Održana Raštikijada - kulinarsko natjecanje na hercegovački način

ljubuski.info

Trinaest ekipa iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine i jedna iz Hrvatske, odnosno Metkovića, sudjelovalo je na 3. međunarodnoj raštikijadi koja je održana na prostorima Agroturizma Marića Gaj u Grudama.

Raštikijada je privukla podosta znatiželjnika i ljubitelja raštike koji su sa zadovoljstvom kušali skuhanu raštiku u kojoj se, osim ove namirnice, moglo naći još samo suho ili kuhano meso.

Nezaboravno druženje

Natjecatelji su oko 13 sati krenuli s kuhanjem, a na raspolaganju su imali tri sata. U tom razdoblju osim kuhanja natjecatelji su bili predstavljeni posjetiteljima, a sve je popraćeno uz druženje i svirku tamburaša i nastup kulturno-umjetničkih društava.

Kako se bližilo 16 sati, ekipe su već dovršavale svoja jela, a članovi žirija koji su činili predsjednik Vlade Zapadnohercegovačke županije Zdenko Ćosić, zatim gošća iz Splita Ana Marušić i Ivo Bagić, u ime Turističke zajednice ZHŽ-a, imali su jako težak zadatak - čiju raštiku proglasiti najboljom.
Pred njih je, naime, svaka od natjecateljskih ekipa donijela skuhanu raštiku, a žiri je ocjenjivao boju i izgled raštike, gustoću, miris, izgled mesa, njegovu čvrstoću, opći okus i opći dojam. Imali su sat vremena za kušanje i ocjenjivanje raštike svih kandidata, ali nisu znali koja je čija, jer je pred njih dolazila pod kodnim brojem.

Ekipe su se sastojale od dva natjecatelja - kuhara i njegova pomagača, koji su mogli koristiti neograničenu količinu i mesa i raštike.

Tajna dobre raštike

Hladno vrijeme doprinijelo je pravom zimskog ugođaju u Marića Gaju kojim se širio miris svježe skuhane raštike koja je jedno do najstarijih jela na našim prostorima. Poznata je još od rimskoga doba, a jeli su je svi, od sirotinje do rimskih careva. Mnogi su je smatrali hranom siromaha, no ova namirnica bi na tanjurima trebala biti što češće. Razlog tomu je, kako su nam kazali natjecatelji, dobrobit za zdravlje koju ta čudesna povrtnica ima.

"Mislim da bi joj trebalo vratiti staru slavu, jer raštika je namirnica koja obiluje kalcijem, a odgojila je mnoge generacije", kazao je Ante Volarević, natjecatelj iz Metkovića kojem je ovo drugi put da se natječe, dodavši kako je tajna dobro kuhane raštike u odabiru i kombinaciji mesa koje se kuha zajedno s ovom namirnicom. "Ima tu još nekih 'caka', ali to bih zadržao za sebe", kaže Volarević.

Zorica Volarević [ Dnevni list ]

Glas naroda

Je li bilo pure,ali prave od domaceg kukuriza,a ne hibrida i GM.

Ako je natjecanje ima li pobjednika,hahha????

Održana Raštikijada - kulinarsko natjecanje na hercegovački način
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari