Objavljene izborne nepravilnosti, dva zabilježena slučaja u Ljubuškom

ljubuski.info

Koalicija 'Pod lupom' danas je objavila bazu izbornih nepravilnosti prikupljenih tijekom izbornog dana na osnovu prijava posmatrača i građana.

Ukupno je zaprimljeno 372 prijava od kojih je Koalicija utvrdila 96 slučajeva koja predstavljaju kršenje Izbornog zakona BiH. Informacija o ovim nepravilnostima proslijeđena je Središnjem izbornom povjerenstvu BiH i očekujemo da će poslužiti za njihovu analizu izbornog procesa.

Koalicija ujedno poziva nadležne institucije istražiti navedene prijave i utvrditi odgovornost pojedinaca za ova djela, od kojih neka spadaju i u domenu krivične odgovornosti.

Građani/ke su na dan Izbora prijavljivali brojne nepravilnosti i zloporabe od kojih su najčešće bile prijave zbog zadržavanja neovlaštenih osoba na biračkom mjestu koje remete proces glasanja i utječu na birače (13), prijetnje, ucjene i/ili uznemiravanje birača, promatrača i članova biračkog odbora (12) te manipulacija kod brojanja glasova (8).
Zabilježeno je i 16 prijava umrlih osoba čija su se imena nalazila na popisu za glasanje.

Kao ilustrativne primjere ističemo slijedeće prijave:

  • član biračkog odbora po nalogu jedne od vladajućih stranaka dopisivao je znakove pored naziva opozicione stranke, učinivši tako više od 66 glasova nevažećim
  • predsjednik biračkog odbora dozvolio je na Izborni dan upisivanje preferencija na glasačke listiće stranačkim posmatračima kao i drugim članovima biračkog odbora, dok je pripadnik MUP-a odbio intervenirati;
  • kandidat jedne od stranaka je otvoreno kupovao glasove za 40 KM po glasu te kao garanciju za kupovinu uzimao JMB i dostavljao ih stranačkom posmatraču na svom izbornom mjestu.

Ovi prijavljeni slučajevi biće i osnova za izradu preporuka za izmjenu izbornog zakonodavstva u BiH koje priprema sama Koalicija. Preporuke će biti dio finalnog izvještaja Koalicije 'Pod lupom' koji će biti objavljen 18.12. 2014.

Bazu nepravilnosti po prijavama građana možete skinuti ovdje, a bazu nepravilnosti po prijavama posmatrača Koalicije ovdje.

Među nepravilnostima je dva puta spomenut Ljubuški, i to po sljedećem:

  • Osoba na biračkom mjestu dijelila papiriće s uputama za koga glasati. Uložena primjedba biračkom odboru.
  • Promatrač na biračkom mjestu konstantno lobirao glasače da glasuju za određenu političku opciju na biračkom mjestu. Promatrač Koalicije je uložio primjedbu biračkom odboru.
podlupom.org

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari