Branitelji prijete općim kaosom

Ukoliko se ostvare najave o kresanju braniteljskih naknada zbog rebalansa proračuna, uslijedit će masovni prosvjedi i opći kaos, poručuju iz brojnih braniteljskih udruga.

Naime, kao što je poznato MMF i Svjetska banka uvjetuju svoju pomoć našoj zemlji određenim rebalansima i uštedama, što se posebno odnosi na socijalna davanja.

Posljednjih dana sve češće se spominje racionalizaciji financiranja braniteljskih projekata, što znači smanjivanje broja korisnika raznih naknada, ali i iznosa spomenutih naknada. Isto tako, iz Federalnog zavoda mirovinsko-invalidskog osiguranja najavljuju smanjenje mirovina za 10 posto.

Zakonska prava

Mehmed Šišić, predsjednik Saveza demobiliziranih boraca Federacije, oštro se protivi toj varijanti te ističe kako nikada neće na nju pristati.

“Branitelji imaju svoja zakonska prava i tu se ne smije ništa mijenjati, ili će se u protivnom dirnuti u 'osinje gnijezdo'”, jasno je poručio Šišić. Dodao je kako je svima poznato koliko su branitelji i u proteklom razdoblju imali problema kod ostvarivanja svojih prava, te kako bi dodatna kresanja većinu braniteljskih obitelji ostavila gladne. “Zbog toga ćemo se boriti na sve moguće načine da do smanjenja naknada ne dođe, kako ne bi ponovno o izlazili na prosvjede, te na taj način pokazivali ogorčenje”, rekao je Šišić. Demobilizirani branitelji i ove godine izlazili su na prosvjede te blokade prometnica upravo zbog raznih problema kod isplate naknada. Isto tako, imali su i niz sastanaka s federalnim vlastima kako bi riješili najvažnije probleme koji muče braniteljsku populaciju, ali su ti sastanci uglavnom završavali bez konkretnih zaključaka.

Neaktivnost udruga

Ivan Jurčević, predsjednik Udruge umirovljenika i demobiliziranih branitelja HVO-a Federacije, također je naglasio kako je žalosno da se ovakve stvari lome preko braniteljskih leđa.

“Svi smo svjesni da će do određenih kresanja i rebalansa morati doći, zbog zahtjeva inozemnih institucija, ali zaista je nedopustivo da su branitelji uvijek prvi izloženi ovakvim stvarima”, kazao je Jurčević. Isto tako, on smatra kako veliku ulogu u tome imaju i braniteljske udruge, od kojih veliki broj radi za sebe a ne za braniteljske interese, te na taj način vlasti s ovom populacijom mogu raditi što god hoće. “Dok god je takva situacija među brojnim udrugama, bit će niz problema za branitelje. Kako bi napokon riješili sve nedoumice, braniteljske udruge moraju se okrenuti interesima branitelja i pomoći im u ostvarivanju prava”, istaknuo je Jurčević.

Crnkić smiruje situaciju

Federalni ministar za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata Zahid Crnkić pokušava smiriti cjelokupnu situaciju, te ističe kako se još uvijek ne zna kakav će rebalans proračuna biti i gdje će se najviše ići u kresanje. Ovaj problem bit će i jedna od tema današnjeg sastanka Crnkića s braniteljskim udruženjima te županijskim ministrima za pitanja branitelja, koji će se održati na Ilidži.

Dragan Bradvica [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari