Prosvjetari na korak do generalnog štrajka

štrajk

"Prosvjetari su vrlo razočarani i ljuti. Vlada opravdani bijes zbog odnosa naših županijskih vlasti prema cijeloj jednoj profesiji, ali i prema učenicima i roditeljima. Takav odnos jednostavno se ne može više tolerirati. Vlada nije odgovorila na više poziva za nastavak razgovora, pa ukoliko oni tako nastave, mi ćemo morati poduzeti druge mjere. Naš sljedeći korak je generalni štrajk. Od pričanja u bradu i kukanja kako nam je loše i kako nismo zadovoljni nema koristi, tako da namjeravamo oštrije izraziti svoje pravo", istaknula je predsjednica županijskog Sindikata osnovnih škola Zapadnohercegovačke županije Vesna Ćorluka nakon održanog štrajka upozorenja u osnovnim školama na području ZHŽ-a.

Brojni problemi

Ona je podsjetila kao su štrajkom prosvjetni djelatnici željeli ukazati na brojne probleme s kojima se susreću u svom radu, ali isto tako i upozoriti vladajuće da poduzmu nešto po tom pitanju. Popis neriješenih problema koji se protežu kroz dugo godina, kaže Ćorluka, je predugačak, ali on se i dalje širi.
"Neredovito nam se uplaćuju doprinosi što predstavlja najveći problem ljudima koji, kada polaze u mirovinu, ne mogu dobiti rješenje za umirovljenje pa tako ni mirovinu, sve zbog rupa kod uplate doprinosa. Tako ovi ljudi ostanu u zrakopraznom prostoru, nisu na poslu, a ne mogu ostvariti svoja prava na mirovinu. Oni koji žive izvan naše županije, a ovdje rade, također im se od plaće izdvaja za doprinose i zdravstveno, a oni zdravstveno plaćaju iz svoga džepa. Nisu isplaćene jubilarne nagrade do 30. svibnja za 2013. godinu, te nijedna jubilarna nagrada iz 2014. godine. Nisu isplaćene jednokratne pomoći kao ni honorari za rujan, listopad, studeni i prosinac prošle godine, a ne isplaćuju se ni porodiljne naknade. Nemamo jedinstveni pravilnik o zapošljavanju te nemamo zavod za školstvo", upozorava Ćorluka.

Učenici se smrzavaju

Ono što posebno ističe jest da ovaj odnos vladajućih ne pogađa samo nastavnike, nego i učenike jer i oni uvelike ispaštaju zbog brojnih propusta u školstvu.
"Jedino u našoj županiji djeca u prvom razredu idu u školu jedno polugodište, što nikako nije dobro. Nema odgovarajuće stručne službe u školama za djecu s posebnim potrebama. U školama su neujednačeni materijalno-tehnički i higijenski uvjeti. Bilo je situacija da se učenici smrzavaju na nastavi, jer nema grijanja zato što se štedi na njemu. Puno je još tih stvari, ali zadnja kap koja je prelila čašu svakako je činjenica da gospoda koja je u Skupštini ni u tri sjednice u prosincu prošle godine nije usvojila zakon o rebalansu proračuna kako bi se osigurala sredstva za isplatu plaća i ostalih obveza prema zaposlenicima, korisnicima županijskog proračuna. To samo pokazuje kako ih nije briga za one koji žive od svojih plaća", zaključila je Ćorluka.

Antonija Bradvica [ Dnevni list ]

Glas naroda

Ionako pojedini nastavnici su citav sat na mobitelima,a ni cistatice ne rade svoj posao.Dvorane su jako prljave a o wc da ne pišem

Neki dan mi je došlo da djete odvedem iz škole koliko je hladno bilo u učionici.. Pa jeste vi normalni??? Prije 30 godina kad sam išao u školu bili su bolji uvjeti za školovanje nego danas.. Bruka i sramota.. O čistoći wc i škole općenito neću ni spominjati jer je sve katastrofa..

a tko je kriv za to katastrofalno stanje vas kradeze ebo vas on glasali ste za njega sad nek vas ebe a jos kad dodu novi ministri jadni mi

Jesu Vas preveslali za prošlu godinu potpišite i sada šta god ponude biće vam svaki dan to gore moj todore

Prosvjetari na korak do generalnog štrajka
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari