Krajem tjedna odluka o novoj županijskoj Vladi

zastupnici

Sjednica Skupštine Zapadnohercegovačke županije trebala bi biti održana krajem ovog tjedna, vjerojatno u četvrtak ili petak i na njoj će se, doznajemo iz dobro obaviještenih izvora, konačno utvrditi i mandatar za formiranje nove Vlade, a prema svemu sudeći, to će ponovno biti aktualni županijski premijer Zdenko Ćosić.

Njegovo se ime od dovršetka izbornog procesa vezalo uz novu/staru funkciju, a prema svemu sudeći, stranačke organizacije s terena zadovoljne su radom prvog čovjeka Vlade te očekuju da on i iduće četiri godine bude na čelu županije. Kada je pak u pitanju saziv Vlade, i dalje je nepoznato hoće li ista pretrpjeti velike kadrovske promjene ili će se pak zadržati veći broj starih imena.

Sastav Vlade

Izvori našeg lista potvrdili su nam ipak kako je jedan od najozbiljnijih kandidata za poziciju ministra financija aktualni predsjednik Općinskog vijeća općine Ljubuški Toni Kraljević koji bi na toj poziciji trebao doći umjesto dosadašnjeg ministra financija Radoslava Luburića, koji će ubuduće obnašati dužnost zastupnika u Parlamentu FBiH, ministarsku poziciju.

Drugo ministarstvo koje "po tradiciji" pripada Ljubušacima je i Ministarstvo unutarnjih poslova koje bi također moglo pretrpjeti promjene. Tako bi se na njegovom čelu umjesto još aktualnog ministra Zdravka Borasa mogao naći "drugi" Zdravko Boras, također s područja Ljubuškog. Time bi poredak i odnos snaga HDZ-ovih organizacija u županiji ponovno trebao biti raspodijeljen po principu da širokobriješki HDZ dobiva premijera, a ljubuška organizacija dva ministarstva.

Što se pak tiče ostalih općina, ostaje za vidjeti koje će pozicije dobiti HDZ-ovi općinski odbori u Posušju i Grudama. S druge strane, iako HDZ BiH u ovoj županiji ima apsolutnu većinu (14 od ukupno 23 zastupnika), što im je dovoljno da provode sve političke procese, pa tako i nesmetano formiraju Vladu, pred tom strankom se nalazi jedan od težih zadataka.

Izbor izaslanika

Naime, županija je u nezahvalnoj financijskoj poziciji te će nova Vlada morati raditi užurbano i s maksimalnim zalaganjem ukoliko želi dići ZHŽ iz problema koji se, primjerice, manifestiraju u akumuliranom deficitu koji je na kraju 2013. iznosio 44,86 milijuna maraka, odnosno ukupnim dugom koji iznosi nešto više od 70 milijuna maraka.

S druge strane, na sjednici županijske Skupštine, doznajemo, također bi se trebao dovršiti i izbor izaslanika u federalni Dom naroda. Kada su u pitanju hrvatske pozicije, oba izaslanika iz ZHŽ-a u Klubu Hrvata dobit će HDZ BiH.

Dario Pušić [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari