Žele li u HDZ-u BiH održati lekciju "devedesetki"?

dvojac

Nakon dva prodefilirana mandata u Vijeću ministara i jednoga u Vladi FBiH u novim parlamentarnim većinama na državnoj i entitetskoj razini ovoga puta neće biti HDZ-a 1990. Hrvatske nacionalne interese na svoja je pleća trijumfalno preuzeo HDZ BiH.

Ovjenčan uvjerljivom potporom hrvatskoga biračkoga korpusa Dragan Čović, lider HDZ BiH i budući hrvatski član državnoga Predsjedništva, kreće u trgovinu oko raspodjele poluga vlasti s dekorativnom pratnjom nekoliko podaničkih stranaka "spavača", kako su neki analitičari prozvali te strančice, članice krnjoga HNS-a, jer se na političkoj pozornici pojavljuju samo od izbora do izbora ili kada ih netko iz HDZ-a BiH poturi javnosti kao tobožnji dio nekoga snažnoga nacionalnoga bloka.

Koalicije

Budimo dakle otvoreni i realni, podareni nacionalni legitimitet će u punom kapacitetu pokušati honorirati isključivo HDZ BiH i sami čelnik te najjače hrvatske stranke Dragan Čović. Vođa HDZ-a BiH, opijen izbornim trijumfom, u dosta komotnom ozračju nestrpljivo čeka da se pokrenu pregovaračke sesije oko formiranja novih parlamentarnih većina, čime će napokon biti trasiran povratak HDZ-u BiH u federalnu Vladu i ovjeren novi mandat u Vijeću ministara BiH.

Za razliku od ranijih ciklusa Čović je ovoga puta kao fiktivno "nacionalno podebljanje" još i prije izbora odabrao lojalne stranke iz HNS-a, dok "devedesetku" u kontekstu formiranja budućih vlada ne spominje niti kao "neslanu šalu". To je nesporno i legitimno pravo HDZ-a BiH kao pobjedničke stranke, a druga je stvar je li to možda prerizično i je li politički dalekovidno. Uz to mora se primijetiti da je to pomalo i atipično za politički habitus Dragana Čovića koji je redovito, barem do sada, lukavo mamio pod svoje skute onu drugu po snazi hrvatsku stranku kako bi je do sljedećih izbora uneredio i dokrajčio.

Činjenica jest da HDZ 1990. nije polučio neki senzacionalni izborni rezultat koji bi tu stranku locirao u poziciju nezaobilaznoga čimbenika u preraspodjeli fotelja, međutim, "devedesetka" nije niti toliko podbacila da je netko, makar bio i uvjerljivi izborni pobjednik, tek tako mirne savjesti prekriži i priušti sebi luksuz da tu parlamentarnu snagu ne koristi oko sudbonosnih nacionalnih i državnih pitanja koja će se neizbježno tretirati u sljedećem četverogodišnjem mandatu. Naravno, pod uvjetom da ta buduća vlast preživi pune četiri godine u što sve više promatrača sumnja.

Naprosto, HDZ 1990. u federalnom Parlamentu u oba doma ima i zastupnike i izaslanike, a što to imaju, primjerice, HKDU, HSS ili neki od HSP-ova iz sastava HNS-a. Dakle, to apsolutno nije "defekt" "devedesetke", gledajući rezultat i parlamentarnu moć ta je stranka kao i do sada mogla biti pratnja sestrinskoj stranci u zastupanju nacionalnih interesa na entitetskoj pa i državnoj razini.

Ovdje se očigledno radi o nabujalom animozitetu, naslađivanju i političkoj odmazdi za predizborne incidente između dva HDZ-a i njihovih vođa Dragana Čovića i Martina Raguža.

Ekskluzivitet

Nije isključeno da u HDZ-u BiH žele održati lekciju "devedesetki" pa da eliminacija bude i nauk i matrica za buduća vremena, poglavito za konstituiranje novoga saziva HNS-a. Iako je HDZ 1990. jedan od utemeljitelja toga foruma pa iako će, ako se svi budu držali principa, neizbježno sudjelovati i u novom sazivu, "devedesetka" će se vjerojatno morati sučeliti s demonstriranjem političke sile od nadmoćnije stranke koja je odavno u "stranačkom katastru" uknjižila vlasništvo nad HNS-om.

Trenutačne odnose između dva HDZ-a, odnosno između Dragana Čovića i Martina Raguža mnogi osebujno uspoređuju s odnosima između SDA i SBB-a, a još i više između Bakira Izetbegovića i Fahrudina Radončića. Takvu sliku i dojmove ne može ublažiti niti činjenica da su Čović i Raguž ipak vodili jednu dosta uljudnu i monotonu izbornu kampanju bez međusobnoga vrijeđanja i iznošenja prljavoga rublja za razliku od Izetbegovića i Radončića gdje je "zaudaralo" na sve strane.

Treba li podsjećati, i prije parlamentarnih izbora 2010. godine dva su HDZ-a bila na suprotnim stranama, ali su nakon objave rezultata Dragan Čović i Božo Ljubić sklopili pakt i zajednički otvorili pregovore s bošnjačkim i srpskim partnerima oko formiranja vlasti. Ovoga puta je očigledno nadjačala hladnoratovska "mržnja" koja ne ostavlja prostora za "oprost" i racionalno taktiziranje.

Pitanje je dakako bi li Martin Raguž i prihvatio Čovićevu "ruku pomirenja" i kako bi on to i tretirao kada bi se eventualno ta senzacija dogodila. Mnogo je analitičara koji tvrde da bi to bilo samoubojstvo za HDZ 1990. i novi početak upadanja u kandže HDZ-a BiH što su u "devedesetci" već jednom okusili i jedva su se iščupali.

Za hrvatsku političku pozornicu i opstanak alternative je možda i bolje da se dva HDZ-a previše ne približavaju i da "devedesetka" preskoči jedan ciklus u vlasti. Neka HDZ BiH jednom napokon preuzme sam nacionalni teret i končano se razobliči taj mit ekskluzivnoga zaštitnika nacionalnih interesa, ali i preuzme odgovornost za sve moguće promašaje i izigravanja predizbornih obećanja.

Uostalom, izborna je kampanja pokazala kako se dva HDZ-a u strateškom programskom konceptu sve dublje razlikuju. Do novih izbora, možda i za dvije godine, oporavljeni HDZ 1990. može u miru bez lomova i stresova mijenjati mentalitet naročito mladih birača i jačati svoju "krvnu sliku", pa dakle sam sebi izboriti poziciju nezaobilaznoga pregovarača oko formiranja nekih budućih vlasti.

Antun Mrkonjić [ Dnevni list ]

Glas naroda

Kakva lekcija želi je ugasiti

Dobro tumacis stavove 1990, kao da si njihov clan i jesi!

Zašto devedesetka mora biti u vlasti, časno je biti i konstruktivna oporba, koja može polučiti više koristi, nego da stvaraju muljažu. HDZ-e je nadmoćno pobjedila i treba ih pustiti, da vidimo rezultate, a Martin treba znat, kako se treba odrediti u budućnosti, to je poštenje.

Bez veze tekst . Svi znamo da ovaj put HDZ 1990 s Martinom Ragužom nije bio hrvatska stranka , pa je cijeli ovaj tekst besmislen . Da je bio hrvatska stranka sigurno bi osvojio značajan rezultat što bi bilo ok , onda bi hrvatska pozicija u Federaciji bila puno jača .

E moj tip bezvezan si tip i nikakav Hrvat dok tako pričaš i dok si za krim.n.lca Čovića čeka ga Bandićeva sudbina a i tebe kao i sve Čovićeve uvlači[ * neprimjereno * ]e Bogu i državi se ne žuri.

Žele li u HDZ-u BiH održati lekciju "devedesetki"?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari