Vratimo rođendan malom Isusu

ljubuski.info

Jeste li čuli za priču o jednom dječačiću koji je u punini dječije radosti isčekivao svoj rođendan? Radovao se mnogim uzvanicima, naravno da se radovao i poklonima koji uz to idu. Sve je bilo bezprijekorno isplanirano, svi se uzvanici skupa pojaviše sa vrijednim poklonima. Ti mnogi gosti, na zaprepaštenje slavljenika, stadoše se međusobno grliti, jedni drugima čestitaju dječakov rođendan. Gle čuda, i poklone međusobno razdjeljuju, i sve to pred očima dječačića kojeg uopće ne primjećuju!!

Mnogi će od vas kazati da ovakva priča ne postoji i da ovakav komentar nadilazi svaki sadizam i bezosjećajnost. Ali na žalost nije tako, to je naša stvarnost, to isto činimo malom Isusu za svaki Božić. Ako smo već sa čudnim običajima, raskošnim trpezama i skupim međusobnim poklonima izmjenili smisao Božića, onda nije niti čudo što često znamo reći kako Božić više nije onakav kakav je bio nekad. Obično za to krivimo vrijeme u kojem živimo, krivimo i ljude koji nas okružuju, ali nikada baš nikada ne tražimo problem u samim sebi.

Ako napokon progledamo i ako se napokon oslobodimo tih nametnutih običajnih okova; mogla bi nam se pružiti prilika da ovaj Božić opet doživimo kao nekada!

Nemojmo dozvoliti da i ovaj Božić jedan Dječačić na svoj rođendan, tamo negdje u kutu bude usamljen i zatrpan praznim paketima i omotima od silnih darova koji uopće nisu namijenjeni njemu. Da li ćemo se napokon zapitati; kakvi smo to mi ljudi, čiji rođendan proslavljamo, koga trebamo darivati, - je li pošteno da pred njim otvaramo poklone koji uopće nisu namijenjeni njemu?

Pitate se otkud mi ideja za ovakvu temu i zašto želim kritizirati običaje koje su naslijedile mnoge generacije prije mene? O svemu ovome nisam niti ja prije razmišljao dok se nije pojavila jedna međugorska Poruka, koja je upućena preko Vidjelice Marije Pavlović - Luneti. U njoj Gospa poziva vjernike da svaka obitelj na Božić pored jaslica ostavi onoliko cvjetova koliko imamo svojih članova obitelji.

Poruka, 20. prosinac 1984;

"Draga djeco! Danas vas pozivam da nešto stvarno učinite za Isusa Krista. Želim da svaka obitelj župe donese, kao znak predanja Isusu, po jedan cvijet do dana radosti. Želim da svaki član obitelji ima po jedan cvijet kraj jaslica da Isus može doći i vidjeti vaše predanje njemu! Hvala vam što ste se odazvali mom pozivu!"

Postoji zapisano svjedočenje kako su neki župljani tih pred Božićnih dana doslovno prihvatili Gospinu poruku i dali se u potragu za cvijećem. U to vrijeme nije bilo cvjećarnica u Međugorju, no oni su se ipak dosjetili i donijeli određen broj cvjetova:
"U to vrijeme nije bilo nimalo lako naći cvijet - riječ je o prosincu - a u Međugorju nije bilo nijedne cvjećarnice. Pronašli smo neke cvjetiće u lončanicama koje smo sklonile da ne promrznu, a nešto smo pronašli i na brdu. Nije bilo tako bogato kao u proljeće. Cvjetove smo donijeli u crkvu i stavili pokraj jaslica. Marija nam je rekla da je Gospa zbog toga čina bila tako radosna i da su je rijetko vidjeli takvu kao na taj Božić."

Gospa je tih dana u svojoj Božićnoj radosti uputila još jednu Poruku:
"Želim da budete cvijet koji će cvjetati na Božić za Isusa. i cvijet koji neće prestati cvjetati kad završi Božić. Želim da vaša srca budu pastiri Isusu!"

Poštovatelji međugorskih Poruka složit će se kako ove Poruke u svojoj jednostavnosti kriju velike odgovore na pitanja koja se nikada nismo sjetili postaviti sami sebi! Svi smo mi pozvani na rođendan malom Isusu. On od nas ne traži mnogo, biti će mu dovoljan jedan mali cvijet i naše otvoreno srce, srce u koje će On posaditi sjeme mira i ljubavi.

Krešo Vujević

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari