Ako se ne prijave do kraja godine, 270.000 osoba gubi prebivalište u Hrvatskoj

iskaznice

Primjenom Zakona o prebivalištu u susjednoj Hrvatskoj, svim građanima koji po bilo kakvoj osnovi nemaju prijavljeno prebivalište i osobnu iskaznicu moraju se najkasnije do 29. prosinca prijaviti ili će im se izvršiti odjava prebivališta. Zakon je još i prije njegovog formalnog donošenja izazvao buru kako u Hrvatskoj, tako i u bh. javnosti te su ga mnogi nazvali "lovom na vještice".

Naime, zbog stupanja u radni odnos ili određenih pogodnosti, određeni dio Hrvata iz BiH imao je prijavljeno prebivalište, a prema odredbama navedenog zakona, više neće moći imati dvojno prebivalište. Upravo tu se i pojavljuju veliki problemi, jer se u Hrvatskoj dobivanje osobne iskaznice veže za prebivalište, pa je veliki broj građana prisiljen imati prijavljeno prebivalište u Hrvatskoj.

Zakon o prebivalištu

Kako navode iz MUP-a RH, od 31. listopada u Hrvatskoj se nalaze 139.093 građana s prijavljenim prebivalištem koji su na kraju 2012. godine bili stariji od 16 godina, a do danas nisu zatražili izdavanje osobne kršeći Zakon o osobnoj iskaznici. Kako prenosi indeks.hr, u evidencijama MUP-a je također podatak o 129.580 hrvatskih državljana s prijavljenim prebivalištem u Hrvatskoj kojima su na dan 29. prosinca 2012. osobne iskaznice već bile nevažeće (kojima je rok važenja istekao najmanje 15 dana pa do više godina), a koji do sada nisu ponovno prijavili svoje prebivalište i ishodili osobnu iskaznicu.

Evidentirano je i 43.585 osoba s prijavljenim prebivalištem u Hrvatskoj na adresama koje se ne vode u registru prostornih jedinica, odnosno na adresama s kućnim brojem 0 ili bb. Zakon o prebivalištu, koji je stupio na snagu 2012., definirao je adresu kao naziv ulice ili trga s kućnim brojem koji je evidentiran u Registru prostornih jedinica, a u tom registru ne postoje adrese s oznakom bb.

Gradovi i općine kao jedinice lokalne samouprave su donijeli odluku o nazivima ulica pa tako više nigdje ne postoje adrese za fizičke osobe s tom oznakom. Upravo se u javnosti u susjednoj zemlji često moglo čuti kako su na adresama 0 ili bb većinom lažno prijavljeni bh. Hrvati, pa se u tom kontekstu često spominjao Vrgorac. Međutim, nakon provjera na terenu, utvrdilo se kako su po ovom pitanju mnogo veći problem neki drugi gradovi i otoci.

Provjere na terenu

Isto tako, iz hrvatskog MUP-a ističu kako je Uprava za upravne i inspekcijske poslove svim policijskim upravama uputila dopis s podacima o osobama koje imaju prijavljeno prebivalište na nepostojećim adresama radi obavljanja terenskih provjera i pokušaja stupanja u kontakt s tim građanima kako bi ih se upoznalo s obvezom pribavljanja isprave o kućnom broju, a potom i ponovne prijave prebivališta te ishođenja osobne iskaznice s ispravnom adresom.

Uz to, naglašavaju kako i njihovi djelatnici svakodnevno pokušavaju u neposrednom kontaktu s građanima pružati informacije i obavijesti koje se odnose na ispunjenje obveza vezanih uz prebivalište u Hrvatskoj. Bilo kako bilo, još samo dvadesetak dana je ostalo da se građani prijave nadležnim institucijama kako bi mogli imati prebivalište i valjanu osobnu iskaznicu, a nakon isteka roka vidjet će se i točan broj onih koji će ostati bez prebivališta.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari