Otpis kamata svim dužnicima koji uplate porezni dug

porez

Primjena Zakona o dopunama Zakona o visini stope zatezne kamate na javne prihode utjecala je na povećanje naplate dužnih javnih prihoda po osnovi glavnog duga, potvrđeno je iz Porezne uprave Federacije.

Naime, radi se o tome kako je Porezna uprava zbog olakšanja obveznicima omogućila da se podnositeljima zahtjeva koji izmiri obveze glavnog duga u cijelosti do 31. prosinca 2013. godine otpiše obračunata kamata 100 posto, a onima koji obveze po osnovi glavnog duga izmire do 30. lipnja 2014. godine u iznosu od 50 posto.

"U 2013. godini i u prvih šest mjeseci 2014. godine naplaćeno je ukupno 75.227.250,77 maraka glavnog duga, a izvršen je otpis 163.321.758 maraka zateznih kamata. Ističemo da je od ukupnog iznosa naplaćenog duga u 2013. godini naplaćeno 46.123.197,71 marku, a otpisano 123.405.856,03 marke zateznih kamata", navode iz Porezne uprave FBiH.

Nastavak olakšica

Nadalje, ističu kako zbog ostvarenih rezultata, ali i na osnovi zahtjeva poreznih obveznika za produženje roka za uplatu glavnog duga, jer mnogi koji su zainteresirani za ovu mogućnost nisu završili aktivnosti u vezi s osiguranjem sredstava, odnosno dobivanjem kredita kod banaka, donesen je Zakon o izmjenama Zakona o visini stope zatezne kamate na javne prihode, kojim je produžen rok za otpis zatezne kamate.

"Prema odredbama Zakona o izmjenama Zakona o visini stope na javne prihode, kamata koja je nastala po osnovi dospjelih, a ne naplaćenih javnih prihoda otpisuje se, pod uvjetom da porezni obveznik po osnovi glavnog duga svoje obveze izmiri do 30. lipnja 2015." godine, ističu iz Porezne uprave.

Detaljnije, podnositelju zahtjeva koji je ispunio uvjete za otpis kamata i koji je u cijelosti izmirio obveze glavnog duga najkasnije do 31. prosinca 2014. godine, otpisat će se obračunata kamata u cijelosti.

Ako podnositelj zahtjeva izmiri glavni dug od 31. prosinca 2014. do 30. lipnja 2015. godine, otpisat će se obračunata kamata u iznosu 50 posto. Iz Porezne uprave FBiH poručuju kako se na ovaj način svim subjektima privređivanja, neovisno radi li se o fizičkim ili pravnim osobama i vrstama djelatnosti pruža konkretna pomoć u eliminiraju visokih iznosa zateznih kamata, koje su u značajnom broju slučajeva postale opterećenje za njihovu likvidnost, brži razvoj i dodatno zapošljavanje, što se posebno odnosi na porezne obveznike kod kojih zatezna kamata dostiže pa, čak, u određenim slučajevima i premašuje iznos osnovnog duga. Uz to, naglašavaju kako najveći iznos duga za koji se traži otpis zatezne kamate odnosi se na neplaćene doprinose za mirovinsko-invalidsko osiguranje i to 44 posto od ukupnog duga te zdravstveno osiguranje i osiguranje za slučaj nezaposlenosti.

UNO BiH

Kada su u pitanju dužnici PDV-a, odnosno neizravnih poreza Upravi za neizravno oporezivanje, njihova pogodnost je smanjenje postotka prinude i zateznih kamata.
"U Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o postupku neizravnog oporezivanja, kojeg je na prijedlog UNO-a i Upravnog odbora UNO-a usvojio Parlament BiH, naknadni teret prinude je smanjen sa 10 na 5 posto, a zatezna kamata sa 0,06 na 0,04 posto svakog dana zakašnjenja", stoji na mrežnoj stranici UNO-a BiH.

Isto tako, još ranije je na sjednici Upravnog odbora UNO-a BiH postojao je prijedlog izmjena zakona na sličnim osnovana kao u Federaciji, odnosno da se svim dužnicima koji do određenog roka uplate cijeli dug otpišu u cijelosti ili dio kamata. Međutim, taj prijedlog nije dobio potporu, a jedno od objašnjenja bilo je kako bi se u toj varijanti, na neki način, u neravnopravan položaj doveli obveznici jer su neki platili sve, a neki bi platili samo glavnicu bez kamata. Prema tome, UNO BiH bar za sada za obveznike nudi pogodnost smanjenih stopa, ali otpisa kamata neće biti.

Dragan Bradvica [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari