Obnavljani zidovi starom tehnikom slaganja kamena na kamen

ljubuski.info

Dvodnevna radionica obnove suhozida u organizaciji Zavičajne udruge Brljica i Udruge 4 Grada Dragodid iz susjedne Hrvatske održana je u Brljici. Prvog dana radionice obnavljala su se dva zida u neposrednoj blizini mjesnog groblja u Brljici gdje su se sudionici mogli upoznati sa tehnikom suhozidne izgradnje kako od članova Dragodida, tako i od lokalnih, mahom starijih, poznavatelja ove vještine.

Obnovljen zid kod groblja

Zahvaljujući dobrom odzivu na radionicu, potpuno je obnovljen sjeverni zid koji omeđuje parkiralište groblja, a i onaj zahtjevniji dio na južnoj strani groblja gdje se dislocirao jedan dio zida koji je svojim prijašnjim položajem pravio suženje na putu te tako dovodio u opasnost sudionike u prometu.

Atmosfera na radionici je bila iznimno pozitivna, puna entuzijazma i dobrih vibracija, volje za učenjem onih koji se prvi put susreću s ovom tehnikom i voljom za prenošenjem znanja onih iskusnih, suorganizatora iz Dragodida i lokalnih graditelja.

Drugog dana radionice u OŠ Tina Ujevića u Vitini održano je predavanje o temi "Udruga 4 Grada Dragodid: Aktivnosti valoriziranja, promoviranja i obnove suhozidne baštine u Hrvatskoj – iskustva i izazovi" na kojem je Filip Bubalo predstavio rad udruge, stanje suhozidne baštine u Hrvatskoj i izazove koje donosi buduće vrijeme. Udruga Dragodid, koja je počela s radom 2002., a službeno postala udruga 2007. je nositelj pozitivne struje koja okružuje tematiku suhozidne izgradnje u Hrvatskoj u zadnje vrijeme. Bili su nositelji projekta kojem je epilog zaštita tehnike suhozidne izgradnje kao zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra Hrvatske, dobitnici su nagrade Europske unije za kulturnu baštinu "Europa Nostra 2011.", i organizatori brojnih radionica kojima pokušavaju suhozidnu izgradnju očuvati i popularizirati u čemu imaju zavidne uspjehe.

Nastavak suradnje

Na kraju predavanja Bubalo se zahvalio domaćinima iz Brljice na gostoprimstvu i pozitivnim vibracijama koje su pratile ovu radionicu, inače prvu koju je Udruga Dragodid radila u Bosni i Hercegovini. Iz ZU Brljica su se zahvalili gostima iz Dragodida i izrazili želju i spremnost na nastavak suradnje u cilju širenja ljepote suhozidne izgradnje među mlađom populacijom Hercegovine najavivši sljedeću radionicu za početak sljedeće godine, ne skrivajući ponos što su Udrugu Dragodid doveli u malo mjesto Brljica.

Antonija Bradvica [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

mailto