Čapljinci planiraju obilaznicu prema Ljubuškom

zgrade

U dvorani Općinskog vijeća u Čapljini održana je javna rasprava o izgradnji obilaznice kojom bi se rasteretio promet kroz središte Čapljine. Raspravi je nazočilo tridesetak Čapljinaca, a tijekom iste se moglo čuti kako bi se ovom južnom obilaznicom trebala rasteretiti cesta M6, odnosno cesta Ljubuški - Čapljina.

Dvije varijante

Za izgradnju ove obilaznice u prostornom planu ostavljene su dvije mogućnosti. Početak južne obilaznice planiran je prije naselja Trebižat idući iz pravca Ljubuškog, a prema napravljenoj varijanti A, koja je analizom utjecaja na okoliš ocjenjena povoljnijom, ista bi išla s desne strane rijeke Trebižat, po Crnom brdu, dok varijanta B predviđa prolazak obilaznice s lijeve strane rijeke Trebižat čime bi se presjeklo Trebižatsko polje.

Trasa počinje odvajanjem od postojeće magistralne ceste M6 u dužini 800 metara, zatim se spušta u Trebižatsko polje gdje vijaduktom raspona 30 metara propušta lokalnu magistralnu cestu i kanal u razini polja, te se dalje pruža paralelno s Trebižatom. Obilaznica bi rijeku trebala prelaziti mostom koji bi se izgradio na mjestu gdje se sastaju staro i novo korito Trebižata. U nastavku trasa ide prema naselju Struge te se pruža po obodu Crnog brda.

Preko Trebižata

Nadomak Struga predviđen je priključak naselja raskrižjem, a mjesto priključka je izdignuto oko šest metara iznad polja. Nakon toga, trasa se vraća preko polja i rijeke Trebižat prema lijevoj obali prelazeći rijeku s dva mosta. Dolaskom na lijevi obod polja, vijaduktom dužine 25 metara, trasa će se penjati na visinu od oko 18 metara da bi na dovoljnoj visini vijaduktom dužine 175 metara prešla preko željezničke pruge.

Cestu za Struge obilaznica će prijeći nadvožnjakom kako bi se i izvan ceste omogućila komunikacija za obradive površine koje je presijecaju.
Dalje na trasi, kako se moglo čuti tijekom javne rasprave, predviđen je gradski rotor za priključenje grada Čapljine, a trasa će zatim prolaziti slobodnim zemljištem izravno k rijeci Neretvi koju prelazi mostom čija će dužina iznositi 140 metara. Na lijevoj obali rijeke Neretve projektiran je kružni tok u koji se dovodi magistralna cesta M17.

Zorica Volarević [ Dnevni list ]

Glas naroda

ako imate lovu radite a ako nemate ili niste ukrali ne [ * neprimjereno * ] nemojte nam opet spominjat neke kredite [ * neprimjereno * ]

Čapljinci planiraju obilaznicu prema Ljubuškom
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Je li nam bijeg jedina preostala borba? Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Nikad ne reci nikad! Ružica Zeljko
ljubuski.info
Nikad ne odustaj! Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari