Nadležna tijela sudionici u kršenju prava na doprinose

ljubuski.info

Savez županijskih udruga umirovljenika u Federaciji BiH sa sjedištem u Mostaru počeo je s radom prije više od 11 godina kao oblik dragovoljnog udruživanja zbog unapređivanja i ostvarivanja zajedničkih ili ciljeva općeg interesa. Savez djeluje na razinama pet županija, HNŽ, ZHŽ, HBŽ, SBŽ i PŽ. Ima više od 20 tisuća članova uključenih u 21 općinsku ili gradsku udrugu koje su udružene u županijske saveze. Na čelu Saveza je Ivo Kožul koji je najbolje upućen u brige s kojima se susreće Savez.

Navedite neke od mnogobrojnih problema?
"Problemi s kojima se susreće Savez vezani su uz strukturalne promjene mirovinskog sustava, a i ekonomska tranzicija, kao i privatizacija utjecali su na slabljenje sustava. Vlasti u Federaciji nisu poduzimale mjere za stabilizaciju mirovinskog sustava, nego su ga koristile za rješavanje socijalnih pitanja što se odrazilo posebice na mirovine onih koji su ih stekli 40-godišnjim radom.

Donošenjem Zakona o mirovinsko-invalidskom osiguranju 1998. godine, kao i kasnijim izmjenama te odluke da se mirovine smanje za više od 50% u odnosu na predratne (s 85% na oko 37%) , bilo je katastrofalno i glavni razlog postojećeg stanja mirovina. Rast mirovina išao je jako sporo tako da je sad prosječna mirovina oko 42% od prosječne. Prosječna primanja zaposlenika veća su za tri puta od prosječnih mirovina, skoro 50% umirovljenika ima najnižu mirovinu od 326 KM. Ovakvo stanje mirovina je neprihvatljivo, sramotno i neodrživo. Zbog ovakvog stanja mirovina, temeljni zadatak Saveza je vratiti dostojanstvo umirovljenika na prihvatljiviju razinu jer nemamo iluzije da ćemo dovesti mirovine na realno stanje."

Koji su glavni uzroci ovakvog stanja?
"Zbog nepoštovanja Zakona o uplati doprinosa na plaću, kao temeljnom izvoru sredstava, od poslodavca, pa i nekih državnih institucija, punjenje Fonda Federacije za mirovinsko invalidsko osiguranje je nedovoljno. To znači, da su nadležna tijela sudionici u kršenju prava na doprinose zaposlenika koji će zbog toga kada dođu u mirovinu biti socijalni slučajevi na teret Federacije i umirovljenika. Zbog velikog broja novih umirovljenika (posebice mladih), uvezivanja staža, gašenja tvrtki, otpuštanja djelatnika i stečajeva, dovelo je do izjednačavanja onih koji pune Fond MIO i onih koji ga troše (skoro 1:1).
Neplaćanje doprinosa može se odraziti na opstojnost mirovinskog sustava u cjelini. Stoga je neophodno naći način kontrole primjene zakonodavstva iz oblasti rada. Također je neophodno uspostaviti obvezu pismenog obavještavanja djelatnika o uplatama doprinosa, što bi bilo najbolja kontrola uplata i provjera je li uplata izvršena.
Zbog nesigurnog punjenja Fonda mirovinsko-invalidskog osiguranja Federacije, treba planirati stalna dodatna sredstva za mirovine kako ne bi došla u pitanje isplata mirovina te za njihovo povećanje."

Hoće li biti povećanja mirovina?
"U ovoj godini potrebno je realizirati 5% nerealiziranog povećanja mirovina iz prošle godine, kao i dodatnih 5% povećanja, što Federacija treba planirati u svom proračunu. To će biti minimum naših zahtjeva s obzirom da smo svjesni činjenice da mi nismo prouzročili naš položaj, a ni gospodarsko stanje u Federaciji."

Što sve Udruga čini za svoje članove?
"Temelj Saveza su udruge koje su nositelji većine neposrednih aktivnosti rada s umirovljenicima.
Udruge brinu o materijalnom statusu svojih članova. Najmanje dva puta godišnje daju pomoć potrebitima u povodu blagdana Božića, Uskrsa i Bajrama, najugroženijima i dodatnu pomoć u novcu ili paketima. Bolesnim članovima, a posebice onima koji se liječe u bolnici daju novčanu pomoć.
Federalni Savez, županijski savezi i sve udruge dali su pomoć udrugama u Posavini zbog poplave, a svi umirovljenici Saveza sudjelovali su u zajedničkoj pomoći poplavljenima u Federaciji BiH.
Zahvaljujući Federalnom zavodu za mirovinsko-invalidsko osiguranje na razini Saveza, poslali smo 141 umirovljenika na liječenje u lječilište Reumal u Fojnici. Također smo sklopili sporazum s Reumalom za mogućnost odlaska na liječenje svim članovima uz popust od 30%.
Opskrba umirovljenika s ogrjevom zahvaljujući suradnji s Federalnim zavodom za mirovinsko-invalidsko osiguranje realizira se uz obročno, beskamatno plaćanje, a neki tako realiziraju i nabavu zimnice za svoje umirovljenike. Pružanje pomoći obiteljima prilikom pogreba svojih članova. Za svoje članove organiziraju cijepljenje protiv gripe besplatno ili uz malu doplatu. Vrlo uspješno ostvaruju kulturno-zabavne programe."

Kako pomažete umirovljenicima da prebrode teške umirovljeničke dane?
"Organiziraju međusobna druženja prigodom blagdana. Organizirano odlaze na more više puta, a neke udruge svaki tjedan po jedan dan u tijeku hodočašća su stalna praksa udruga, posjete gradovima herojima, kao i povijesnim znamenitostima u BiH i Hrvatskoj.
Za sada samo jedna udruga vrši kontrolu tlaka i šećera za svoje članove, što će koristiti i drugima kao uzor. Ista udruga obavila je bratimljenje s udrugama umirovljenika u Kninu, Osijeku i Puli s kojima organiziraju druženja , sportsko-rekreativna natjecanja i razmjene iskustava."

Evidentno je da bez obzira na teško stanje u Federaciji entuzijasti i humanitarni članovi udruga su postigli zavidne rezultate i u prošloj godini.

Pero Zelenika [ Večernji list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari