Iz ZHŽ-a se bira treći Hrvat, ili iz Posavine drugi za Dom naroda

ljubuski.info

Do kraja tjedna sve većinske hrvatske županije održat će sjednice skupština kako bi se na njima pokrenula dva istodobna procesa, utvrđivanje parlamentarne većine i izbor izvršne vlasti, te posredni izbor izaslanika za federalni Dom naroda.

Iako je za danas bilo najavljeno održavanje sjednice Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije, to se ipak neće dogoditi. Kako doznajemo, zbog zahtjeva SDA sjednica će se prolongirati do kraja tjedna i najvjerojatnije održati u petak. Po svemu sudeći radi se o tome da SDA ne može s DF-om usuglasiti sve prijeporne pojedinosti oko izvršne vlasti u ovoj županiji, ali i o strategiji da se prati stanje u drugim većinskim bošnjačkim županijama koje nisu u stanju pronaći skupštinsku većinu.

Problemi SDA i DF-a

Istodobno, ne isključuje se ni mogućnost da je u pitanju smišljena igra odugovlačenja s uspostavom federalne vlasti što se pak koristi u svojevrsnoj političkoj utakmici oko izbora Vijeća ministara. Ta dva procesa se u HDZ-u BiH drže povezanima, dok pak SDA nastoji odvojiti ta dva procesa.

U HNŽ-u se već znaju liste hrvatskih kandidata za izbor za Dom naroda, dok su pak bošnjački predstavnici još uvijek nepoznati. Istodobno, u središnjoj Bosni su već održani prvi službeni pregovori između HDZ-a BiH, SDA i DF-a. Za danas je nastavljen nastavak konstituirajuće sjednice, ali nije definitivno postignut ni dogovor o parlamentarnoj većini. Dvije strane, prije svega predstavnici koalicije HNS-a i SDA, u prvim službenim razgovorima nisu ulazili u rješenje kadrovskih pitanja nego su pregovore vodili na načelima koja su uspostavljena na razini Federacije BiH, odnosno države.

I Skupština Hercegbosanske županije će se održati u petak. Po već dostavljenom dnevnom redu konstituirat će se klubovi naroda, donijeti odluka o privremenom povjerenstvu za izbor i imenovanja. Na dnevnom redu je prijedlog odluke o potvrđivanju kandidata za predsjedatelja i zamjenike predsjedatelja Skupštine Hercegbosanske županije, te izbor izaslanika iz Skupštine HBŽ-a u Domu naroda. Sjednica skupštine u Zapadnohercegovačkoj županiji, na kojoj će se birati izaslanici za Dom naroda, najvjerojatnije će biti sljedećeg tjedna, kako se doznaje iz vodstva ove skupštine.

Prijenos izaslanika

S obzirom na to da u Tuzlanskoj županiji nema nijednog Hrvata izabranog u županijsku Skupštinu, jedan Hrvat za Dom naroda birat će se iz Zapadnohercegovačke ili Posavske županije. Iz Posavske županije bira se jedan Hrvat prema odredbama Ustava FBiH, dok se iz ZHŽ-a biraju dvojica, objavio je Vecernji.ba. Ovisno o tome gdje je preostalo više glasova, ta županija izabrat će još jednoga Hrvata. Treba reći kako bošnjačke županije imaju značajne probleme s utvrđivanjem skupštinskih većina, a samim tim i s procesom izbora izaslanika za federalni Dom naroda. Kako sada stvari stoje sve te županije probit će zakonske rokove za konstituiranje vlasti, ali i izbor izaslanika za Dom naroda zbog čega je u sličnoj situaciji 2010. reagirao visoki predstavnik Valentin Inzko.

Zoran Krešić [ Večernji list ]

Glas naroda

Dobro otvorite oči kod biranja trećeg hrvata provjerite da je kršćen 1991.god a ako je prije kršćen i krizman taj ne dolazi u obzir jer taj ima kuma na krizmi.

svaka čast dobro izrečeno.zvonko-kralju

sova je kršćen i pišćen

Iz ZHŽ-a se bira treći Hrvat, ili iz Posavine drugi za Dom naroda
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari