Predan nominacijski dosje za upis stećaka na UNESCO-ovu listu

ljubuski.info

Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika BiH predala je Nominacijski dosje i plan upravljanja za upis nekropola sa stećcima na Listu svjetske baštine UNESCO-a Ministarstvu civilnih poslova Bosne i Hercegovine, koji će ovaj dokument predati Centru za svjetsko naslijeđe u Parizu do predviđenog roka, a to je 31. siječnja godine.

Projekt serijske nominacije stećaka za upis na Listu svjetske baštine predstavlja jedan od najsloženijih i najopsežnijih dokumenata iz oblasti zaštite graditeljskog naslijeđa te da su u njegovu pripremu uključene i susjedne države: Hrvatska, Crna Gora i Srbija.

Iz Bosne i Hercegovine u izradi ovih dokumenata sudjelovali su timovi stručnjaka iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, Zavoda za zaštitu spomenika Federacije BiH, Zavoda za zaštitu kulturno-povijesnog i prirodnog naslijeđa Republike Srpske, Zemaljskog muzeja BiH, Muzeja Semberije iz Bijeljine i Ministarstva civilnih poslova BiH.

Proces nominacije stećaka započeo je u Sarajevu u studenome 2009. godine potpisivanjem pisma namjere o zajedničkoj nominaciji predstavnika Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.

U regiji je ukupno nominirano 30 nekropola stećaka, od čega su 22 iz BiH, po tri iz Srbije i Crne Gore, i dvije nekropole iz Hrvatske. Od 70.000 evidentiranih stećaka, u BiH se nalazi više od 60.000.

Upisom nekropola sa stećcima na Listu svjetskog naslijeđa, ova dobra će prije svega, biti sačuvana od propadanja i uništenja, a stećci će, kao fenomen ovih prostora, dobiti svoje zasluženo mjesto kao dio baštine svijeta.

Andrijana Copf [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

mailto