Susret Lipnjana protekao uz druženje, pjesmu i ples, ali i darivanje

ljubuski.info

Na blagdan svetog Nikole u franjevačkom samostanu Hercegovačkog provincijalata u Zagrebu održana je Lipanjska večer, odnosno deveti susret Lipnjana, koji su i ove godine došli sa svih strana, iz Lipna, cijele Hercegovine, Zagreba i cijele Hrvatske, Europe, kao i njihovi gosti.

Susret je započeo svetom misom koju su predvodili fra Jozo Zovko i fra Tomislav Puljić, gvardijan franjevačkoga samostan u Širokom Brijegu, inače podrijetlom iz Lipna. Skupu je nazočilo više od tri stotine Lipnjana i njihovih gostiju. Protekao je uz druženje, priču, podsjećanje na Lipno i dane u njemu. Gangalo se, pjevao se bećarac i druge pjesme, zaigrala trusa…

Darovi za fra Jozu

Fra Jozo, koji je nazočio i ostatku večeri, prisjetio se i hrvatskih domoljuba, 'lipanjskih pivača' 1981., Marijana Paponje, Ivana Brkića, Rudana Ćorića, Mirka Šaravanje i Joze Raspudića, koji su kao 'neprijateljski elementi' dobili kaznu po 14 mjeseci, a s kojima je i fra Jozo istodobno bio u zatvoru u Ćelovini u Mostaru, jer su pjevali hrvatske i svete pjesme dok su išli pješice u Međugorje. Oni su ga darivali drvenim križem, simbolom muke i života te se zajednički fotografirali.

Nazočnima se tijekom večeri obratio i Karlo Šaravanja, predsjednik Mjesne zajednice Lipno, te prenio svima pozdrave iz Lipna i zavičaja, iskazao radost i zadovoljstvo ovoga susreta, poželio da se ova manifestacija zajedništva nastavi i dalje te svima zaželio ugodnu zabavu.

Potom je Miljenko Nakić, idejni začetnik i neumorni aktivist Lipanjske zajednice Zagreb i općenito lipanjskoga zajedništva podijelio zlatne plakete Lipanjske zajednice Zagreb, i to Ivanu Raspudiću, kapetanu malonogometne ekipe Lipno koja je ove godine osvojila Općinsku ligu Ljubuškoga i bila na finalnom turniru u Tomislavgradu, i Silviji Brkić koja je iz mrtvila pokrenula lipanjsko kulturno-umjetničko stvaralaštvo KUD-a Lipno i okupljanje 'Nevista došla i prišla', te Tomislavu Ćoriću, predsjedniku Lipanjske zajednice Zagreb.

Potpora braniteljima

Idućega dana boravka u Zagrebu, na povratku u Hercegovinu, Lipnjani su posjetili hrvatske branitelje, stopostotne invalide koji u Savskoj 66 prosvjeduju zbog gaženja njihovih stečevina i prava. Lipnjani su ih darivali i pružili im potporu u njihovim opravdanim zahtjevima. Istima su poklonili hercegovačke specijalitete. Dojam je da su branitelji bili jako očarani našim posjetom i potporom.

"Opći je dojam da je ovaj lipanjski zbor bio jako uspješan i da je Lipanjska večer u Zagrebu postala nezaobilazna manifestacija Lipanjske zajednice u Zagrebu i uopće svih Lipnjana. Ovaj skup svojim poklonima potpomogli su mnogi, svatko na svoj način, a iznad svega zahvaljujemo franjevačkom samostanu u Dubravi i Općini Ljubuški. Nakon podmirenja troškova, slobodna sredstva, po već ustaljenoj praksi, bit će utrošena na posjet lipanjskih bolesnika i onima kojima je pomoć potrebna, što redovito radimo svake godine uoči Božića", poručili su organizatori ovog događaja.

Zorica Volarević [ Dnevni list ]

Komentari

može li mi tko kazati što je plod tih lipnjanskih i inih susreta , koji su konkretni rezultati proizišli iz ovakovih druženja osim pokojeg tlaka, šećera i masnoće itd.
I nigdje se ne spominje Marijan Miličević veliki "humanitarac" dosada jedan od organizatora

Svaka čast Lipnjani. Napokon neko u Ljubuškom ima zajedništvo, jer vi Ljubusaci se samo svađate, prezirete, mrzite i ljubomorni jedni na druge. Specifičan narod. Pozdrav iz Sirokog Brijega.

ma idi Bake bre u Mediteran

Lipnjani su slozni kad glasuju 98% za HDZ ,bravo Lipno!

što je konkretno proizašlo iz tih susreta
vidila žaba di se konji potkivaju...

Susret Lipnjana protekao uz druženje, pjesmu i ples, ali i darivanje

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad nezakonito postane normalno... Marko Čuljak | dnevno.ba
ljubuski.info
Ljudi trećeg reda Ružica Zeljko
ljubuski.info
Zakon pišem, tinta mi se proli Igor Božović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari