Hoće li Dodikov kamen oko vrata povući i Čovića?

šušu

Žestok sudar već na startu. Tako se može ocijeniti početak razgovora šefova stranaka koje su na prošlomjesečnim izborima dobile najviše glasova. Informacije sa svojih sastanaka daju na kapaljku, uglavnom se sve krije, ponajviše iskre koje već sijevaju. To što od birača kriju što smjeraju nije ništa drugo nego dokaz da im ne namjeravaju polagati račune.

Odnos snaga

Šefovi SNSD-a i HDZ-a, Milorad Dodik i Dragan Čović, prošlog tjedna sastali su se u Mostaru i priopćili da su im planovi i ciljevi istovjetni i da njihove stranke čine 'osovinu nove vlasti u državi'. Sada čekaju bošnjačku stranu da im se pridruži, preciznije SDA.
Dan poslije je Kolegij SDA oštro uzvratio Dodiku i Čoviću - priopćeno je da su neutemeljene njihove poruke 'jer SDA u državnom Parlamentu sam ima zastupnika koliko SNSD i HDZ zajedno'.
- SDA se neće nikome pridruživati nego će voditi procese - poentirao je Kolegij SDA.

Sve ovo svjedoči da puno toga škripi u odnosima između te tri stranke koje su pojedinačno osvojile najviše glasova na izborima i još više da je konačni dogovor daleko. Zapravo, otvoreno je pitanje hoće li uopće doći do njihovog 'spajanja' u parlamentarnu većinu i hoće li one uopće formirati novo Vijeće ministara.

Ovakva pitanja imaju smisla iz bar dva razloga - SNSD, HDZ i SDA zajedno imaju 21 zastupnika u novom sazivu Zastupničkog doma Parlamenta BiH koji ukupno ima 42 zastupnika. To opet znači da im treba zastupnika iz drugih stranaka kako bi uspostavili parlamentarnu većinu. Primjerice i tek usporedbe radi, SDA, SDS, PDP/NDP, DF, HDZ 1990. i A-SDA zajedno imaju 23 zastupnika. To ne mora značiti da će te stranke formirati parlamentarnu većinu, ali je činjenica da tom bloku nitko ne može negirati ni bošnjaštvo ni srpstvo ni hrvatstvo, ako je o tome riječ.

Po svoj prilici, SNSD i HDZ bi najradije, umjesto SDA, svojoj osovini pridružili SBB Fahrudina Radončića kojem bi to itekako odgovaralo. Kako kažu naši izvori, na tome se ozbiljno radi.

Kako god, Dodik i Čović požurili su proglasiti 'osovinu državne vlasti' iako još nisu ovjereni izborni rezultati i još se ne zna tko u Narodnoj skupštini Republike Srpske ima većinu zastupnika - blok koji predvodi Dodik (SNSD, DNS i SP) ili Savez za promjene koji predvodi Mladen Bosić (SDS, PDP i NDP).
Rasplet situacije u tom entitetu svakako će presudno utjecati na formiranje državne vlasti s tim što ne treba zaboraviti da je Mladen Ivanić, šef PDP-a, izabran za člana Predsjedništva BiH i da će se njega svakako pitati. Uostalom, sam je kazao da se bez njega neće formirati Vijeće ministara bar kada su u pitanju državni ministri iz RS-a. SNSD i Savez za promjene neće u koaliciju baš kao što neće ni SBB i SDA.

Na prošlotjedni sastanak i dogovor Dodika i Čovića, Ivanić je kratko reagirao: "Tek predstoje razgovori. Dodik sebi ojačava poziciju pred razgovore unutar Republike Srpske."

Kamen oko vrata

U tom njegovom objašnjenju svakako ima istine, ali je još više ima u namjeri Dodika i Čovića da sami sebe proglase šefovima nove državne vlasti. Zapravo, njih dvojica su svojim mostarskim dogovorom pokušali SDA 'gurnuti u škare' i izbaciti na čistac kako bi sebi osigurali alibi za sve što se dalje bude događalo. Drugim riječima, pokušavaju SDA dovesti pred svršen čin.
Naši izvori kažu da ni Dodik ni Čović nisu baš spokojni i mirni, bez obzira na izborne rezultate koje su ostvarili, jer znaju da i 'matematikom i logikom' može doći do ozbiljnih obrata. Ruku na srce, Čović je u boljoj situaciji jer zna da bi svega i svačega moglo biti ako HDZ bude zaobiđen u formiranju parlamentarne većine i Vijeća ministara.

Dodik opet zna da nije samo teoretski, nego je i praktično, moguće da njegov SNSD ispadne iz igre, da u igru uđe SDS sa Savezom za promjene čime bi on bio na najvećem gubitku iako će i iduće četiri godine biti predsjednik RS-a. U tom slučaju izgubio bi utjecaj u Upravi za neizravno oporezivanje, SIPA-i, Graničnoj policiji, Vijeću ministara i brojnim državnim agencijama i direkcijama, kontrolu nad državnom blagajnom i uopće svim kretanjima BiH i u BiH.

Čović je proteklog vikenda pokušao smiriti strasti izjavom da je u formiranju nove vlasti nemoguće zaobići SNSD i SDA.

Međutim, potom je iz Banje Luke zagrmio Staša Košarac, novoizabrani zastupnik SNSD-a u Parlamentu BiH, jedan od najbližih Dodikovih suradnika. Uz naglasak da je nesretna činjenica da je Ivanić izabran za člana Predsjedništva BiH jer su ga drugi Srbima izabrali, mogućnost da SNSD ne bude u vlasti oštro je prokomentirao:
"Riječ je o skupo plaćenoj američko- njemačkoj ideji".
Napao je i SDA tvrdeći da je ta stranka "...na svaki način nastojala blokirati svaki dogovor stranaka na vlasti u zajedničkim institucijama". Poručio je da je sada SDA, budući je dobio najviše glasova Bošnjaka, najodgovorniji za odnose sa strankama pobjednicama unutar srpskog i hrvatskog naroda sugerirajući time da SDA nema drugog rješenja nego se pridružiti 'osovini'.

Mogu li u toj i takvoj situaciji Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović zajedno? Kako stvari stoje, teško. Primjerice, Dodik se svjesno stavio u ulogu Čovićevog i zaštitnika Hrvata, pored ostalog i podržavanjem uspostave trećeg, hrvatskog entiteta u Federaciji na što Izetbegović i SDA nikada neće pristati. Time je predsjednik SNSD-a stavio predsjedniku HDZ-a kamen oko vrata - ovome odgovara zalaganje Dodika, ali je vjerojatno svjestan da ono ima rok trajanja ograničen na domete Dodikovih osobnih i drugih interesa, a prije svega očuvanja vlasti.
Je li samo zbog toga ili i nečeg drugog, u posljednja dva dana se u ozbiljnim političkim krugovima priča da Čović traži način kako se bezbolno izvući iz tog zagrljaja jer mu šteti i negira njegove priče i zaklinjanje na zaštitu hrvatskih nacionalnih interesa, naprotiv, samo ih potkopava.

Pojednostavljeno, Dodik je Čovića pretvorio u kotač na svom automobilu koji vozi u pravcu podjele BiH u čijoj konačnici bi šef HDZ-a bio najveći gubitnik. Bar za sada, Izetbegović je zakočio taj automobil, a Dodiku i Čoviću najteže pada što ne mogu unaprijed razotkriti poteze koje će SDA povući. Izetbegović je otvoreno kazao da je SDA bliži Savez za promjene od SNSD-a čime je Dodikov kamen oko vrata Čoviću postao još teži.

M. Osmović [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari