo nijedno narušavanje javnog reda i mira velikih razmjera; također, nijedna osoba nije zadobila teške tjelesne ozljede prilikom narušavanja JRiM.

Pored redovitih mjera održavanja JRiM-a, policijski službenici osiguravali su sva značajnija vjerska, kao i druga javna okupljanja.

U prošloj godini osiguravano je 368 javnih okupljanja, pruženo je 197 izvanrednih osiguranja te 135 asistencija raznim općinskim i županijskim inspekcijskim službama, Poreznoj upravi i drugim općinskim, županijskim i federalnim tijelima, a poduzete su i brojne druge mjere i radnje s ciljem održavanja javnog reda i mira.

Sigurnost prometa

Prošle godine evidentirano je 740 prometnih nezgoda (usporedbe radi, u razdoblju od 1997 - 2013 godine godišnji prosjek iznosi 1246 prometnih nezgoda).

U prometnim nezgodama smrtno je stradalo sedam osoba (usporedbe radi, u posljednjih 17 godina, odnosno od osnutka MUP-a Županije Zapadnohercegovačke, godišnje je u Županiji, u prosjeku, u prometnim nezgodama smrtno stradavalo 16 osoba.

U prometnim nezgodama teške tjelesne ozljede zadobilo je 40 osoba, a lake tjelesne ozljede zadobilo je 420 osoba.

Iz usporedbe parametara sigurnosti u prošloj godini s višegodišnjim prosjekom moguće je izvući zaključke o trendovima - vidljivo je da su posljednjih godina svi trendovi pozitivni, što prvenstveno možemo zahvaliti planskom radu policije, kako po pitanju prevencije tako i po pitanju represije.

Glede prevencije, izdvajaju se županijske akcije pojačane kontrole prometa: "Sigurnost u prometu", "Zima", "Zaštitimo djecu u prometu" te akciju koju smo proveli u suradnji s AAMK BiH: "Ispravno vozilo - sigurniji promet".

Poduzete su slijedeće represivne mjere:

  • na nadležnim Sudovima podnešeno je 146 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv počinitelja prometnih prekršaja,
  • počiniteljima prometnih prekršaja uručeno smo 16.794 prekršajna naloga,
  • Županijskom tužiteljstvu podnešeno je 17 izviješća o počinjenom kaznenom djelu protiv osoba, osumnjičenih da su izvršile kazneno djelo protiv sigurnosti javnog prometa,
  • iz prometa je isključeno 416 motornih vozila, od čega 392 neregistrirana i 24 tehnički neispravna vozila,
  • iz prometa je isključeno 700 vozača (556 vozača zbog vožnje pod utjecajem alkohola, 133 vozača zbog upravljanja motornim vozilom bez položenog vozačkog ispita i 11 vozača iz drugih, Zakonom propisanih razloga).

Analizirajući strukturu najtežih prometnih nezgoda, vidljivo je da su najčešći uzroci istih prekoračenje dopuštene brzine i vožnja pod utjecajem alkohola; također, vidljivo je da u velikom broju najtežih prometnih nezgoda sudjeluju mladi vozači.

Kriminalitet

Na području Županije u 2014. godini evidentirano je 315 kaznenih djela (u daljnjem tekstu: KD) - godinu ranije izvršena su 372 KD, a godišnji prosjek je 368 izvršenih KD, odnosno, evidentirano je smanjenje ukupnog broja izvršenih KD, a evidentirano je i smanjenje broja izvršenih najtežih kaznenih djela.

Od 315 izvršenih KD rasvijetljeno je i dokumentirano 224 KD (71 %), a prošle godine rasvijetljeno je i sedam KD počinjenih ranijih godina.

Protiv 259 osoba, osumnjičenih za izvršenje KD, podnešena su izvješća o počinjenom kaznenom djelu nadležnim Tužiteljstvima.

Od tog broja 26 osoba su maloljetnici (10 %), a 51 osoba (20 %) su recidivisti (povratnici u vršenju kaznenih djela).

U strukturi izvršenih kaznenih djela prevladavaju kaznena djela protiv imovine, i to ponajprije krađe (60 KD) i teške krađe (69 KD).

U cilju prevencije krađa motornih vozila tijekom cijele godine provođena je operativno kriminalističku akciju kodnog imena "VIN".

Zahvaljujući, između ostaloga, i tome prošle godine na području naše Županije ukradeno je tek jedno motorno vozilo, koje je pronađeno i vraćeno vlasniku, a pronađena su i 4 motorna vozila, koja su ukradena u drugim dijelovima BiH.

Određeni broj akcija realizirane su u suradnji s drugim policijskim i sigurnosnim agencijama - FUP-om, MUP-om RS-a, OSA-om te drugim županijskim MUP-ovima iz FBiH.

Od ostalih sigurnosno interesantnih podataka, važno je spomenuti da je prošle godine počinjeno 9 samoubojstava, 2 više u odnosu na godinu ranije.

Zaključak

Uzimajući u obzir sve navedene podatke stanje sigurnosti u Županiji Zapadnohercegovačkoj smatramo zadovoljavajućim, navode iz MUP-a ŽZH.

Iz navedenih podataka vidljivo je da se nije dogodio nijedan prekršaj protiv JRiM velikih razmjera, te da nijedan od evidentiranih prekršaja nije imao teške posljedice.

Glede sigurnosti u prometu već nekoliko godina bilježe se pozitivni trendovi, što je vidljivo iz usporedbe podataka koji se odnose na prošlu godinu s podacima koji se odnose na višegodišnji prosjek.

Iz MUP-a ZHŽ navode kako mogu izraziti zadovoljstvo i stanjem kriminaliteta - evidentirano je znatno smanjenje broja izvršenih kaznenih djela, kao i smanjenje broja izvršenih najtežih kaznenih djela, a postigli smo i zavidan stupanj rasvjetljenosti izvršenih kaznenih djela.

Temeljem analize prikupljenih podataka Uprava policije MUP-a planirat će buduće preventivne i represivne aktivnosti, u cilju održavanja povoljnog stanja sigurnosti u Županiji, priopćeno je iz Uprave MUP-a ŽZH.

MUP ZHŽ

Komentari

Pozovite i građane na suradnju protiv kriminala a pogotovo protiv onih koji se bave dilanjem narkotika.To je veliko zlo koje zajednički treba suzbijati.

kad je već rečeno koliko je ljudi kažnjeno,bilo bi pošteno da kažete koliko je novaca sjelo na račun županije od tih prekršaja i gdje i kako su utrošeni.da li je prometna policija podnijela i jednu prijavu protiv firme koja održava puteve,i da li je ijedna nesreća nastala kao uzrok neodržavanosti puteva i sl.najlakše je natakarit radar u busu i opleti po stoci sitnog zuba.zna li se ko opljačka ljubuški i kako.nije smanjenje prekršaja u prometu bolja kultura vozača i boljih prometnica,već činjenica da nas je ovdje sve manje.pa nema ko vozat,ili nema se s čim vozat.

Sigurnosno stanje tijekom 2014. bilo zadovoljavajuće

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

mailto