Potvrđena optužnica za trgovinu drogom

ljubuski.info

Sudac za prethodni postupak Suda BiH potvrdio je optužnicu koja Svetozara Perućicu (1981.) zvanog Sveto iz Bileće i još 13 optuženih tereti za pripadnost organiziranoj kriminalnoj skupini koja se bavila međunarodnim krijumčarenjem skunka.

Budući da je optužnica potvrđena, uskoro će se u Sudu BiH o krivnji izjašnjavati Perućica, ali i Neđeljko Kuljić (1981.) zvani Milko, Marko Govedarica (1988.) zvani Toto, Marko Dunđer (1986.) zvani Žuja i Andol, sva trojica iz Bileće, Davor Miličević (1972.) zvani Šaki iz Čapljine, Zoran Bandur (1963.) i Jozo Rašić (1976.) zvani Joja, obojica iz Ljubuškog, Srećko Trifković (1985.) s Pala, Saša Kuljić (1986.) zvani Sajo, Milenko Kuljić (1982.) zvani Garo, Siniša Kuljić (1984.) zvani Rokson, Bojan Puhalo (1993.) zvani Beli, Miloš Govedarica (1987.) zvani Mićola i Vuk Vujović (1983.) zvani Vule, svi iz Bileće.

Krijumčarenje skunka

Poslije potvrđivanja optužnice, Sud je donio rješenje kojim se Perućici, Neđeljku Kuljiću i Trifkoviću produžava pritvor.

U optužnici je navedeno da su Perućica i Neđeljko Kuljić u cilju pribavljanja imovinske koristi organizirali i rukovodili skupinom koja je formirana radi neovlaštenog međunarodnog krijumčarenja, koja je zajedničkim djelovanjem pripadnika na području BiH, Crne Gore i Hrvatske od studenoga 2013. do početka lipnja prošle godine vršila krijumčarenje veće količine skunka.

Ostali optuženi su postali pripadnici skupine s jasnim ulogama u izvršenju djela, na način da su prilikom prijevoza promatrali put, nudili drogu na prodaju i sudjelovali u njezinom daljnjem prebacivanju. U okviru istrage u ovom predmetu, u tri navrata je otkriveno i zaplijenjeno više od 110 kilograma skunka čija vrijednost na ilegalnom narkotržištu dostiže više stotina tisuća maraka.

Prvi put kada je iz Crne Gore prebačena droga preko istočne i zapadne Hercegovine prokrijumčarena u Hrvatsku, točnije oko 20 kilograma skunka gdje je krajnja odrednica trebao biti Zagreb.

Druga zapljena je uslijedila kada je veća količina droge iz Crne Gore prebačena u Bileću s ciljem prodaje po pronalasku kupaca, ali je policija otkrila provođenjem posebnih istražnih radnji. Treći put, optuženi su iz Trebinja i Bileće vozili drogu prema Palama, ali su je odbacili i krenuli bježati kada su na putu ugledali policiju. Tada je policija kod Foče oduzela pošiljku od 57 kilograma skunka, koja je, navodno, trebala završiti na ilegalnom tržištu u Sarajevu.

Bili u bijegu

Inače, većina optuženih je uhićena i pritvorena početkom lipnja u akciji kodnog naziva "Šetač 2" koju su izveli pripadnici MUP-a RS-a i FUP-a. Akcija "Šetač" je izvedena i u Hrvatskoj gdje je uhićeno šest osoba te u Crnoj Gori gdje su uhićene dvije osobe. Većini je kasnije pritvor zamijenjen mjerama zabrane, nekima su mjere bile određene po uhićenju, ali su organizatori Perućica i Neđeljko Kuljić i "visoko rangirani član skupine", kako je Tužiteljstvo ranije navodilo, Trifković, više mjeseci bili u bijegu.

U Tužiteljstvu su naveli da je u istrazi u predmetu "Šetač 2" ostvarena značajna suradnja s pravosudnim i policijskim agencijama Hrvatske.

Hrvoje Rovčanin [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari