Kako je HSP BiH sam sebe doveo pred uništenje

zastava

Dva mjeseca nakon izbora iz HSP-a BiH najavljena je rasprava u svezi lošeg izbornog rezultata te stranke na proteklim listopadskim Općim izborima.

Zajednička sjednica Predsjedništva i Glavnoga stana HSP BiH zakazana je za danas (nedjelja, 6. prosinca), a kao najvažnija točka dnevnog reda najavljena je rasprava u svezi izbornog rezultata HSP BiH na listopadskim Općim izborima. Sukladno tome, pravaši bi trebali donijeti i konkretan plan stranačkih aktivnosti kako bi se, kako su istaknuli, ovakvo stanje nadišlo.

Inače, HSP BiH na posljednjim općim izborima, čak i u koalicijama, nije uspio ponoviti uspjeh od prije četiri godine, a stranka bilježi katastrofalan pad povjerenja birača.
U Federaciji BiH, u koaliciji 'Snaga BiH', zajedno s DSI-jom nisu uspjeli zabilježiti ni 7.000 glasova, dok je u RS-u ostvareno 34.583 glasova, ali u koaliciji 'Domovina' i to zajedno s DF-om, SBB-om, SDA-om i SBiH-om.

jude

Ulazeći u vlast u Federaciji, tzv. 'Platformu', zajedno s SDP-om, SDA-om i NSRZB-om, HSP BiH je bio podvrgnut neviđenim pritiscima i blokadama od strane dva HDZ-a -HDZ BiH i HDZ 1990 koji su sve četiri protekle godine na predsjednika, ministre i članove ove stranke, upornim medijskim manipulacijama i političkim blokadama stavljali anatemu "hrvatskih izdajnika", ne dopuštajući da pravaši kao i druge hrvatske stranke "neistomišljenice", uopće budu i članicom, danas, privatiziranog Hrvatskog narodnog sabora.

Pravaši su nazivani "hrvatskim izdajnicima" iako su često zastupali i branili hrvatske nacionalne interese kao niti jedna stranka do tada koja nosi hrvatksi prefiks, a "epitet" hrvatskih izdajnika im je ostao i do danas.

HSP BiH će danas donijeti i plan daljnjih stranačkih aktivnosti i vjerojatno sljedećih, mogućih koalicija.

1. udarac

No, činjenica je da je prvi udarac Jurišićevom HSP-u BiH zadao tadašnji predsjednik HDZ 1990 Božo Ljubić, stranke koja je zajedno s HSP-om BiH u 'Hrvatskoj koaliciji' izašla na Opće izbore prije četiri godine. Ljubić je u svojim tadašnjim predizbornim istupima čak i oštrijom retorikom napadao HDZ BiH i njihovog predsjednika Dragana Čovića, kampanju zasnivajući najviše upravo na napadima na lidera suparničkog HDZ-a.

plakat

Međutim, nakon što se tajnom političkom trgovinom i ucjenama, službeno potpisanom kao 'Sporazum' s HDZ-om BiH, 'Devedesetka' priklonila dojučerašnjem ljutom rivalu Čoviću i time dojučerašnjem partneru HSP-u oduzela dio od zajedničkog izbornog rezultata, stvoren je temelj za političku folk-kampanju 'hrvatski izdajnici'. Zašto folk-kampanju? Dodastatan je samo jedan primjer: iako je HSP-ov predsjednik Federacije, svojim potezima oko revizije braniteljskih prava učinio više nego prijašnja predsjednica F BiH , HDZ-ovka Borjana Krišto (čiji je i potpis na Zakonu o reviziji), kao i bilo koji HDZ-ov ministar ili političar do tada, Budimir je "slovio" kao "hrvatski izdajnik".

Također, dobro je podsjetiti da jednu "sitnicu" da su svi tadašnji napori oko formiranja federalne vlade pali u vodu kada dva HDZ-a nisu pristala da jedno federalno ministarstvo pripadne HSP-u, ali i na činjenicu na tajni dogovor HDZ-a BiH i SNSD-a da jedno federalno ministarstvo iz hrvatske kvote pripadne Dodikovim socijalistima. HSP-ovci su bili smetnja.

2. udarac

sjednica

Iako je federalna vlada na početku mandata davala poruke jačine, sposobnosti i kompaknosti, vrlo brzo na površinu su isplivali problemi oko stranačkog kadroviranja. Prvi i najveći problem, koji je pokrenuo lavinu i početak kraja, a na radost HDZ-a, je imenovanje novog-starog direktora Uprave Razvojne banke F BiH. Nakon toga HSP BiH je balansirao između lobija SDP-a i SDA, pritisnutih na rekonstrukciju Vlade F BiH i vraćanje HDZ-a u istu, a slično se događalo i NSRZB-u, 'Boljitku' braće Mladena i Jerka Ivankovića Lijanovića. Uz sve ove probleme i konstanstne blokade i traženja ostavke ovih ili onih ministara, vršen je i stalni pritisak od strane dva HDZ-a i blokade u parlamentima za bilo kakve inicijative.

3. udarac

Ubrzo nakon ulaska u vlast, Živko Budimir, HSP-ov predsjednik Federacije i zamjenik predsjednika stranke Josip Perić i zastupnik u Parlamentu, bilježe sve češće nesuglasice s vrhom stranke i predsjednikom HSP-a Zvonkom Jurišićem.

dvojac

Frakcije u HSP-u osjetile su se i u radu HSP-ovim ministara u Vladi, a ni daleko jača stranka ne bi mogla lako preživjeti sve ono što se događalo HSP-u. Uskoro i Budimir i Perić osnivaju svoje stranke, preuzimaju pojedine ogranke stranke, no rezultati izbora pokazali su se katastrofalno drukčijim od očekivanih. Iako je Jurišić s predsjednikm SDP-a Zlatkom Lagumdžijom bio ispregovarao "častan izlazak" iz Vlade F BiH, HSP-ovi ministri nisu dijelili takvo mišljenje, smatrajući da bi to značilo kukavičko povlačenje. Stoga je opravdan i zaključak da je HSP BiH bio dijelom federalne vlade tek oko pola mandata.

Iako su Opći izbori polučili katastrofalan rezultat HSP BiH nije doživio slom i nestanak nakon političke avanture zvane 'Platforma'. Teško da će ova stranka ikada više na tolikoj razini biti dijelom vlasti, no posljednje četiri godine svakako su najjače obilježile povijest ove stranke u BiH.

Tko je odgovoran?

Moglo bi se kazati svi. Iako je ključan politički zaokret prema HDZ-u tadašnjeg predsjednika 'Devedesetke', to je bio "vanjski utjecaj". Ono pred čime HSP-ovci nisu smjeli pokleknuti i što su trebali drukčije rješavati su velike unutarstranačke eksplozije egoizma, pohlepe za iznenadnom vlašću i utjecajem i nevjerojatno niska razina stranačke discipline koju za razliku od HDZ-a BiH gdje je ona na najvišoj mogućoj letvici.

tiskovna

Također, HSP BiH je i žrtva stalnih blokada federalne vlade uopće, odnosno, prijepora SDP-a i SDA, stalnih politički iniciranih uhićenja predsjednika F BiH i pojedinih federalnih ministara, blokada u parlamentu. U ovakvim okolnostima nemoguće je funkcioniranje bilo koje vlade.

Stoga se, kao jedan od zaključaka, može kazati da je HSP BiH sam sebe doveo pred uništenje. Pred HSP-om BiH su žurni odgovori na brojna pitanja.

Jedno od najznačajnijih je i priprema ove stranke za lokalne izbore koji će odrediti nestaje li hrvatska desnica u BiH te prepušta li svoje mjesto manjim pravaškim strankama pod okriljem HDZ-a BiH, scenariju kakvog su doživjeli pravaši u susjednoj Hrvatskoj?

Vera Soldo [ Republika ]

Glas naroda

jedini i pravi razlog jest što su glavešine na čelu sa ćanom prevarili svoje stranačke kolege,koga više,koga manje,šta onda imaju očekivati birači.
Ove lešinare pod hitno treba izbaciti iz HSP-a

o čemu vi ,obično mrtvo magare iz.dajn.ici pa šta su očekivali zbogom

Valja vam je hsp kad je bio protiv HDZ-a a sad vam nevaIja!

Ići ćete vi pod Koromanov "pravaški kišobran".

to je bila jedina prava alternativa hdz-u za hrvate u bih ali kadrovska politika katastrofa zato su i nestali s politicke scene

Jurišić i pravaštvo Ćane i politika šta drugo očekivati možda ih Žmigo spasi

Kako je napisan ovaj članak..ispade da su svi odgovorni, a najmanje predsjednik HSP-a, Jurišić....Kako je moguće da ostane isto rukovodstvo stranke uz ovakav izborni rezultat..... uhh zamalo da zaboravi....dobili su danas novog predsjednika stranke, gosp. Nermina Nikšića jer samo preko njega i mogu do vlasti...

Ivana Baketarića za predsjednika HSP i sve će biti dobro naravno dobro pomest članstvo koje je rukovodeće

Prosto je nevjerovatno da stranka koja u programu ima ostanak Hrvata u BiH i opstanak ove države za koju su ginuli da nestaj(n)e s političke scene zbog nekog Jurišića i sličnih a još uz to difamiranje od strane pojedinih visokih bošnjačkih političara

Stranku je trebao preuzeti Budimir s ekipom Jurišića izbaciti i bili bi prava stranka ovako se Budimir prosuo a Jurišić propao

bravo za komentar samo je budimir u tom momentu krize mogao spasiti hsp a i sebe ovako je sve otislo u tri pm gotovo svi govore radi cane primorca koji je stao uz jurisica

Šteta, velika šteta niti jedna pravaška stranka nema pravog lidera, sve neki jadnici, a PRAVAŠTVO JE U DUŠI HRVASKOG NARODA. bilo je u HSPeu pravih ljudi morali su ostati zajedno i iznutra rušiti ovo vodstvo. Pravaštvo može sa pravim ljudima biti jedina alternativa bahatom HDZu.

VETERANI 317 SBBR HEROJ GRADA to su predvidjeli za umirovljenog puk Ćanu -pušionu sada odmrzni mirovinu od 680 km i uživaj u blagostanju što si steko lošom politikom .

Kako objasniti narodu da oni koji su se "borili za ostanak i opstanak na svojim ognjistima" unijeli sjeme razdora medju branitelje "pisuci novu povijest",svako par mjeseci drugaciju te upravo ovih dana spremaju kufere za poci za Hrvatsku,a mozda i dalje.Ko ce sada davat papire za zapovjedne mirovine ljudima koji su to debelo platili i u grdne kredite usli? Mozda bi Zmigo mogao znati odgovore na pitanja iz svoje bliske okoline?
Mogli bi posteno prije nego odu bojovnicima,narodu i drugovima reci kako je dr.Mišić iz Livna postao nacelnik sanitetskog stozera HOSa BiH a ima po istom osnovu i mirovinu u RH?

Cane je svu rodbinu ugeneralio i obezbjedio.Oteto prokleto.Kako ga nije sramota hodati po Ljubu[kom kojeg je izdao i stao na stranu neprijatelja.Narod je gladan.Valjda ce ga stici Bozja kazna.Mnogo je majki Hosovaca prolilo suza zbog njega.

Ko je glavni u caninom ribogojilistu,zmigo ili neko drugi.

Zmigo mi je pricao da je dao velike pare Cani za ribnjak,kad je dosao iz zatvora.
Bice da u zatvoru nije imao u sta trosit pare pa ustedio,zna covik sa parama.

koga b rigaju ovi pametnjakovići svega ti,,,,

koga b rigaju ovi pametnjakovići svega ti,,,,

Kako je HSP BiH sam sebe doveo pred uništenje
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari