Zašto je arheološki nalaz iz Proboja sklonjen od očiju javnosti?

crtež dio

Vrijedni arheološki nalazi u Proboju i bližoj okolici nisu rijetkost. Prije nekoliko godina radeći sa svojim strojem, Marin Medić bagerista i zaljubljenik arheologije, pronalazi vrijedan ulomak antičke cigle sa dijelom nepoznatog pečata. Marin je meni povjerio taj nalaz, ja sam ga pažljivo precrtao, a original sam povjerio Radoslavu Dodigu. Budući da sam već posjedovao nacrt ulomka, uhvatio sam se u koštac sa odgonetanjem i dešifriranjem orginala.

U početku sam mislio da odgovor trebam tražiti u arhivi poznatih ciglana antičkog Rima. Ne, nijedan poznati pečat nije odgovarao dijelu pečata na ulomku. Napokon kad sam posegnuo za mogućim rješenjem u još starije razdoblje antičke Grčke došao sam do zanimljive usporedbe. Jesam li u pravu možete prosuditi sami sa crteža?

crtež Dionis

Na crtežu su prikazana dva ulomka, onaj manji je kopija orginala, a onaj veći sam docrtao onako kako mislim da odgovara orginalu. Dakle, moja je verzija da pečat odgovara Grčkoj ciglani iz Atese koja je nosila naziv "DIONIS". Ako sam u pravu, ovaj mali ulomak svijedoči o uplivu još starije Grčke kulture na našim prostorima.

Ovim putem molim sve one koji znaju gdje je završio orginal, moral mi nalaže da kažem pronalazaču što se desilo s njegovim pronalaskom.

Krešo Vujević

Glas naroda

Ja nemogu vjerovat svojim očima!!! Ovo nije obmana javnosti, ovo je kulturocid! Krešo molim te ne proučavaj više ništa za dobrobit našeg grada! Uloži svoje slobodno vrijeme u nešto drugo!

Upravu si, ja sam Krešo ali ti nisi "Sokrat", takvo ime nema u našem gradu!!! Ako se potpišeš stvarnim imenom, onda ću lakše razumit tvoje čuđenje. Usput rečeno; sve što radim radim iz ljubavi prema Znanosti, a ti samo radiš za dobre pare.

Krešo

Otiđi u cips provjeri!

Krešo pokaži im dije troja nemoj bandi virovat

pa orginal ti je u Dodiga,,,,

Nije valjda da ga želi unovčit?

Bravo Krešo, svaka čast!

Kontra Dodiga, kontra sili... Humac mafijo!
Ovdje je zasigurno riječ o vrijednom Grčkom materijalu koji će potvrditi Vašu tezu boravka jedne od najpoznatijih civilizacija starog svijeta, Prijamova Troja! No, kao uvijek do sada, na putu nam stoje razbojnici.. Nedaj se Krešo godinama..

svi u proboj na kopanje.

Prema nepotvrđenim informacijama, eminentnih stručnjaka forenzike,radi se o tajnoj hdz šifri iz Švicarske. To je veliki novac i zlato .Iz vladajuće stranke nisu opovrgnuli ovu vijest. Iz izvora bliskog vladajućoj stranci ,može se izčitati-namjera vladajućih da to daruju svojim članovima.

Zašto je arheološki nalaz iz Proboja sklonjen od očiju javnosti?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari