Suđenje Tuti: Tužiteljstvo želi ispitati zaštićenog svjedoka

ljubuski.info

Dokazni postupak na suđenju haškom osuđeniku Mladenu Naletiliću Tuti pred zagrebačkim Županijskom sudu u četvrtak nije okončan unatoč očekivanju njegove obrane, jer je tužiteljstvo preložilo ispitivanje novog zaštićenog svjedoka putem video veze, što je sud odbio, ostavljajući mogućnosti da taj svjedok, uz potrebne mjere zaštite, bude ispitan u zgradi suda.

Tužiteljstvo se, međutim, o tom prijedlogu nije očitovalo, no ni Tuta nije iznio svoju obranu na suđenju u kojem ga se tereti da je kao zapovjednik tzv. Kažnjeničke bojne HVO-a 1993. oteo Roberta Nosića u policijskoj postaji u Ljubuškom te poticao na ubojstvo Damira Brekala 1995. u Širokom Brijegu.

Njegov odvjetnik Željko Žganjer još je krajem prošle godine kazao kako uskoro očekuje okončanje postupka koji se protiv Naletilića vodi od ožujka 2013. Zbog zločina u Ljubuškom i Širokom Brijegu Naletilić je na hrvatskoj granici uhićen još 1997. gotovo tri godine prije predaje Haškom sudu na kojem je u međuvremenu osuđen pa pušten iz zatvora sredinom veljače 2013. nakon izdržane dvije trećine 20-godišnje kazne.

Naletilića se tereti da je s 50-ak pripadnika Kažnjeničke bojne u studenom 1993. upao u policijsku postaju u Ljubuškom, razoružao stražare i načelnika postaje kako bi Nosića, kojega je smatrao odgovornim za smrt jednog pripadnika Kažnjeničke bojne, odveo u Mostar.

Pripadnik hercegovačkog HOS-a Nosić se kasnije vodio kao nestala osoba, iako je po medijskim napisima ubijen nedugo nakon otmice. U optužnici se Naletilića tereti i za zlostavljanje Brekala u Duhanskoj stanici u Širokom Brijegu 1995. Brekalo, koji je prije stupanja u HVO bio poznat pod imenom Amir, u međuvremenu je također zbog ratnog zločina bio zatvoren u Zenici.

Na Haaškom sudu Naletilić je kažnjen zbog zločina protiv čovječnosti, kršenja ratnog prava i običaja te teških povreda Ženevskih konvencija počinjenih protiv Bošnjaka na području Mostara i Jablanice tijekom hrvatsko-bošnjačkog sukoba 1993. i 1994.

FENA

Glas naroda

Ma ovo je dobra vijest ali me zanima kad će doći red na zločin nad pripadnicima HOS-a odnosno ubojstvo Generala Blaža Kraljevića i ostali zašto se šuti o tome. Izgleda da politika dobro štiti taj slučaj a očigledno je da su u to ubojstvo upetljani velike zaštićeni međe, Neko je po svemu sudeći iza toga stoji pa da niko 23 godine ne pokreće taj predmet.. Nažalost! Eto sad vam je prilika tražit od Tute da rekne gdje je on u tome ubojstvu..ili čekaju da isti umre pa će onda reći da je Tuta sve učinio sam na svoju ruku..

Gospodo pokojni Nosić je bio ubojica to nemojte zaboraviti ovdje se radilo o osveti i moraju odgovarati svi bio Tuta Mario ili netko treći iz kažnjeničke

O pobijenima n Sretnicama.Ma tako je to kod nas,dasu to uradili Srbi mibi vikali a pošto su to naši uradili ŠUTIMO,to dovoljno govori kakvi smo a puna nam usta vjere u Boga.

U ovom zločinu ima više vrsta nalogodavci izvršitelji i [ * neprimjereno * ].nici svi imaju ime i prezime čekam dan kad se objelodani iznenadićete se tko

Javit ce se Cane za izbore

je li to on zasticeni svjedok

Suđenje Tuti: Tužiteljstvo želi ispitati zaštićenog svjedoka
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari