HDZ BiH: Jedni zbrinuti, drugi zabrinuti

govornica

Zamjenik predsjednika HDZ-a BiH Nikola Lovrinović nije siguran, ali pretpostavlja, jer je končano sazrelo i vrijeme, da će stranačko Predsjedništvo zasjedati u petak i raspravljati o kadrovskim rješenjima za popunjavanje odgovornih federalnih i državnih pozicija u izvršnoj vlasti koja će pripasti najjačoj hrvatskoj stranci.

Dojam je i nekako je zaparalo kako zamjenik Lovrinović ne vlada kapitalnim informacijama u stožernoj stranci pa čak i o banalnim terminima održavanja sjednica stranačkoga vrha, a kamoli imenima kandidata za pojedine resore. Naravno, i to je praska od ustoličenja Dragana Čovića za vođu HDZ-a BiH, sve stranačke tajne jedino znade i strogo čuva za sebe isključivo stožernik koji svoje suradnike redovito drži u neizvjesnosti do zadnjega trenutka i dovodi do živčanog rastrojstva. Ista voždova matrica se ponavlja, evo, skoro puna četiri mjeseca koliko je prošlo od listopadskih izbora.

Neizvjesnost

Uvjerljiva pobjeda i sigurni ulazak u vlast navukli su osmijeh na licima cijele svite "vičitih", uz poneko osvježenje, ministara, zamjenika, pomoćnika, savjetnika, direktora, koji u redu čekaju samilost svoga stranačkoga šefa da upre prstom upravo u njih i krenu preko Ivana prema glavnome državnome gradu. Zapanjujuće je da svega dva dana pred sjednicu Predsjedništva BiH, ako se obistine predviđanja Nikole Lovrinovića, barem najbliži Čovićevi stranački suradnici nemaju pojma, što se zasigurno ne može kazati i za najintimnije lokalne prijatelje, tko će preuzeti koje poluge u izvršnoj vlasti pa čak niti, primjerice, onu prevažnu fotelju federalnoga ministra financija ili ministarstava u Vijeću ministara BiH. Treba priznati kako se zaobilaznim kanalima ipak može ponešto iščupati od tih kadrovskih tajni, međutim, ti potencijalni ministri ne smiju zucnuti da se šef ne bi naljutio i iz odmazde prekrižio njihova imena.

Pojedini prepoznatljivi i iskusni, a "prekriženi", dužnosnici HDZ-a BiH s izraženom dozom cinizma kažu da je lako Draganu Čoviću i skupini "udarnih perjanica", da su se oni odmah zbrinuli, a na ostalima je lomiti prste i čekati "bijeli dim" iz ureda stranačkoga vladara.

Doista, Čović je preuzeo "hrvatsku" palicu u državnome Predsjedništvu, Borjana Krišto je čelnica Zastupničkoga doma, Lidija Bradara predsjedava federalnim Domom naroda, potpredsjednik Marinko Čavara je budući šef izvršne vlasti u Federaciji. Uz njih slatki proračunski kolač su prigrabili i zastupnici i izaslanici u parlamentima i tu priča u ovom trenutku završava.

Toj stranačkoj eliti koja je makar na četiri godine uplovila u mirne političke vode mogao bi se svakako pridodati još i Vjekoslav Bevanda koji nije sporan u Čovićevim zamislima za jedno od ministarstava financija. Šef HDZ-a će morati dobro osmisliti dobitničku kombinaciju, primjerice za Damira Ljubića, Rudu Vidovića, Ivana Brkića, Nevenka Hercega, Marina Raspudića, Josipa Merdžu, Slavka Matića, Miju Krešića… Površinom ovih dana samo plutaju nagađanja o apetitima i mogućem raspletu kod raspodjele ministarstava na entitetskoj i državnoj razini. I takve su kalkulacije dosta šarolike i nepouzdane, ovisno tko se njima bavi.

Podjela fotelja

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović samo načelno plasira matematičke stavove "ispod kojih je besmisleno uopće i pregovarati o nacionalnom ključu i preraspodjeli pozicija". Radi se o već poznatih najmanje 6 ministarstava u Vladi FBiH, pet hrvatskih i jednom srpskom i dakako tri ministarstva u Vijeću ministara BiH.
Koliko će tu "ucjenu" Čović uspjeti održati u životu i po kojoj će formuli popuniti srpsko ministarstvo u Federaciji i uzvratiti Dodiku za Davora Čordaša u RS-u, odista je u sferi političke čarolije. Vidljivo je da su se HDZ BiH i DF već zabrinjavajuće uhvatili za vratove u nekim županijama pa se ljudi s pravom pitaju što li će tek biti na federalnoj razini. Ako iskreno žele uspostaviti vlast na ranije objavljenim principima, Dragan Čović i Željko Komšić će morati popustiti - stožernik odustati od jednoga srpskoga ministarstva i zadovoljiti se s pripadajućim pet hrvatskih fotelja, a lider DF-a uistinu odustati od aspiracija na hrvatska ministarstva. U najjačoj stranci je sve više "praznih trbuha", kadrovi koji sebe vide u institucijama vlasti su na rubu strpljenja, galopiraju gnjev i međusobno podozrenje.

Čović je ranije izjavio da HDZ želi pet hrvatskih i jednu srpsku poziciju u federalnoj Vladi i kako je to "minimum ispod kojeg nemamo o čemu razgovarati".
Također, iz DF-a su već nekoliko puta isticali kako svoje glasače ne smatraju manje vrijednim. Valja napomenuti da je DF i ušao u koaliciju nezainteresiran za hrvatska i bošnjačka mjesta. Ako se zna da je stožerna stranka napravila politički potres u državi nakon općih izbora 2010. i na smrt zaratila sa SDP-om i međunarodnom zajednicom, što su joj na silu oteli jedno hrvatsko ministarstvo zbog čega su oba HDZ-a ljutito napustila pregovore i odlepršala u oporbene klupe. Kako objasniti i dokazati da HDZ BIH sada pripada čak šest ministarstava. To što su olako obećali SNSD-u jedno ministarstvo je interni stranački deal koji ne obvezuje ostale partnere u FBiH, poglavito ako nema spremnosti da se za tu trgovinu načine ustupci na drugoj strani.

Teško je povjerovati da je maksimalizam možda suluda saboterska strategija. To bi već bilo političko samoubojstvo.

Antun Mrkonjić [ Dnevni list ]

Vezane vijesti

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari