Čović: Poništiti odluke o nezakonitim revizijama branitelja

ljubuski.info

Konstituirajuća sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, na kojoj bi bilo izabrano rukovodstvo Doma, izaslanici za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH te predsjednik i dopredsjednici Federacije mogla bi biti održana prije Nove godine.

Najavio je to član Predsjedništva BiH Dragan Čović, ističući kako je temeljni preduvjet za to da preostalih pet županijskih parlamenata do kraja ovog tjedna izvrši izbor izaslanika u entitetski dom naroda.

"Ja sam ovih dana i s gospodinom Bakirom Izetbegovićem dva puta razgovarao na tu temu i imamo uvjeravanja da bi do petka mogao biti završen izbor izaslanika za Dom naroda u svih pet kantona gdje to još nije urađeno. Ako bi se to dogodilo vjerujem da ponedjeljak i utorak možemo iskoristiti i da do 30. decembra imamo sazvanu konstituirajuću sjednicu Doma naroda na kojoj bi se izabrali izaslanici za državni dom naroda, kao i rukovodstvo Doma naroda te predsjednik i dopredsjednici Federacije. Ako to uspijemo mi smo ispoštovali rok koji smo zadali, a to je da u ovoj godini imamo izabrane barem nositelje vlasti. Mislim da isti dan, paralelno s tom odlukom, možemo imati i odluku Predsjedništva BiH o mandataru, odnosno kandidata za predsjedatelja Vijeća ministara", kazao je Čović.

Na pitanje zašto je HNS-u važno da se prvo uspostavi federalna vlast, odnosno da se ide na paralelnu uspostavu državne i vlasti na razini Federacije, Čović kaže da se na taj način sprječava mogućnost bilo kakvih zastoja, posebno na županijskoj razini.
"Mislim da je ovo jedan džentlmenski iskorak. Prvo, dobit ćemo dimaniku u uspostavi izvršne vlasti, a drugo, nećemo moći jedni drugima prigovarati da netko koči proces" - pojašnjava Čović.

Koalicija okupljena oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS), ističe Čović, već ima pripremljena imena kandidata za sve pozicije u izvršnoj vlasti.

Kada su u pitanju prioritetni zadaci nove vlasti na državnoj i federalnoj razini Čović ističe da su to za HNS ona pitanja koja su u svom programu "hrvatski odgovor" isticali i u predizbornoj kampanji. Pojašnjava da je to intenzivan rad s Bruxellesom na europskom putu BiH, rad na socijalnim i ekonomskim pitanjima, odnosno popravljanje životnog standarda građana, potom provedba presude "Sejdić i Finci", žurno rješavanje pitanja provedbe odluka Suda u Strasbourgu i domaćih sudova kada je u pitanju izmjena Izbornog zakona.

"Time bismo relaksirali i odnose između tri naroda za naredne lokalne izbore. Bio bi stvoren i drugačiji ambijent za izbore. U Izbornom zakonu moraju precizno biti navedeni rokovi do kada se mora uspostaviti koja razina vlasti i što se događa ako se to ne ispuni" - kaže Čović.

Prioritetnim smatra i rješavanje statusa braniteljske populacije i u tom smislu ističe kako bi već na prvim sjednicama nove Vlade FBiH trebalo poništiti odluke o nezakonitim i neustavnim revizijama branitelja kako bi se zaštitilo dostojanstvo tih ljudi i vrijednosti domovinskog rata.

Odbacuje mogućnost kadrovske "čistke" u državnim institucijama te kaže da se promjene mogu očekivati samo tamo gdje određenim kadrovima istječe mandat.
"Isto razmišljam i kada je u pitanju federalna razina. Ta vlast je bila s našeg gledišta katastrofalna i ono što meni smeta je da u zadnjih nekoliko mjeseci imamo stalne aktivnosti kako bi se neko zbrinuo. Naš je stav da treba razriješiti sve ljude koji su imenovani u vrijeme predizborne kampanje i nakon izbora, a da za to nije bilo stvarnog razloga. Ovih dana sam razgovarao s gospodinom Nerminom Nikšićem da tamo gdje se ne mora takve stvari ne rade. Siguran sam da svi oni koji su na politički način dovođeni zadnjih mjeseci neće moći ostati na tim pozicijama, a svi oni koji su profesionalni, korektno rade svoj posao i nisu došli na te pozicije zadnjih nekoliko mjeseci političkim nametanjem ne trebaju brinuti za svoje pozicije" - ističe Čović.

Govoreći o Hrvatskom narodnom saboru, Čović kaže da je s Božom Ljubićem koji je predsjednik Glavnog vijeća HNS-a, dogovorio da se sjednica HNS-ovog Predsjedništva i Glavnog vijeća održi početkom iduće godine radi pripreme novog saziva Sabora.

FENA

Glas naroda

makaki čović, đe treći, obećani i druga obećanja? obećanje ludom radovanje.

gospodin sa imenom "ĐE" šta je sada sad ti i Čović nevaIja što ti nisi se kandidira pa sjeo na njegovo mjesto illi ti imaš nekog svog konja za trku

lizo[ * neprimjereno * ]e,veri se u [ * neprimjereno * ]o i šššš ništa drugo i neznaš

Rekao si lažove. Mostar je stolni grad. a komunjaro sad šutiš.

Čovjek koji u ovih 25 godina svim (ne)djelima zaslužuje da ide u Zenicu on da nas predstavlja e pa mi smo go k.rac

Kome je ovi titinovac uzdanica i lik koji će promjenit stvari nabolje taj je baš teži psihički slučaj tj,taj je za ludnice

gospodin gost ti si za ludnice

tfgd-očito se ti sam otkri ko ti je uzor,Bakovići te očekuju

Moraš promijeniti zakon, ukinuti Inspektoratu, išamarati Šljivića i sve koji su takav naknada zakon donijeli. A onda automatski ostaješ bez izaslanika u Domu naroda jer su svi listom ranjeni. Ne obmanjuj ljude Dragane.

Vjerovatno je i on ratni vojni invalid . Pa mu može biti fali malo novca..

treba li ić na reviziju ili čekat ako neko zna neka kaze

Koji prevarant a narod ovca pogni glavu i pasi

Od SKj.a Sokola Hercegovačke banke Lijanovića čovjek je glavni lik u aferama ali vi hoćete Sanadera hercegovačkog eto vam ga

pratim vec duze vrime ovog gosta ako je to ista osoba u svakome prestavljanju on je jedno smece.

za ovoga ma-nadodaj još garac pa ćeš se predstavit u pravom smislu,ime koje ti i priliči stranački uhljebu

e moj gost jos mi fali prezime,živio HDZ,

ako se poništi revizija dok god budem glasovao moj izbor će biti HDZ, a dosad nikad nisam njima dao glas

Čović: Poništiti odluke o nezakonitim revizijama branitelja
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari