Skoro 30 posto zaposlenih su na minimalcu

ljubuski.info

Za oko 200.000 zaposlenih u BiH u ovom trenutku doprinosi se uplaćuju na minimalac, potvrđeno je iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

Istovremeno, prema podacima Agencije za statistiku BiH, u studenom 2014. godine, broj zaposlenih u BiH iznosio je 707.556, iz čega se može zaključiti da se najniži iznos doprinosa uplaćuje za čak 28 posto zaposlenih.

"Preko tog minimalca, poslodavci ili daju ili ne daju u koverti nešto radnicima. Nijedan poslodavac nije socijalno osjetljiv ni društveno odgovoran ukoliko kaže da mu je radnik trošak", poručuje Ismet Bajramović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, te izražava zabrinutost za iznos mirovina koje će ovi radnici dobijati kada za to steknu uvjete.

A sudeći po izjavama predstavnika sadašnje populacije u trećoj životnoj dobi, onima, koji mirovinu tek trebaju dočekati, uopće neće biti nimalo lako.

Čak i oni koji su zarađivali u bolja vremena i doprinosi su im uplaćivani u punom iznosu, sada nemaju od čega živjeti, jer su im, upozoravaju, irovine jako niske.

"Čak 60 posto umirovljenika živi od minimalne mirovine, koja iznosi 320 maraka. Još ako hrani suprugu, ili djecu koja su danas uglavnom nezaposlena, znate i sami kako je. Stravični podaci ukazuju da ti ljudi umiru od zime i od gladi, da su neuhranjeni, da nemaju ni za lijeka", upozorila je Vesna Grgić, predsjednica Udruženja umirovljenika Županije Sarajevo.

Priznaju i poslodavci da se znatnom dijelu radnika uplaćuje minimalac te ističu da je potrebno raditi na rješavanju tog problema.

"Ja raspolažem statističkim podacima prema kojim u državnoj upravi ima 10 posto radnika na minimalcu. Gospodarska društva, te DOO, imaju oko 20 posto radnika na minimalcu, a zanatske radnje imaju 50 posto radnika na minimalcu. Dakle, sigurno je da postoje poslodavci koji dio isplaćuju na ruke, a drugi dio na žiro račune", navodi Saša Trivić, potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca RS.

Podaci Fonda za mirovinsko i invalidsko osiguranje (PIO) RS ukazuju na to da je čak 35 posto zaposlenih u RS prijavljeno na najnižu osnovicu, koja iznosi 370 maraka.

Prostom računicom, ako se zna da je ukupno zaposlenih u RS 280.500, zaključuje se da ih gotovo 100.000 na tekuće račune dobija najmanje moguće iznose.

"Nije realno da trećina radnika bude prijavljena na minimalac", naveo je Tihomir Joksimović, glasnogovornik Fonda PIO RS.

Prema njegovim riječima, radnik u takvim okolnostima ispašta, jer mu je plaća manja od realne koju treba da dobije, a bit će oštećen i kada bude podnio zahtjev za mirovinu, koja direktno ovisi od visine uplata i dužine staža.

"Loša uplata doprinosa, znači i nisku mirovinu", naveo je Joksimović.

NN

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

mailto