Tmurne gospodarske prognoze - hoće li se nova vlast pozabaviti gorućim problemima?

redovi

Opći izbori su okončani, izborni pobjednici, bar kada je u pitanju Federacija, više su nego jasni, ali nitko od njih ne može niti treba pretjerano slaviti nego zasukati rukave i udarnički raditi s obzirom kako u ruke uzimaju ne vrući nego užareni krumpir.

Svaki građanin ove zemlje, kao i svi oni koji pomnije prate događanja u BiH, zna u kakvom gospodarskom ambisu se trenutačno nalazimo, a niti na vidiku nema jasnih strategija oporavka. Armija nezaposlenih, tisuće onih koji rade, a ne primaju plaću, deseci tvrtki svaki dan propadaju ili su im računi blokirani, poslovno ozračje kao u ratom opustošenim afričkim zemljama više su nego jasan znak da reforme u gospodarstvu ne smiju čekati više niti dana.

Mehanizam koordinacije

Na sve ovo već godinama upozoravaju svi eminentniji ekonomski stručnjaci iz BiH. Tako i sada jasno poručuju kako gospodarstvenici očekuju hitan odgovor na sva goruća pitanja.

Duljko Hasić, direktor Instituta za edukaciju Vanjskotrgovinske komore BiH, kao jednu od ključnih stvari navodi uspostavljanje mehanizma koordinacije jer je upravo to jedan od preduvjeta razvoja i povlačenja sredstava iz IPA fondova. On je podsjetio kako samo u razdoblju 2008. - 2013. godine nismo iskoristili IPA fondove u iznosu od 300 milijuna eura, a danas je nema ni na listi europske strategije 2020.
"Svima treba biti kristalno jasno da nitko neće doći u BiH i uložiti svoj novac ako nema vrlo precizna jamstva za sigurno poslovanje. Istovremeno, povoljno poslovno ozračje podrazumijeva i rasterećenje zakonodavne regulative", naglasio je Hasić.

Nažalost, prema ocjenama svih relevantnih inozemnih agencija i institucija, naša zemlja još uvijek debelo kaska za zemljama regije, a kamoli za EU-om, kada je u pitanju stvaranje povoljnog poslovnog ozračja. Vrlo je pohvalno što je većina stranaka u predizbornoj kampanji upravo isticala ovaj ekonomski segment, pa ostaje nada da će ga sada i provesti u praksi. U praksi će trebati provesti i najave o smanjenju na minimum birokratske aparature i vremena potrebnog za registraciju tvrtke, kako i "rezanje" glomazne administracije.

Smanjivanje nezaposlenosti

Nezaposlenost, osobito mladih i obrazovanih osoba, ne treba posebno niti naglašavati.
"Kamen svima nama o vratu svakako je i 560.000 nezaposlenih ljudi, pogotovo mladih koji, prema anketama, u 71 posto slučajeva žele otići iz BiH u potrazi za boljom perspektivom i sigurnijom egzistencijom", tvrdi Hasić. Nadalje, iz mjeseca u mjesec se rapidno povećava broj poduzeća koja imaju blokirane račune, odnosno koja su sve više i više nelikvidna.

Prema Hasićevoj ocjeni, BiH je prezadužena i na vanjskom i na unutarnjem planu, a posebno veliki problem predstavlja izjednačavanje ukupnog duga u BiH s bruto domaćim proizvodom. Jedan od velikih zadataka nove vlasti jesu i pregovori s Unijom i Hrvatskom oko nastavka tzv. tradicionalne trgovine s Hrvatskom, što je naša strana do sada rezolutno odbijala. Nužno će biti deblokirati desetke, pa i stotine milijuna maraka odobrenih, a neiskorištenih kredita na koje svake godine plaćamo i penale u visini par milijuna maraka.

Sve pobrojano su ogromni problemi koji guše gospodarstvo koje je odavno na koljenima pa nam jedino ostaje nada da će se stvari početi mijenjati iz korijena, jer u protivnom nećemo dugo čekati da redovi pred kontejnerima budu duži nego oni ispred trgovina.

Dragan Bradvica [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Jedinu zastavu na prosvjed donijeli Zaboravljeni branitelji Ratni poručnik, Zaboravljeni branitelj br. 690
ljubuski.info
Piralen - Mostarska skraćenica za otkaz! Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Sama svoja veleposlanica Ružica Zeljko
ljubuski.info
Tiha revolucija Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari