Unatoč pritiscima Zagreba, Čović održava pakt s Dodikom!

ljubuski.info

Kako odmiču pregovori federalnih izbornih pobjednika oko formiranja županijskih i entitetskih vlasti, raste nervoza oko kompletiranja parlamentarne većine na državnoj razini i u očekivanju stava HDZ-a BiH o potpori sporazumu koji su potpisali SDA i DF sa Savezom za promjene iz RS-a.

Dok se iščekuje "sudbonosna" konstituirajuća sjednica Narodne skupštine RS-a na kojoj bi se i definitivno trebao dobiti odgovor na pitanje koja će grupacija formirati vlast u tom entitetu: SNSD, DNS, SP ili Savez za promjene, lider HDZ-a BiH Dragan Čović svoje partnere i javno mnijenje drži u gotovo nepodnošljivoj neizvjesnosti.

Podjele

Od samoga formiranja vlasti u RS-u daleko je provokativnije napokon razotkriti misteriju budućih odnosa između HDZ-a BiH i SNSD-a. U traganju za tim odgovorom nadmeću se oni krugovi koji bi puknuli od sreće da Dragan Čović okrene leđa Miloradu Dodiku i, s druge strane, zagovornici održavanja u životu davno zacementiranoga i provjerenoga saveza između HDZ-a BiH i SNSD-a.

Pljušte analize svakoga dana, lukavi Čović vrlo vješto izbjegava dati precizan odgovor, ali također i ne prosipa tintu na sporazume i dokumente koji se tiču uspostave državne vlasti bez SNSD-a.

Stožernik samo hladnokrvno upire prstom u Banju Luku i prvu poslijeizbornu sjednicu entitetskoga parlamenta. I to će se dogoditi, eto, za nekoliko dana i tada će Čović morati donijeti teške odluke, poglavito je "krizna" ona za slučaj da SNSD sa svojim partnerima formira vlast u RS-u, a da na državnoj razini bude nepoželjan partner. Nema puno prostora za razvlačenje, HDZ BiH će se opredijeliti ili za ulazak u vlast ili za opciju da neće praviti problema oko uspostave Vijeća ministara, ali da će svoju političku strategiju ipak provoditi u oporbenim redovima u tandemu sa SNSD-om.

Nema "izdaje"?

To je stvar procjene, međutim, kakva god odluka bila, izvor Dnevnoga lista iz vrha HDZ-a BiH tvrdi kako nema govora o razvrgavanja pakta između Dragana Čovića i Milorada Dodika.

Nema "zabijanja noža u leđa" prijatelju i uzoru Dodiku bez obzira hoće li HDZ BiH ući u Vijeće ministara sa ili bez SNSD-a. Te dvije stranke, kako tvrdi naš izvor, apsolutno mogu i dalje vrlo blisko surađivati u oba Doma državnoga Parlamenta i provoditi zajedničku programsku strategiju osobito oko onih najvažnijih političkih pitanja poput ustavnih promjena, izmjena Izbornoga zakona i kadrovskih križaljki, gdje su politički i najpovezanije.

Nepokolebljivo partnerstvo i prijateljstvo s Miloradom Dodikom, vođa HDZ-a BiH Dragan Čović će dosta komotno pravdati Dodikovom pobjedom i dobivenim legitimitetom unutar srpskoga naroda. U svakom slučaju, Čović neće poslušati preporuke niti podleći pritiscima iz Zagreba i nekih drugih središta koji mu stežu omču oko vrata i zahtijevaju da za sva vremena razvrgne pakt s opakim podrivačem cjelovite BiH.

U vrhu HDZ-a BiH podsjećaju kako je stožernik svojevremeno hladnokrvno otpilio i tada najmoćnijega čovjeka u Hrvatskoj Ivu Sanadera oko ujedinjenja dvaju HDZ-ova i zasigurno neće pokleknuti niti pred sadašnjim vrhom Hrvatske države pa i liderom tamošnjega HDZ-a Tomislava Karamarka kojem također navodno nije omiljeno to savezništvo.

Duboke veze Čovića i Dodika

Veze su jednostavno toliko duboke i neraskidive, one svakako jesu i političke naravi, iako neki sumnjaju kako u tim relacijama ipak najmanje ima političkih interesa. Koliko je samo Dragan Čović zagonetan u cijeloj priči oko priključivanja tzv. pučkoj grupaciji na državnoj razini, dokazuju i njegove poruke nakon potpisivanja sporazuma sa SDA i DF-om.
"Teško da ću se ja bilo kome priključiti što se tiče priključivanja kao pojma. Mi razgovaramo o tome kako uspostaviti vlast, prije svega u županijama, da bismo došli do entitetske vlasti. Koliko ja znam, nešto slično se radi u RS-u i te bismo strukture vlasti trebali očekivati 24. ili 25. ovog mjeseca. I onda trebamo sjesti pa vidjeti kako graditi vlast na razini BiH", kazao je Čović.

Na pitanje je li ključ u odgovoru tko će formirati skupštinsku većinu i Vladu u RS-u i je li, zapravo, moguć scenarij po kojem će jedna grupacija stranaka na kraju tvoriti vlast na razini RS-a, a druga na državnoj, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je vrlo eksplicitno odgovorio kako to u Federaciji nije moguće, a kada je u pitanju RS, ne bi bilo dobro da se dogodi.

Ali u osnovi još je sve moguće, jer različite grupacije razgovaraju i određena retorika koja je bila pomalo problematična očigledno je udaljila neke sugovornike. Tako da sad imamo razgovore koje smo vodili sa SNSD-om, s druge strane razgovore koji su vođeni s drugom grupacijom stranaka, ali ja mislim da je najmudrije sačekati da se završe aktivnosti u RS-u. Nama je nastojanje da u Federaciji to dostignemo, mi ćemo nešto kasniti jer kod nas treba završiti županije pa entitet, i tek bismo onda, što se mene tiče, trebali sjesti i razgovarati o Vijeću ministara, totalno zamršeno je elaborirao Čović ne krijući da je i dalje nastojanje HDZ-a BiH da u Vijeće ministara BiH uđe ona grupacija koja u RS-u formira entitetsku Vladu.

Kako god se raspetljao ovaj čvor nakon konstituirajuće sjednice Narodne skupštine RS-a, neće biti okretanja leđa, dana riječ, po svemu sudeći, ostaje jača od bilo kakvih sporazuma. Dom naroda čeka partnere, kakvih će tu još akrobacija i mikseva biti.

Antun Mrkonjić [ Dnevni list ]

Glas naroda

Pokojni Tuđman je bio zakleti Mačekist za Banovinu Hrvatsku zato ništa čudno od Čovića nastavlja gdje su stali Boban i Karadžić sve je moguće osim prosperiteta u ovoj državi

Mrnja.....

Unatoč pritiscima Zagreba, Čović održava pakt s Dodikom!
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari