Na zasjedanje HNS-a će biti pozvani svi izabrani hrvatski zastupnici

sjednica

Predsjedništvo Hrvatskoga narodnoga sabora (HNS) BiH održalo je jučer u Mostaru 17. sjednicu na kojoj su razmatrane pripreme za 6. zasjedanje Hrvatskoga narodnoga sabora BiH.

Predsjedništvo je pod vodstvom predsjednika HNS-a Dragana Čovića na sjednici kojoj su nazočili i predsjednici stranaka članica HNS-a te Glavnog vijeća Bože Ljubića odlučilo zasjedanje HNS-a BiH organizirati 28. veljače 2015. godine u Mostaru.

Na posljednjoj sjednici Glavnoga vijeća načelno je bilo usuglašeno da se saborsko zasjedanje održi 21. veljače, no naknadno je odgođeno za tjedan dana kasnije. Prema važećem Statutu HNS-a BiH na zasjedanje će biti pozvani svi izabrani, izravno i neizravno, hrvatski zastupnici, te imenovani dužnosnici u institucije vlasti na svim razinama. Predviđeno je da sudionici potpišu izjavu o prihvaćanju usvojenih dokumenata HNS-a BiH s prethodnih pet zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora BiH. S obzirom da je Hrvatski narodni sabor upravo uspostavljen kako bi se suprotstavio nametanju izborne volje, te pokušao artikulirati nacionalnu hrvatsku politiku, za očekivati je kako dio izabranih zastupnika, a posebno političkih stranaka koje većinski podupiru bošnjački birači, neće prihvatiti načela dokumenata HNS-a. A u njima je ranije bila definirana i uloga HNS-a, te jasno osuđeni pokušaji diskriminacije i majorizacije hrvatskih birača.

U posljednjih nekoliko zasjedanja nisu bili pozivani svi izaslanici, no ovoga puta se vodstvo HNS-a odlučilo otvoriti za sve političke opcije pa dolazak predstavnika stranaka koje su u načelu bili protivnici značilo bi dodatno legitimiranje ove institucije kao krovne političke organizacije hrvatskog naroda u BiH. Ovo zasjedanje HNS-a će se održavati i u novim političkim te ustrojbenim okolnostima. Naime, stranke HNS-a su zbog odličnog izbornog rezultata osigurale sudjelovanje u vlasti na svim razinama u BiH, od Vijeća ministara, preko vlada Federacije BiH, Republike Srpske i pet županija. Zato se i ključne političke poruke sa zasjedanja HNS-a očekuju u pravcu promjena izbornog zakonodavstva i Ustava, ali i osiguravanja ekonomske i socijalne perspektive u zemlji. Istodobno, sabor se održava u posve novim okolnostima kada je Hrvatski narodni sabor i službeno registriran u sudu.

Dio odluka vezanih uz rad Hrvatskog narodnog sabora sada je utvrđen, no programske dokumente tek će brusiti kako bi dobili konačni oblik. Na jučerašnjoj sjednici Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora BiH je uspostavilo i tri povjerenstva za tehničku organizaciju sabora i pripremu dokumenata.

Zoran Krešić [ Večernji list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari