Jakov Ramljak: Proizvodnja cvijeća je mukotrpan, ali isplativ posao

ljubuski.info

Bliži se blagdan Svih svetih, a proizvođači cvijeća imaju pune ruke posla. Kako izgleda proizvodnja cvijeća i koliko je ona ustvari isplativa, objasnio nam je dugogodišnji cvjećar Jakov Ramljak - Jakiša.

Plastenici cvijeća

"Sve je krenulo prije 15 godina kada sam počeo proizvoditi biljke za brata koji je tada imao poljoljekarnu, tada sam i sam uvidio da je ovo posao od kojeg se može dobro živjeti. Prvi sam put posadio 250 komada, a, evo, danas pored proljetnog cvijeća i žive ograde imam više od 16.000 sadnica lončanica i 6000 sadnica krizantema", s ponosom govori Jakov uz to dodajući da je proizvodnja cvijeća jedan jako težak i mukotrpan posao koji je u konačnici ipak isplativ.

Jakov u svom vlasništvu ima brojne plastenike, vlastitu trgovinu te se bavi prodajom cvijeća i na veliko i na malo.
"Proces proizvodnje nije pretjerano skup jer ostavim sebi pelcere koje kasnije sadim. Pelcere ostavljam po bojama u onolikom omjeru koliko tržište zahtjeva, najprodavanije su bijele i žute lončanice dok negdje dobro ide i crvena boja. Ostavim sebi nekih pedesetak lončanica koje preko zime stavim u plastenik. U drugom mjesecu čim krenu novi izdvoji, oni se režu i oživljavaju. Biljku plijevim 3-4 puta, vrhovi se kidaju kako bi izdvoji izlazili sa svih strana i time se stvara njihov okruglasti oblik te lončanica bude gusta. Ovaj proces same proizvodnje nije skup, ali skupe su čaše, humus, prehrana i svi popratni troškovi. Kada su krizanteme u pitanju, one trebaju biti u plasteniku i potreban im je proces zamračivanja. Zamračujem ih u razdoblju od 20. kolovoza do 10. rujna. Potrebno ih je zamračiti uvečer u 5 sati i odmračiti ujutro u osam sati. Na ovaj način biljci produljimo noć jer ona duljinom noći krene stvarati pup, na taj način 'prevarimo biljku' da je došla jesen", objašnjava nam Jakov.

Za svoje biljke prakticira sustav navodnjavanja kap po kap. Vodu u Cernu, nažalost, još nemaju pa je sam napravio bazen kojim prikuplja kišnicu i na taj način osigura vodu za svoje biljke.

Vremenske prilike

U ovom poslu kao i svakom vezanom za zemlju je, kako kaže, najvažnije vrijeme. Osim što su vremenske prilike jako bitne kroz cijeli proces proizvodnje, one su od ključne važnosti i kada je sama prodaja u pitanju.
"Ako na blagdan Svih svetih pada kiša, lončanice je jako teško prodati, nitko ne želi u svoje automobile unositi mokro cvijeće i najčešće se odluči za umjetno. To nama proizvođačima stvori velike probleme. Ostane nam puno neprodanih lončanica, a općenito ih puno radimo", ističe Jakov.

U njegovom mu je poslu za rad potrebna cijela vojska ljudi pa stoga mu u svemu pomaže i cijela obitelj. U lončanice i krizanteme godišnje uloži oko 16 tisuća maraka te novce iz godine u godinu mora uložiti, a kakva će biti sezona i koliko će se njemu toga vratiti, to nikada ne zna. Njegovo cvijeće otkupljuju brojne poljoljekarne, obični kupci i veći centri u cijeloj našoj regiji.

Budući da je ova godina bila izuzetno kišna i štetna po brojne poljoprivrednike, zanimalo nas je i je li prouzrokovala štete kada je uzgoj cvijeća u pitanju. Nažalost, dobili smo potvrdan odgovor.
"Da, i u mom poslu su se osjetile negativne posljedice kada je ova kišna godina u pitanju. Cvijeće su mi napale plamenjača i pepelnica stoga je cvijeće trebalo štititi puno puta što je, naravno, povećalo same troškove proizvodnje. Dosta mi je štete napravljeno jer imam puno cvijeća pa nisam ni uspio sve zaštititi, tako da barem 30 posto cvijeća neće biti za prodaje. Ove su godine posebno stradale krizanteme; tko ih je uspio zaštititi, prodat će ih bez ikakvih problema. Njih sigurno neće biti viška", zaključuje Jakov.

Za kraj kaže da je jedno sigurno kada je u pitanju proizvodnja cvijeća, a to je činjenica da kada čovjek uloži puno truda, rada, muke i ljubavi, ovaj se posao itekako isplati.

Antonija Bradvica [ Dnevni list ]

Glas naroda

Podrska za vrijedne i postene ljude !
Jos ovakvih primjera i u drigim bransama i drzava da prati nebi iseljavali !
Demografija bi bila bolja za ovakve poslove treba puno ruku !
Pozdrav iz posusja ! V

Jakov Ramljak: Proizvodnja cvijeća je mukotrpan, ali isplativ posao
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentari ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Svi smo mi krvavi ispod kože Vera Soldo | Republika info
ljubuski.info
Postaje li Gabela obiteljska Troja? Homerolog, Krešo Vujević
ljubuski.info
Zatvoren krug propadanja Hrvata u BiH Višnja Starešina | Slobodna Dalmacija

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari