Poker Hercegovaca u lovu na prvo hrvatsko zlato poslije 11 godina!

ljubuski.info

Nazdravimo prijatelju neka svatko zna, dvi su sestre Dalmacija i Hercegovina... - pjevaju tako Mate Bulić i Mladen Grdović. No, za potrebe ovog teksta Dalmaciju ćemo zamijeniti Hrvatskom, jer cijela je Lijepa naša u uskoj vezi s ljudima koji korijene vuku iz Hercegovine.

Ta je regija oduvijek bila tako blizu Hrvatskoj. Ne samo kao geografski pojam, već i u glavi. U duši. U srcu. Dalmacija je od hrvatskih regija zemljopisno najbliža Hercegovini, no ljudi s tog područja obilježavaju mnogo grana života u cijeloj Hrvatskoj. Pa tako i u sportu, budući da puno Hercegovaca nastupa pod hrvatskom zastavom. U svim sportovima. Bez njihova udjela hrvatske bi nacionalne vrste bile gotovo nezamislive.

U ovoj priči baziramo se na rukometnu reprezentaciju. Ove godine, na Mundijalu u Kataru, Hercegovaca u sastavu ima četvero. To su Mirko Alilović (Ljubuški), Željko Musa (Mostar), Igor Karačić (Mostar) i izbornik Slavko Goluža (Stolac). Nije daleko ni Metkovac Ivan Čupić.

Hercegovce prati glas jakih, čvrstih momaka, kao odvaljenih od kamena. I fizički i psihički. Pravi borci. I kao takvi predstavljaju svojevrstan "začin" našoj reprezentaciji. Začin koji nam daje ono nešto.

Alilović je među spomenutima, uz kapetana Igora Vorija i Domagoja Duvnjaka, igrač s najduljim "stažem" u trenutnom sastavu reprezentacije. Debitirao je na Svjetskom prvenstvu 2007. godine, prostor mu se otvorio nakon ozljede Vlade Šole. Bio je tada mlad i neiskusan, ali perspektivan. Napredovao je korak po korak, sve do statusa prvog vratara. Šest je medalja osvojio s Hrvatskom, nažalost još ni jednu zlatnu. No, sada tek ulazi u najbolje vratarske godine (29). Ima vremena za ostvarenje i tog cilja. Rodni Ljubuški ne zaboravlja svoje sportske idole - Alilović je višestruko proglašen najboljim igračem tog grada. Sve u svemu, već sada jedna lijepa karijera.

Musa je također napredovao polako, ali vrijedno i marljivo. U reprezentaciji je od 2009., a do danas je izrastao u sjajnog pivota. O tome govore i klubovi u kojima je igrao, poput Zagreba, Izviđača, Gorenja i trenutnog Vive Targi Kielcea iz Poljske. Od idućeg ljeta nastupat će za slavni Magdeburg. Možemo reći da ima taj hendikep što na njegovoj poziciji igra neuništivi Igor Vori pa nema priliku za veću minutažu. No, i ovako je i više nego koristan kao timski igrač, prije svega u odmaranju i rasterećivanju Vorija.

Karačić je, pak, novo lice u reprezentaciji. U Vardaru dokazan, kod Goluže još uvijek ne. Njemu Katar predstavlja prvi nastup na velikom natjecanju. Zanimljivo, sutra će na suprotnoj strani za BiH igrati njegov brat Ivan.

A izbornik Goluža?
O njemu je više-manje sve poznato. Odrastao u Metkoviću, trofejni je reprezentativac koji je trenerski zanat "pekao" u Sisciji, Zagrebu te u reprezentaciji kao pomoćnik Linu Červaru.

Poker Hercegovaca u lovu na prvo hrvatsko zlato poslije 11 godina!

V. Babić [ Slobodna Dalmacija ]

Glas naroda

Pa Musa je Ljubušak i svi su od navedenih naučili igrat i izgradili se u igrače samo u Izviđaču, tj. Ljubuškom

Izviđač jest dika Ljubuškog sporta ali kratko trajao kao i sve što je dobro kratko traje

Izvidac traje i trajat ce...

Poker Hercegovaca u lovu na prvo hrvatsko zlato poslije 11 godina!
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentari ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Postaje li Gabela obiteljska Troja? Homerolog, Krešo Vujević
ljubuski.info
Zatvoren krug propadanja Hrvata u BiH Višnja Starešina | Slobodna Dalmacija
ljubuski.info
Jedinu zastavu na prosvjed donijeli Zaboravljeni branitelji Ratni poručnik, Zaboravljeni branitelj br. 690

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari