Hladan tuš za porodilje u mostarskoj bolnici

ljubuski.info

Porodilje koje su smještene na Klinici za ginekologiju i porodništvo Sveučilišne kliničke bolnice Mostar su prisiljene tuširati se hladnom vodom. Dok je vani vladao dvoznamenkasti minus, iz slavina u bolničkim toaletama tekla je isključivo ledena voda. To nam je potvrdila jedna od mladih majki koja je ovih dana s bebom nakon tri dana provedena u bolnici napokon stigla kući.

Lude ili hrabre

"Strašno iskustvo. Možete samo pretpostaviti kako se osjeća žena koja upravo rodi. U bolnici nema tople vode i tuširaju se samo žene koje su, kako smo u bolnici komentirali, ili potpuno lude ili ludo hrabre! Mi ostale smo se snalazile svakako. Brisale smo se mokrim ručnicima ili vlažnim maramicama", kazala nam je mlada majka iz Mostara koja je željela ostati anonimna. Na upit porodilja zbog čega nema tople vode, medicinske sestre samo nemoćno sliježu ramenima.
"Umirile su nas donekle tvrdnjama da na odjelu gdje se kupaju bebe tople vode ipak ima. Da su odgovorile suprotno, sve mame bi se vjerojatno digle i nastala bi prava pobuna u bolnici", kazala je mlada majka.

Ispiranje reza

Druga majka s kojom smo razgovarali je rodila carskim rezom.
"Mi smo manje osjetile problem nedostatka tople vode. Prvi dan nisi u stanju niti se dići s kreveta, a kamoli tuširati se. Jedino je bilo malo nezgodno kada bi nam sestre pomagale oprati se. Donijele bi u litarskoj boci hladnu, ledenu vodu kojom bi nas oprale. Želim naglasiti da su sestre na Odjelu jako suosjećajne i brižljive. One, naravno, nemaju utjecaja na politiku bolnice. Ipak, hvala Bogu da je to iza mene", kazala je mama također iz Mostara koja je nakon carskog reza provela u bolnici sedam dana.

Budućim majkama koje mjesecima leže na Odjelu zbog čuvanja trudnoće je svakako najteže. One će morati sačekati puno više od sedam dana kako bi bile u prilici istuširati se toplom vodom.

Iz SKB-a Mostar su početkom prosinca javnosti obećavali kako rade na rješenju problema nedostatka tople vode.
"Nedostatak financijskih sredstava je razlog zbog kojih je reducirana potrošnja goriva. Stare i dotrajale vodovodne instalacije su također jedan od uzroka miješanja hladne i tople vode u cijevima. Cijela situacija se trenutačno analizira i rukovodstvo bolnice pokušava iznaći adekvatno rješenje ovoga problema", kazala je Adrijana Pandža, glasnogovornica SKB Mostar.

Na ovaj problema koji je već godinama prisutan ukazivale su i članice Facebook grupe Mostarske humane mame. Koliko će još dugo odgovorni iz SKB-a Mostar raditi na "rješenju ovoga problema", ostalo je nepoznato jer jučer nismo mogli dobiti nikoga od nadležnih iz SKB-a Mostar. Bio je vikend i razumljivo da nitko od njih nije bio na radnom mjestu. Nažalost, sve mlade mame koje su upravo rodile i one koje još nisu, i u danima vikenda, u bolnici se i dalje tuširaju potpuno hladnom vodom.

Valerija Ćorić [ Dnevni list ]

Komentari

E sad bi tribalo sve one koji su bili za zatvaranje našeg porodilišta u Ljubuškom odvest u Bolnicu Mostar da se kupaju. Zamislite da jedna žena poslije poroda nema kupanje u toploj vodi. To je katastrofa za ovo društvo i, zna se, upravu, doktora Kvesića. Svako malo po novinama se slika sa velikim dostignućima ali je male zaboravio, kao naprimjer topla voda ili toaletni papir. Izvolite se sramiti kradezeovci. Sve redom uništavate, otorili privatne klinike a ove društvene skapavaju. Sve vas treba otpustiti a za narod dovesti medicinsko osoblje iz Afrike.

manje se g....,he he he

Sve je točno, cijelo vrijeme boravka nismo imale toplu vodu, morale smo koristiti kuhalo da bi ugrijale vodu potom se prale iz flaša. Stanje nula !! Nemaju apsolutno ništa, ali taj dio ima najbolje sestre na svijetu. Ovim putem im hvala za sve. Ljubazne i uvjek spremne za pomoć iako rade u nenormalnim uvjetima. Hvala Lidiji, Ireni, Tei, Višnji ...koje su uvjek bile pri ruci .

Fala našoj vrloj partiji,di su god na vlasti vide im se djela a kako su potrali opet će se pod murvom rađat

damogda se čovićeva unučad rađala na -30 !!

Sjetite se sada one izjave.
Stjepan Bogut, ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi ZHK-a, tvrdi - "taj porođajni odjel ili služba za porodiljstvo pri Domu zdravlja Ljubuški ne ispunjava ni minimum uvjeta". Posebno ističe da razlog prestanka rada nije bila ekonomska opravdanost.

Bogme tople vode je bilo, samo nije volje lokalnih vođa koji su se našli pred zidom.
Ili Hospicij ili porodilište, jer je potpisan sporazum da će općina ljubuški financirati rad Hospicija a ne mogu ni rad Hrvatskog radija Ljubuški.
Love ni za tariguz, onda ukinuše rodilište pa umjesto njega županija po stranačkoj direktivi preko doma zdravlja financira i održava Hospicij.
Zato je Ljubuško rodilište zatvoreno nakon 50 godina rada.
Bravo za našeg vođu i njegove sljedbenike, a naše vladare.
Dragi moj narode što ne uradi UDBA za 45 godina naše će 'Rvatine doduše potomci i izdanci istih za duplo manje.

lazes kao pas da je dr stjepan bogut tako rekao,on je rekao da ne ispunjava minimum minimuma uvjeta,budi koretan pa tako reci,

Ko god je bio za zatvaranje Ljubuškog rodilišta dabogda mu najuža rodbina rađala u Mostaru i bez vode ikakve i u gorim uvjetim već rodilje sada,[ * neprimjereno * ] parazitska

jadno i tužno je stanje u bolnici nema običnog zavoja kamoli nečeg drugoga

lazes kao pas da je dr stjepan bogut tako rekao,on je rekao da ne ispunjava minimum minimuma uvjeta,budi koretan pa tako reci,

EVO CIJELI TEKST OBJAVLJEN NA frderalno. ba

Nakon 50 godina rada, zatvoreno je rodilište pri Domu zdravlja u Ljubuškom. Najbliža bolnica za porodilje sada je ona u Mostaru. Potpis protiv toga dalo je oko tisuću i osamsto građana - žele rodilište u Ljubuškom. Kažu kako ih zanima zašto je javnost to saznala tek prije nekoliko dana, kažu kako građane niko ništa ne pita. Marija Herceg, predsjednica udruge Agape, kaže da će broj potpisa na peticijama natjerati vlast da se očituje, da pokaže neku volju, da odgovore na želju njihovih građana.
Na odluku Upravnog vijeća Doma zdravlja Ljubuški, nadležno kantonalno ministarstvo dalo je suglasnost. Iako je federalni zakon o zdravstvenoj zaštiti iz 2010. godine, na Vladi ZHK-a izglasan 2012., u te dvije godine nitko nije spominjao zatvaranje rodilišta. Zakon jasno propisuje da rodilište ne može biti na razini primarne zdravstvene zaštite. No, nije ni razmatrano usklađivanje sa zakonom, odnosno, ulaganje. Odluka je istog dana postala nepromjenjiva - rodilište odmah prestaje s radom.
Stjepan Bogut, ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi ZHK-a, tvrdi - taj porođajni odjel ili služba za porodiljstvo pri Domu zdravlja Ljubuški ne ispunjava ni minimum uvjeta. Posebno ističe da razlog prestanka rada nije bila ekonomska opravdanost.
Analize nisu nikada ni napravljene, a, možda, nakon što ovi potpisi završe u rukama ministara, zastupnika i vijećnika, ipak, hoće.

federalna.ba

Jedini razvojni program općine ljubuški je u našoj budućnosti.....
A to su starački domovi i groblja.
U zadnje vrime vidimo da se jedino u te proizvodne programe ulaže i to sa tendencijom rasta.
Znaju mogu i hoće.

tko si da si gdje god da si svaka ti je na mistu nazalost

živimo u 21 stoljeću a vidi ovog jada.Bitno je da odgovorni imaju vikendice i stanove.Mostarski su doktori izvor korupcije.Plava koverta pa onda dobro jutro.Šta rade institucije??????????????????????????????????????????????..............

pa traze pare koje im obecase tudjman, milosevic i izetbegovic

a posljednji potreban potpis za zatvaranje rodilista uz vrlog ravnatelja matica dao dr. landeka pa ga casni ljubuski puk nagradi zastupnickim mjestom u zupaniji... koje smo mi ovce boze sacuvaj

a što se od restorana d.zdravlja otvori privatna aputeka

a čija je apoteka u garaži doma zdravlja?

pitaj dr vukojevića i jozu barišića oni sigurno znaju način kako od garaže
za auta hitne pomoći, parama doma zdravlja napraviti privatnu apoteku u
općem interesu. Cvit likarije, tako se zvaše. Ko je vlasnik iste? Nigdje ne piše?

Varam li se ja ili domom zdravlja upravlja jedna partija koja sve po gradu uništi krijući se iza zaštite Hrvatskih interesa?

na zalost stanje u opcini ljubuski je katstrofalno.mladi se iseljavaju odlaze,povlace se cijele obitelji i odlaze za njemacku,kanadu itd,samo to nije nista sta ce tek biti u ovoj godini koliko naroda trazi negdje da ode u opcini ljubuski ce ostati samo starci.sta sve planiraju ovi nasi takozvani politicari ovim tempom ce nas sve iseliti,
ne volim sdp u hrvatskoj al onaj jedan njihov je rekao istinu HDZ je KRIMINALNA ORGANIZACIJA,nazalost upravu je.

Ne napisa ti tko je vlasnik "cvita likarije" bas me zanima

i tko je vlasnik ljekarne

Alenka Matić vlasnica ljekarne a njen pošteni suprug član HDZ-a direktor Doma zdravlja živija HDZ što nas protra iz Hercegovine više nego Tito i partija u travnju ću dati ovom portalu imena i prezimena potjeranih obitelji i pojedinaca to je da se skamenimo dragi moji fratri i gvardijane

Hladan tuš za porodilje u mostarskoj bolnici

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

mailto