Oslobođeni optužbi za porezne utaje

zgrada

Vijeće Odjela II za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Žalbenog odjela Suda Bosne i Hercegovine izreklo je drugostupanjsku presudu kojom je optuženi Mladen Kovač oslobođen optužbe da je počinio kazneno djelo porezna utaja, a optuženi Željko Kovač, Saima Hodžić i Gordana Pezer oslobođeni optužbe da su počinili kazneno djelo porezna utaja.

Optuženi su oslobođeni i obveze naknade troškova kaznenog postupka.

Sud nije našao dokazanim izvan razumne sumnje da su optuženi kao vlasnici, osnivači i direktori pravnih lica Kovač d.o.o. Posušje, MC Global d.o.o. Posušje, Robot Commerce d.o.o. Sarajevo i Gopex d.o.o. Grude izbjegli plaćanje poreza na promet proizvoda na način da su kroz svoje računovodstvo sačinjavali fiktivne i porezno ništave račune i otpremnice, lažno prikazujući da su svaki zasebno za svoje poduzeće robu predali i isporučili firmi Grmmi d.o.o. Posušje, kao kupca i "perača" novca, koji nije imao stvarni promet roba u veleprodaji, te na taj način i to po osnovu prikazanog fiktivnog prometa robe s Grmmi d.o.o. izbjegli porezne obaveze u 2005. godini za različite iznose.

Sud je 30. siječnja 2013. godine u predmetu Josip Grmača i drugi izrekao prvostupanjsku presudu kojom su optuženi proglašeni krivim za sljedeća kaznena djela, i to: Josip Grmača produženo kazneno djelo pranje novca; Željko Kovač, Saima Hodžić, Gordana Pezer i Mladen Kovač kazneno djelo porezna utaja.

S tim u vezi, Sud je optuženim izrekao kazne - Josip Grmača kazna zatvora u trajanju od tri godine, Željko Kovač kazna zatvora u trajanju od deset mjeseci, Mladen Kovač kazna zatvora u trajanju od dvije godine. U odnosu na optužene Saimu Hodžić i Gordanu Pezer, Sud je izrekao uvjetne osude kojim se utvrđuje kazna zatvora u trajanju od po jedne godine, a koja se neće izvršiti ukoliko optužene u razdoblju od dvije godine, od dana pravosnažnosti presude, ne počine novo kazneno djelo. Sud je optuženim Željku Kovaču, Saimi Hodžić i Gordani Pezer, kao sporedne kazne izrekao novčane kazne u iznosu od po 10.000 KM.

Sud je od optuženih oduzeo novac kao imovinsku korist pribavljenu izvršenjem kaznenog djela.

Sud je 30. travnja, u predmetu Josip Grmača i drugi otpremio drugostupanjsku presudu kojom su kao neosnovane odbijene žalbe Tužiteljstva BiH i branitelja optuženog Josipa Grmače u dijelu koji se odnosi na ovog optuženog, te je presuda Suda od 30. siječnja 2013. godine u dijelu koji se odnosi na ovog optuženog potvrđena.

Žalbe optuženih Željka Kovača, Mladena Kovača, Saime Hodžić i Gordane Pezer su uvažene, te je presuda Suda od 30. siječnja 2013. godine u dijelu koji se odnosi na ove optužene ukinuta i određeno održavanje pretresa pred vijećem žalbenog odjela Suda, priopćeno je iz Suda BiH.

Glas naroda

a jaka suda zna svak u posusju ko je radio peracinu

Kad Željko Tomić i Dragan Matić nisu osuđivani za utaju poreza (a milione su oprali) onda ne treba nitko u Bosni i Hercegovini

Jedino što bi se moglo procesuirati u ovakvoj državi je dikoji 'pratar, ili 'odža ako ranije počnu sa molitvom.
Bolan di si vidio da [ * neprimjereno * ], lopova gonja, jedino ako jedan drugom nije dužan.

Poduzece UNITRADE doo ASD doo Ljubuski su oprali desetke miliona do 2008g pa niko ih nedira niti ce,popalili knjige i zivio.Ali bome potrazivanja iz 2,205g nisu zaboravili.Triba oTuziteljstvo BiH alarmirat hitro.Ko moze nek nista neplaca drzavi jer u ovoj [ * neprimjereno * ]oj drzavi samo posteni ljudi najebu.

Oslobođeni optužbi za porezne utaje
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentari ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Postaje li Gabela obiteljska Troja? Homerolog, Krešo Vujević
ljubuski.info
Zatvoren krug propadanja Hrvata u BiH Višnja Starešina | Slobodna Dalmacija
ljubuski.info
Jedinu zastavu na prosvjed donijeli Zaboravljeni branitelji Ratni poručnik, Zaboravljeni branitelj br. 690

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari