"Hercegovački med" sa zaštićenim imenom podrijetla

ljubuski.info

Generacije hercegovačkih pčelara napokon su dosanjale svoj san - njihov med sada je sa zaštićenim imenom podrijetla.

Povodom završetka projekta "Zaštita imena podrijetla Hercegovačkog meda", jučer je u mostarskom hotelu "Ero" upriličena promocija certifikata "Hercegovački med sa zaštićenim imenom podrijetla". Na istoj je istaknuto kako je ovo značajan korak za proizvođače, a da zaštita imena podrijetla Hercegovačkoga meda sa sobom nosi veliko gospodarsko značenje.

Inače, riječ je o projektu kojeg je radila Udruga pčelara Matica te Agronomsko i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru, a kojemu je bio cilj zaštititi i izdvojiti posebnost hercegovačkog meda.

Laboratorij uskoro

Predsjednik Udruge pčelara Matica Boras Kvesić poručio je da će certifikat mnogo značiti za sve hercegovačke pčelare pa tako i za potrošače. Kaže da svi pčelari imaju pravo na ovu oznaku, odnosno koji ispunjavaju uvjete propisane po elaboratu i pravilniku o Hercegovačkom medu.
"Kada potrošač uzme staklenku s markicom Hercegovački med, on će znati da je to pravi izvorni hercegovački med. Time ćemo moći doći do kupaca i formirati poštenu cijenu što je sada nemoguće u uvjetima kada na tržištu vladaju patvoreni medovi", rekao je Kvesić. Poručio je da velik problem stvara neimanje laboratorija za peludnu analizu meda.

Dekanica Agronomsko i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru Danijela Petrović kaže da će laboratorij postojati već u siječnju sljedeće godine, a djelovat će u okviru fakulteta.

Plasman na tržište

Voditelj projekta i profesor na Agronomskom i prehrambeno-tehnološkom fakultetu Jozo Bagarić ističe da su analizama utvrdili da hercegovački med, zahvaljujući tlu, klimi i vjetru, ima povećan sadržaj željeza i mangana, te da u njemu nema opasnih supstanci kao što je olovo ili živa. Po njegovom objašnjenju, pravi hercegovački med se od patvorenih proizvoda, koji se nalaze na tržištu, razlikuje po prisutnosti određene količine reducirajućih šećera i saharoze.

Svi pčelari, čiji proizvod prođe laboratorijsku kontrolu i zadovolji propise pravilnika Udruge Matica, moći će dobiti certifikat "Hercegovački med", a taj certifikat trebao bi im pomoći pri plasmanu meda na tržište.
"Oni će moći ostvariti višu cijenu, a nadamo se da ćemo na ovaj način ući i u velike trgovačke lance, gdje će kvaliteta biti prepoznata i odvojena od onih pomalo sumnjivih proizvoda koji se nalaze na tržištu", kaže Bagarić.

Marija Marić [ Dnevni list ]

Glas naroda

Najbolji med trenutno u Hercegovini ima obitelj Leko iz Grljevića.

gdje su ovi sto med prodaju u medjugorju truju narod

Tonkići isto, isti ili bolji. Pravi domaći med.

Grgo

Hvalite me usta moja.leko

najbolji med je imao danilo lucic vi ste svi ostali za njegove pcele ose

I Severina se hvalila tim medom

švercegovci niti jedete krompir luk paradajz paprike krastavce koje prodajete niti pijete svoje vino i rakiju o medu da ne govorim upropastili ste priču o pčelama

švercegovci niti jedete krompir luk paradajz paprike krastavce koje prodajete niti pijete svoje vino i rakiju o medu da ne govorim upropastili ste priču o pčelama

Eto ti jedeš, ali g.... morete pocrkati ali uvik ćemo praviti dicu i sa našim medom i naseljavati vaše prostore jer ste vi impotetni.
Naše geslo je petero dice jedno kući,drugo u njemačku ,treće u zagreb, četvrto u pratrei peto neka se nađe.
Pravite vi po jedno i uvik u minusu ko Hrvatska vlada.
'Ajd u zdravlje pobro i pozdrav iz švercegovine.

Pa što vam taj med ne kupuju stranci u Međugorju kad je tako dobar

Pa što vam taj med ne kupuju stranci u Međugorju kad je tako dobar

Šta si ti radio u međugorju,molio se ili si bio po zadatku ko i prije za vrime tite.
Prije ovo drugo,da si bio na zadatku, ali badava ti mi pravimo dicu i naseljavamo 'Rvacku ko šiptari kosovo,možeš crći ili praviti dicu ili eto nas za deset godina poplava,gotovo milijun ali u 'Rvackoj.
Živija rođo!! :)))))))))))))

Oni koji krvavo rade i muce se nemaju kad pricati njihovi rezultati sami govore za sebe-.!A vi i dalje ignorirajte cinjenice i budite zavidni ali iz kafica!

"Hercegovački med" sa zaštićenim imenom podrijetla
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentari ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari