Mladi u Hercegovini sve češće potpisuju predbračne ugovore

ljubuski.info

U HNŽ-u prošle godine je zabilježeno 128 rastava brakova. U prvih šest mjeseci ove godine su zabilježene 34 rastave, što predstavlja značajan pad u ovoj godini. Od toga, čak je 29 parova iz Mostara, dok su ostali iz ostalih općina HNŽ-a.

Broj rastava

Ne postoji gotovo nijedan mjesec da Mostarci nisu u statistici rastavljenih, a ovakva situacija je navela mlade da poduzmu određene korake prije stupanja u brak. Naime, u razgovoru s mostarskim notarima rečeno nam je kako sve više parova prije ulaska u brak sklapa predbračne ugovore. S tim aktom, oba člana buduće bračne zajednice štite svoju imovinu u slučaju eventualnog raskida bračne zajednice. - Predbračni ugovori nisu bili trend prije nekoliko godina, ali ove godine imamo značajno povećanje broja ovih predmeta. Radi se isključivo o slučajevima u kojima budući mladoženja ili mlada žele zaštititi svoju imovinu u slučaju da im brak propadne - govore za Vecernji.ba sugovornici. Notari s kojima smo razgovarali nisu željeli govoriti o razlozima ovoga stanja. Ističu kako svoj posao rade profesionalno i na zakonskoj osnovi, a zašto se mladi ljudi odlučuju na ovakve poteze su njihove privatne stvari i dogovori. Sasvim je jasno kako je prisutan određen nedostatak povjerenja iz određenih razloga. Oni se mogu naći i u statistici koja govori o razlozima rastave braka u HNŽ-u.

Većina parova u ovim slučajevima se odlučila na rastavu zbog psihičkog i fizičkog nasilja, razne ovisnosti o drogama, alkoholu i kocki, zatim loše financijske situacije, preljuba, te različitosti karaktera, kako često navode. Par koji se odluči rastaviti najprije odlazi u savjetovalište, no ako to ne urodi plodom, pokreće se postupak rastave. Sam postupak rastave košta u prosjeku oko 600 - 700 KM, ali to nije fiksna cijena.

Cijene

Naime, u obzir treba uzeti sve, od cijene usluga odvjetnika, do broja rasprava koje se održavaju prilikom postupka. Ako osoba koja se rastavlja nema novca za odvjetnika, Centar za socijalni rad upućuje osobu koja se želi rastaviti Centru za besplatnu pravnu pomoć. Potpisivanjem predbračnih ugovora članovi bračne zajednice su u slučaju rastave pošteđeni sukoba oko podjele imovine, što je u većini slučajeva veliki problem. S obzirom na trend rastave braka u HNŽ-u, osobito u Mostaru, može se očekivati kako će u budućnosti broj parova koji pred notarima potpisuju predbračne ugovore biti još veći.

Marko Karačić [ Večernji list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko
ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari