Umirovljenici povjerovali odvjetnicima, moraju platiti sudske troškove

sjede

Više umirovljenika bilo je nemalo neugodno iznenađeno kada su na kućne adrese dobili odluku po kojima je odbijena njihova tužba prema Zavodu mirovinsko-invalidskog osiguranja (MIO) te da zbog troškova pravnoga postupka moraju platiti za njih basnoslovne iznose.

Tužbe protiv Zavoda MIO, čije je sjedište u Mostaru, bile su masovne, a radi se oko 2000 umirovljenika. Na tužbe su umirovljenike uvjeravali pojedini odvjetnici tvrdeći da će uspjeti pobijediti u pravnoj bici jer država nije vršila ispravno denominaciju vrijednosti mirovina u markama. No, na kraju izgubili proces. Umirovljenici su tražili svojevrsnu nagodbu, a nakon toga Županijski sud je presudio da 100.000 plati Zavod jer nije ništa učinio po zahtjevima umirovljenika. Od toga iznosa novca, kako doznajemo, Zavod je isplatio oko 70.000 maraka na račun odvjetnika, no nakon toga je izvanrednom odlukom Vrhovni sud FBiH poništio presudu Županijskog suda. Naložen je povrat novca Zavodu MIO u tome iznosu.

Umjesto da se 'legne' na račune branitelja, Vrhovni sud je naložio da se tereti umirovljenike koji su tražili ovaj postupak, a ne odvjetnike koji su ih samo zastupali u tome postupku. Zbog toga svi troškovi postupka koji je vođen, sada ostaju na trošak umirovljenika koji su povjerovali kako je moguće da dobiju razliku od nekoliko tisuća maraka po mirovini. Sada po pojedinačnim presudama moraju platiti od 660 do čak 1100 maraka za troškove procesa te još 160 maraka na ime kamata. Ovaj iznos za brojne umirovljenike je dvostruko, a u nekim slučajevima i četiri puta veći od mirovine koju dobivaju svakoga mjeseca.

Umirovljenicima koji ne izmire ove obveze sada prijeti ovrha, najprije nad računima za mirovine. Postoji i mogućnost pojedinačnog sudskog procesa oko tužbi prema Zavodu, no daje slabašne izglede da bi mogao uspjeti.

Za Zavod MIO ovakav rasplet je bio očekivan. Nekoliko odvjetnika je, pak, umirovljenike uvjerilo kako imaju izglednu situaciju dobiti spor. No, prema dostupnim informacijama postoji nekoliko presuda suda u Sarajevu koje su bile na štetu umirovljenika koji nisu dalje tražili preispitivanje odluka.

Iako su umirovljenici apsolutno u pravu tražeći povećanje mirovina kako bi se uskladile s rastom troškova života, a puno manje s rastom plaća, prihodi koji se iz godine u godinu smanjuju ovome zavodu, te povećanje broja umirovljenika ne daju razloga za optimizam. A posebno u slučaju denominacije vrijednosti mirovina koje su nekada primali u jugodinarima, zatim u kunama, a sada u markama.

Zoran Krešić [ Večernji list ]

Glas naroda

Je eto nisu umirovljenici u pravu.

Umirovljenici povjerovali odvjetnicima, moraju platiti sudske troškove
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari