Bebe iz ZHŽ-a bez matičnog broja već tri mjeseca

ljubuski.info

Više od 200 beba u ZHŽ-u nije imalo jedinstveni matični broj u posljednja tri mjeseca zbog čega su ostale bez socijalne i zdravstvene zaštite.

Nakon brojnih negodovanja kako roditelja tako i općinskih službi, došlo je do pomaka u ovoj situaciji, te MUP HNŽ-a od prije dva dana ponovno izdaje JMBG za bebe rođene u Mostaru koje žive u ZHŽ. No, i dalje je veliki broj beba bez matičnog broja, odnosno čekaju na izdavanje.

Podsjetimo, u listopadu prošle godine došlo je do izmjena u Zakonu o matičnim knjigama FBiH, pri čemu je određeno kako se u matične knjige rođenih ne upisuju više prema mjestu rođenja nego prema prebivalištu majke. To je učinjeno jednim dijelom i prema inicijativi Grada Mostara gdje stoji kako su službe prebukirane upisima.

Prema novom zakonu, općinski matični uredi trebali bi izdavati rodne listove s JMBG-om beba, ali nisu bili u mogućnosti jer im MUP ZHŽ-a, kako kažu, nije dostavljao u spomenuto vrijeme matične brojeve za bebe.

Ana Buntić Ćavar [ Večernji list ]

Glas naroda

Budalaštine!!! Koda se matični brojevi uvoze, pa, nema dovoljno deviza. Zar i oko toga dizati veliku,preveliku buku?

U svemu smo ko niko pa ne čudi

mogu li moj matični izbrisat.ove bebe su sretne da ih ni matični broj ne more vezat za ovu grebenu dolinu suza,u kojoj obitavaju prevaranti i prevareni.i pokoji političar po službenoj partujskoj.

Bebe iz ZHŽ-a bez matičnog broja već tri mjeseca
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari