Ukupno 48 mjeseci zatvora zbog krijumčarenja droge

privođenje

Trojica optuženih za pripadnost organiziranoj kriminalnoj skupini koja se bavila međunarodnim krijumčarenjem droge osuđena su prošlog tjedna nakon što je Sud BiH razmotrio i prihvatio sporazume o priznanju krivnje koje su sklopili s Tužiteljstvom.

Tako je Bojan Ćalasan (1986.) iz Bileće dobio 18 mjeseci, dok su bivši MMA borac Ajlin Ahmić (1984.), rođen u Dubrovniku, i Draženko Ivković (1983.), iz Bileće, osuđeni na po 12 mjeseci zatvora. Pored zatvorske, Ahmiću je izrečena i novčana kazna od 45.000 maraka. Sve tri presude je izrekao predsjedajući vijeća Branko Perić, a njihovi predmeti su prethodno odvojeni u odnosu na ostale optužene.

Inače, optuženi u ovom predmetu su uhićeni u akciji kodnog naziva 'Šetač' koju je SIPA izvela uz potporu MUP-ova RS-a, Hercegovačko-neretvanske i Sarajevske županije sredinom travnja 2013 godine. Ćalasan, Ahmić i Draženko Ivković su tako priznali da su bili pripadnici skupine koja je djelovala od 2010. do 2013. godine, a organizirana je i formirana radi međunarodnog krijumčarenja velikih količina droge. Tako su u više navrata optuženi prokrijumčarili na desetke kilograma skunka, heroina i kokaina s područja Albanije i Crne Gore u BiH, te dalje prema teritoriju Hrvatske.

Prema prikupljenim dokazima i rezultatima istrage, optuženi su u više navrata prokrijumčarili između pet i 15 kilograma skunka, te nekoliko stotina grama heroina i kokaina, čime je ova skupina stekla nezakonitu imovinsku korist od više stotina tisuća maraka. Novac dobiven od prodaje droge kasnije je ulagan u kupnju luksuznih automobila i drugih skupocjenih predmeta. Prošle godine su iz iste skupine osuđeni Miljan Kuljić zvani Kravera na dvije godine zatvora, Dragan Gačić zvani Gača na godinu i četiri mjeseca zatvora, te Vukašin Dželetović i Dejan Vučinić na uvjetne kazne od po dvije godine s rokom kušnje od pet godina, i to nakon što su i oni zaključili sporazume s Tužiteljstvom.

droga

S druge strane, u Tužiteljstvu dodaju da su sporazume sklopili još Aleksandar Ivković iz Bileće, Ranko Koprivica iz Trebinja i Borislav Bajić iz Bosanskog Grahova, koje je Sud zaprimio, te će ih razmatrati u idućim danima.
Aleksandar Ivković, koji je ranije bio prvooptuženi u ovom predmetu, pristao je na kaznu zatvora od četiri godine, Koprivica na godinu i četiri mjeseca, a Bajić na 12 mjeseci. Tužiteljstvo je također kao mjeru sigurnosti predložilo da se od njih trojice oduzme oko 24 kilograma marihuane te automobili, mobiteli s karticama, novac i ostala sredstva korištena u izvršenju kaznenog djela.

Pilatići i Primorac u izdvojenom predmetu

U predmetu su ostali Zoran Tubić, Igor Milutinović i Novica Trklja, sva trojica iz Trebinja, te Vladimir Grubačić iz Bileće kojima se suđenje nastavlja. Također, u odnosu na njih, izdvojeni su predmeti Aleksandra Šutovića, Zorana Pilatića i Nikole Pilatića, Dražena Primorca i Vladimira Antovića.

Podsjetimo, akcija 'Šetač' je u travnju 2013. ocijenjena kao do tada najveća združena aktivnost u BiH, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori protiv međunarodnog krijumčarenja droge u kojoj je sudjelovalo više stotina policajaca, te uhićeno 50-ak osoba, a od početka istrage, unatrag nekoliko mjeseci od uhićenja, zaplijenjeno je oko 376 kilograma marihuane i oko pola kilograma skunka.

Glas naroda

Ovo je primjer kako se isplati biti kriminalac,[ * neprimjereno * ]...,kojim se to poslommože više i bolje zaraditi od trgovine drogom,a dobiješ male kazne ili nikakve?!Još jednomnapominjem da su suci i advokati izvori zla i korupcije u BiH,sa njima na stub srama jer ne obavljaju svoj posao kako treba.

A di vam je svitlac Igo kad ce on na robiju zbog platnare

na desetke kilograma prokrijumčarili u hrvatsku i ovako malo dico moja pa država pravi od vas dilere ala meksiko- sad

Zoran i Nikola Pilatić to je obiteljski posao

Ukupno 48 mjeseci zatvora zbog krijumčarenja droge
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari