Zbog izražene krađe struje prioritet izmještanja brojila na području Ljubuškog

številka

Korisnici usluga Elektroprivrede HZ HB uskoro bi mogli imati jači napon električne energije te bi iz većine kućanstava trebala biti izmještena električna brojila. Naime, Vlada Federacije BiH donijela je na posljednjoj sjednici dvije odluke o prihvaćanju zaduženja Federacije BiH po ugovoru o financiranju između Europske investicijske banke te Bosne i Hercegovine za realizaciju projekta "Električna distribucija BiH - Izgradnja sustava pametnih mjerenja u elektrodistribuciji" u iznosu od 35,000.000 eura.

Donošenjem ovih odluka stvara se osnova za potpisivanje supsidijarnog sporazuma između BiH i Federacije BiH, a potom i podugovora o zajmu između Federacije BiH i JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo i JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar. Na osnovi podugovora Federacija BiH će sredstva zajma proslijediti Elektroprivredi BiH (15,000.000 eura) i Elektroprivredi HZ HB (20,000.000 eura), kao krajnjim dužnicima i korisnicima kredita. Inače, projekt podrazumijeva izgradnju i rekonstrukciju transformatorskih stanica radi smanjenja tehničkih gubitaka električne energije i poboljšanja napona, rekonstrukciju i izgradnju niskonaponskih mreža, nabavu i ugradnju obračunskih elektroničkih brojila za potrebe kućanstava koja imaju daljinska očitavanja utrošene električne energije te daljinskog isključenja i uključenja potrošača. Inače, EP HZ HB je još prije nekoliko godina započela projekt izmještanja električnih brojila izvan kuća. U razdoblju 2011. - 2013. korisnicima električne energije Elektroprivrede HZ HB izmješteno je približno 12.000 mjernih mjesta postojećih potrošača te je izrađeno približno 6000 mjernih mjesta novih potrošača.

"Navedena mjerna mjesta izmještena su ili novoizgrađena na granici s javnom površinom, ili na stup niskonaponske mreže, izuzetno mjerno mjesto može se postaviti na pročelje objekta", naveli su iz Elektroprivrede HZ HB.

Izmještanje mjernih mjesta prati ugradnja elektroničkih brojila koja se daljinski očitavaju i kontroliraju. Trenutačno se daljinski očitava više od 35.000 kupaca iz sustava Elektroprivrede HZ HB. Pored toga što je na ovaj način olakšano, kako očitačima brojila tako i korisnicima, rezultat ovog projekta je i smanjenje gubitka električne energije. Rezultat je provedbe projekta izmještanja mjernih mjesta smanjenje gubitaka električne energije za 3,5% u razdoblju 2011. - 2013. Jedna od važnijih svrha izmještanja mjernih mjesta je smanjenje gubitaka električne energije, što se prvenstveno odnosi na smanjenje neovlaštenog trošenja električne energije.

Projekt izmještanja mjernih mjesta provodi se u svim organizacijskim cjelinama iz sustava JP Elektroprivreda HZ HB dok je intenzitet veći na područjima gdje su izraženi gubici električne energije, poput Mostara, Ljubuškog, Čitluka, Posušja, Gruda.

Marija Medić Bošnjak[ Večernji list ]

Glas naroda

Sva brojila van kuća i rješen problem.

Toga nema u ljubuskom ja sam svojim ljudima obezbijedija da imaju svega u izobilju,zasto ne stavite po medjugorju svak tko ima restoran ili pansion krade struju,neka paze kad salju mostarce u inspekciju jer zna se da ih se moze kupit za sitne pare,a ovi iz medjugorja sto rade u elektri oni to i montiraju jer neznam ja oko struje nego elektricar....ja san vise za ove fine poslove vinarija trgokop.......

Tako je Nevene,mudro zboriš

Gos`n Dragane, nemojte tako podržavat kaos, iako, gledajući vas vođe kako kradete moralno bi bilo opravdano da svi kradu više nego vi, jer vama nije tolika potriba, pa nek ode sve u guzu. A pomalo se strmoglavi, klizi. Neg, da vas priupitam, sa kime namjeravate skuvat kuvaliciju da biste imali što skuvat za večeru? Mene straj sniga i leda, ono klizavo a nema ko očistit, kono neke godine. Odklizali bi brže u totalni kaos.

Svitlac iz klobuka 20 god krao struju .otkrili ga i uja vuk magare.nabijem i sud i policiju na urcinu

eletrkičare treba nadzirati bolje, to je brezobrazluk...eno jedan od njih ima kuću odmah kraj elektre, a svi serijski brojevi na satovima mu se ne slažu i zamazani su da se ne vide izvana

da radi čega, nego radi krađee

Krade se struja jer su niki direkt spojili uticnice van sata i uticnicu prekrili sa slikom da se nevidi a to se trebaju svi zidovi pregledati

Zbog izražene krađe struje prioritet izmještanja brojila na području Ljubuškog
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari