Dodik: Herceg-Bosna, Posavina i Središnja Bosna trebaju činiti Hrvatski entitet

ljubuski.info

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da su Hrvati u BiH u značajnom smislu majorizirana strana i da zato nema ništa protiv formiranja trećeg entiteta, ukoliko on ne zadire ni u kakve teritorijalne i ustavne nadležnosti Srpske.

"Hrvatsku teritorijalnu jedinicu trebalo bi činiti ono što je bila Herceg Bosna i da obuhvati Posavinu i središnju BiH. Netočne su tvrdnje pojedinaca iz Srpske da bi treći entitet zadirao u Daytonski sporazum, upravo zato što su Hrvati tim sporazumom ravnopravno zastupljeni narod", istaknuo je Dodik.

Navodeći da bi formiranjem tog entiteta BiH imala više mogućnosti da dalje egzistira, Dodik je rekao da ocjena da bi izdvajanje hrvatske teritorije ugrozilo opstanak BiH predstavlja iracionalan bošnjački pristup, koji dovodi u pitanje svaku ozbiljnu raspravu o budućnosti BiH.

"Bošnjaci su se očigledno okupili da bi marginalizirali Hrvate, ali bez jednake pozicije Hrvata kao političkog naroda, ne može biti održana priča o multietničkoj zajednici. Sporna je želja Bošnjaka za apsolutnom dominacijom nad Hrvatima i Srbima", istaknuo je Dodik.

Govoreći o granici između BiH i Crne Gore i pitanju Sutorine, predsjednik Republike Srpske smatra da se najprije treba utvrditi je li "avnojevska granica" to o čemu se govori, a ako jeste, onda treba uspostaviti dijalog sa Crnom Gorom i riješiti pitanje granice, dok je međunarodna arbitraža zadnja instanca.

Navodeći da bi se radovao da se teritorija Republike Srpske proširi i da preko Sutorine dodirne more, Dodik je ocijenio da se, s obzirom na sve procedure, ulazi u dugoročan, neizvjestan proces koji ne može osigurati suglasnost svih strana.

"Crna Gora se prekomjerno pokušavala 'maziti' sa rukovodstvom iz Sarajeva, a ono im je priredilo ovu priču i to nakon što su dvije strane u svibnju prošle godine završile razgraničenje i parafirale dokumente, prema kojima primorska prevlaka kod Herceg Novog ostaje u sastavu Crne Gore", naveo je Dodik.

Predsjednik R. Srpske je ocijenio da je očigledno da će konačnu riječ o Sutorini dati međunarodna arbitraža i da on, u ovom trenutku, ne želi da prejudicira kakva će odluka biti.

danas.rs

Glas naroda

Nacrtajte konačno taj treći entitet i neka Hrvati poslije toga iziđu na referendum je li to ono što ih zadovoljava u BiH

Lako je tuđim gloginje mlatiti!

Dobriša Ćosić SANU i svi četnici skupa su male bebe za Dodika kako on uspješno vodi velikosrpsku politiku tko to ne vidi slijepac je

VETERANI 317 SBBR HEROJ GRADA tvrde da se ovaj Putinovac ako bogda ubuduće nepita. POZDRAV DOMOVINI DO REGIONIZACIJE .

Dodik: Herceg-Bosna, Posavina i Središnja Bosna trebaju činiti Hrvatski entitet
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari