Traže se pogranične propusnice i za Zagrepčane i Sarajlije

ljubuski.info

Republika Hrvatska bi željela mijenjati sporazum između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine o pograničnom prometu.

Zastupnik HDZ-a RH u Europskom parlamentu Andrej Plenković uputio je 9. listopada pitanje-inicijativu Europskoj komisiji o "prilagodbi" tog sporazuma, a koja bi bila u skladu sa schengenskim zakonodavstvom. Prema tom prijedlogu, pravo na pogranične propusnice imali bi i državljani Hrvatske i BiH koji ne žive u uz granicu, no "imaju zemljište u drugoj državi koje redovito koriste".

Pet na petsto kilometara

Plenković podsjeća kako su Republika Hrvatska i BiH potpisale 19. lipnja 2013. u Bruxellesu, uoči ulaska Hrvatske u Europsku uniju, sporazum o pograničnom prometu koji je trebao omogućiti normalan protok ljudi i robe nakon što Hrvatska postane članicom EU-a.

Sporazumom, koji je tada dogovoren uz pomoć Europske komisije, predviđa se lakši prelazak granice građanima obiju zemalja koji žive u pojasu do pet kilometara s obje strane granice, s mogućnošću da se to kasnije proširi na do 30 kilometara.
"Međutim, sporazumom nisu obuhvaćeni građani koji nemaju prebivalište unutar pet kilometara uz granicu, ali se redovito koriste zemljištem s druge strane granice, odnosno oni koji su udaljeni samo nekoliko stotina metara, ali i oni koji se redovito vraćaju na svoje ruralne posjede iako im je prebivalište u udaljenijem gradu" - navodi Plenković.

Olakšavanje prelaska

Plenković u pismu Europskoj komisiji ističe kako "neizdavanje propusnica ovim građanima predstavlja otežavanje pri prelasku granice i korištenju obradivim zemljištima".
"Koje prilagodbe sporazuma, a koje bi bile u skladu sa schengenskim acquijem, može preporučiti Europska komisija, sve u cilju postizanja rješenja kojim bi se obuhvatili spomenuti građani RH i BiH te kojim bi se njihov rad i život učinio kvalitetnijim" - pita ovaj hrvatski eurozastupnik.

Prema važećem sporazumu, pravo na pogranične propusnice imaju stanovnici 539 mjesta u Hrvatskoj te 485 u BiH s tim što je određeno 50 prijelaznih mjesta preko kojih mogu prijeći granicu. Ako bi se usvojila ova inicijativa, pravo na prijelaz imale bi tako i osobe-prognanici koji imaju zemlju, primjerice u Derventi, a žive u Zagrebu ili žive u Mostaru, a imaju zemljište negdje na jadranskoj obali. Ostaje vidjeti kako će Europska komisija odgovoriti na ovu inicijativu, a sudeći po dosadašnjim sporazumima zemalja s vanjskih granica EU-a, Europska komisija će ju odbiti.

Važeći sporazum

Prema sporazumu između Republike Hrvatske i BiH o pograničnom prometu, "pogranični promet" znači redoviti prelazak zajedničke državne granice stanovnika pograničnog područja jedne stranke sporazuma, sukladno pravilima pograničnog režima, radi njihovog boravka i kretanja u pograničnom području druge stranke sporazuma zbog ekonomskih, socijalnih, obiteljskih ili drugih opravdanih razloga za razdoblje koje ne prelazi vremenski rok određen ovim sporazumom.

"Pogranično područje" znači područje uz zajedničku državnu granicu koje se prostire u dubinu od pet kilometara od zajedničke državne granice, odnosno područje koje uključuje točno navedena naselja u Hrvatskoj i BiH, ali ne i morski prostor. Definirano je i tko su "stanovnici pograničnog područja", koji su granični prijelazi za pogranični promet, odnosno prijelazna mjesta koja moraju biti upisana u pograničnu propusnicu, tko može dobiti i izdati pograničnu propusnicu kao i procedura u slučaju kršenja pravila.

Predrag Zvijerac [ Dnevni list ]

FB

Audio/Video

Posljednji komentari