Svake godine sve manje poljoprivrednika

sadnja

Jučerašnjim danom u Zapadnohercegovačkoj županiji počele su teći prijave za županijske poticaje za 2015. godinu, a iste će se primati do 20. siječnja u Udruzi poljodjelaca u Ljubuškom u vremenu od 8 do 12 sati svakim radnim danom.

Brojka sve manja

Razgovarajući s Dubravkom Vukojevićem, predsjednikom Udruge poljodjelaca ZHŽ-a, doznajemo kako je prvi korak za ispunjavanje uvjeta registracija u registar poljoprivrednih proizvođača, odnosno obnova registracije, ukoliko se radi o postojećim poljoprivrednim proizvođačima, a nakon toga slijedi procedura koju, objašnjava on, nije teško pratiti.
"Iz naše općine se prošle godine za poticaje prijavilo 400 poljoprivrednih proizvođača, s tim da moram kazati kako je ta brojka svake godine u padu. Dijelom zbog toga što ljudi odustaju od poljoprivredne proizvodnje, a dijelom zato što se režim postrožio pa nema slučajeva da traže poticaje oni koji nemaju u vlasništvu poljoprivredno zemljište, jer su sada rigoroznije kontrole. Iz ovog ili onog razloga, brojka poljoprivrednih proizvođača koji traže poticaje se smanjuje", kazao je Vukojević, dodajući kako to nije podatak koji ohrabruje, naprotiv, treba sve nagnati na razmišljanje što se događa i zašto do toga dolazi.

Poljoprivreda na udaru

Koliki će biti ovogodišnji županijski proračuni, ovisit će o proračunu županije koji tek treba usvojiti, ali Vukojević ističe kako raspodjelom sredstava dosadašnjih godina nisu zadovoljni.
"Minimalno bi se iz županijskog proračuna trebalo izdvojiti dva posto za sektor poljoprivrede, odnosno poticaje, međutim, to se posljednje dvije godine nije radilo. Uvijek se priča o krizi, a izgleda da smo mi, poljoprivrednici, ti na kojima se ona najviše osjeti. Prošle godine je iz županijskog proračuna bilo izdvojeno milijun maraka za poticaje u biljnoj i životinjskoj proizvodnji, a prema pravilu od dva posto, koje sam maloprije spomenuo, ostali smo zakinuti za 400.000 maraka, što nije svota koju možemo lako zanemariti", objašnjava on, dodajući kako unatoč tomu poljoprivrednici i dalje rade i bore se za opstanak u ovom sektoru.

Predsjednik Udruge poljodjelaca ZHŽ-a još je jednom pozvao članove udruge da se obrate kako bi im pomogli pri ostvarivanju prava na poticaje, a svatko, kako je naglasio, tko radi, neće imati problema pri tome.

Zorica Volarević [ Dnevni list ]

Glas naroda

Brojka je u padu,ali vi ste uvik isti na isplati poticaja.Vama odgovara i Lijanović kada daje lovu.Dobro živite na uštrb poljoprivrede a sadite 100 kg krumpira.

prije rata u Ljubuškom se sadilo cilo polje bila jedna poljoprivredna apoteka , 25 godina poslije radi se 20% površine a ima desetak poljoprivrednih apoteka pa nek mi kakav stručnjak to objasni

Poticaji su glavni, a vi ih dobivate4-5 vrsta,a ovo zaljenje je za glupu javnost.

poticaji su umjesto da unaprijede unistili poljoprivredu

Hitno treba osmisliti, izglasati i odmah staviti u uporabu niz novih zakona od poljoprivredi, stočarstvu, šumama, vodama, zaštiti okoliša, raznom otpadu i turizmu na nivou vlasti državne, županijske, lokalne i mz-ova. Tako da nebi došli u situaciju upadanja u ruke uvoznih lobija i dolaska ka propadanju gore navedenih i iseljavanja. Preporučavam da se temeljito prouče zakoni istih od strane Poljske, Austrije, Mađarske, Nizozemske i Danske, pa ako je vlast u mogućnosti kod nas sprovesti iste. Jer ovako nevodi nikuda. Neželim biti nikome da prosipam pamet i da držim predavanja. Ovo sam rekao dobronamjerno i od srca da nam svima bude bolje. U zadnje vrijeme dosta pratim razne emisije od gore navedenom i čitam na stranicama inter. kako su ove države postale uspješne u ovim branšama unutar EU-a i bez obzira što mi to još nismo, trebali bi poduzeti i pokreniti se što je moguće bržim koracima.

Svake godine sve manje poljoprivrednika
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari