U Ljubuškom plavi Vrioštica, u Gabeli otežan promet

ljubuski.info

Stanovnicima Hercegovine, središnje i sjeverne Bosne i nekoliko općinama u RS-u zbog obilnih oborina prijete poplave. Stanovnici u pojedinim dijelovima Sarajevske i Zeničko-dobojske županije morali su biti evakuirani iz svojih domova još prije dva dana.

Na poplavljenom području rijeke Vrioštice u Ljubuškom izvršene su redovite mjere obrane od poplava. Raste i vodostaj rijeke Save u Posavskoj županiji gdje još nije saniran nasip koji su urušile prošlogodišnje svibanjske poplave. Nabujale rijeke i potoci prijete izlijevanjem ako kiša nastavi padati, a meteorolozi najavljuju kišu tijekom cijelog tjedna. Stanje u središnjoj Bosni je kritično.

Prema podacima općinske Službe za civilnu zaštitu, trenutačno su od poplava najugroženija naselja Dugo Polje i Rudnik prema Busovači te Lepenica koja je smještena na drugom, rubnom kraju općine prema Sarajevu. U spomenutim naseljima izlili su se potoci te pojavile površinske vode koje prijete plavljenjem obiteljskih kuća i gospodarskih objekata. Služba za civilnu zaštitu Kiseljak ističe da na području općine Kiseljak dolazi do izlijevanja potoka, i pojave površinskih voda, te ugrožavanja kuća i pratećih objekata u naseljima Dugo polje, Rudnik i mjesnom području Lepenice. Meteoalarm u Hercegovačko-neretvanskoj župniji izdao je narančasto upozorenje. Očekivana količina oborina je između 20 i 50 litara po četvornom metru. Vodostaj rijeke Neretve u gornjem toku Glavatičeva naglo raste. Iz Civilne zaštite Čapljina upozorili su da je otežan promet po cestama u Gabela Polju zbog izbijanja podzemnih voda, a tamošnji vatrogasci su imali i najveći broj intervencija.

Unatoč ružnom iskustvu iz svibnja i kolovoza prošle godine kada su poplave i klizišta zbog nebrige vlasti pričinile katastrofalne štete, institucije vlasti uopće ne reagiraju na predstojeće poplave koje će se sigurno dogoditi ako se nešto žurno ne učini. Umjesto da bude na terenu, premijer Federacije BiH i predsjednik SDP-a nalazi se već nekoliko dana u Kataru na Svjetskom prvenstvu u rukometu. No, za razliku od njega, nova američka veleposlanica Maureen Elizabeth Cormack izrazila je zabrinutost zbog izvješća o poplavljenim područjima u BiH rekavši kako se nada da se neće ponoviti situacija iz prošle godine. Ona je dodala da će osoblje američkog Veleposlanstva biti u kontaktu s vlastima te da će pozorno pratiti situaciju. Stanovnici ugroženih područja mole za pomoć, a situacija se mijenja na gore.

VLM

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari