Ministar Mašić sutra u Ljubuškom

iskapanja

Ministar obrazovanja i znanosti FBiH Damir Mašić, sa suradnicima će, u petak 14.11.2014. godine, posjetiti arheološki lokalitet u Borasima, kod Vitine, općina Ljubuški, gdje je, prije nekoliko dana, okončana druga kampanja revizijskih istraživanja, u suradnji Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, kao nositelja projekta, te Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti, kao pokrovitelja.

Prije posjete Borasima, ministar Mašić će, u pratnji voditelja projekta Mirka Rašića, razgledati arheološke artefakte pronađene na ovom lokalitetu, koji su dostupni za pregled u Muzeju Franjevačkog samostana na Humcu.

Inače, sam projekt na arheološkom lokalitetu u Borasima započeo je prošle godine, kada se došlo do značajnih inicijalnih rezultata (oratorij, veliki broj kamenih ulomaka namještaja, vrijedan pokretni arheološki materijal), a sada su, nakon provedenih revizijskih istraživanja, pronađena tri objekta koja, po svemu sudeći, pripadaju kasnoantičkoj vili, odnosno kasnoantičkom kompleksu.

Smatrajući kako je projekat od velikoga značaja za promociju, kao i zaštitu našeg kulturno-povijesnog naslijeđa, Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti podržalo je njegovu realizaciju, priopćeno je iz ministarstvo obrazovanja i znanosti Federacije BiH.

Pronađeni ostaci kasnoantičke vile i predmeti iz doba ranoga kršćanstva

Na lokalitetu u zaseoku Doci, Gornja Vitina, Ljubuški, na mikrolokaciji Šipkova Glavica, u literaturi poznatoj pod nazivom Oratorij u Borasima, proteklih dana prilikom arheoloških radova pronađeni su ostaci kasnoantičke vile.

Istraživanja

U sklopu revizijskog iskopavanja zadaća je bila istražiti postojanje jednog kvadratnog objekta s apsidom na istoku i popratnim građevinskim materijalom, te kameni namještaj karakterističan za razdoblje ranog kršćanstva, iz 5-6 st., koji spominje bh arheolog Ćiro Truhelka još krajem 19 st. Po svemu sudeći, pronađena je prva kasnoantička vila na području općine Ljubuški. S obzirom na prethodno pronađene nalaze, poput nadgrobnog spomenika M. Aurelija Signifera, iz ranocarskog razdoblja (1. st. po Kr.), arheolozi pretpostavljaju da se ovdje radi i o znatno ranijim temeljima lokaliteta. Nositelj projekta bio je Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru, a podržalo ga je Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti.

Kampanja

"Arheološka iskopavanja izvodili su isključivo studenti arheologije Sveučilišta u Mostaru. Voditelji terenskog iskopavanja bili su doc. dr. Dario Vujević te zamjenica doc. dr. Josipa Baraka. Ideja je bila revitalizirati arheologiju našeg kraja, revalorizirati lokalitet u Docima, te dati priliku studentima kako bi skupili potrebno iskustvo terenskog iskopavanja. Zadovoljni smo ovim vrijednim pronalaskom, potporom Općine Ljubuški koja je osigurala dio alata kao i samostana na Humcu u čiju arheološku zbirku će biti deponirani nalazi, kao i sudjelovanjem mještana i vlasnika parcele" - kazao je Mirko Rašić, arheolog, voditelj projekta. U kampanji su pronađene velike količine tegula s pečatima koji upućuju na kasnoantičko razdoblje te predmeti svakodnevne upotrebe, kasnoantičke keramike i stakla. U skupinu posebnih nalaza spadaju pronađeni ulomci ranokršćanskog kapitela s prikazom križa.

Glas naroda

On je nelegitiman i nelegalan!

znači za tu lokaciju žele izvuć i oprat novce

kako vas nije sram!

Odvedite ministra na Mrljanovac pa da vid i kako daćak "sređiva"uništava nalazišta!!!!

Ministar Mašić sutra u Ljubuškom
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari