HDZ BiH i HDZ1990 prave novu županijsku Vladu?

Čelnici županijskih odbora HDZ-a BIH i HDZ-a 1990 Zapadnohercegovačke županije sastali su se u ponedjeljak navečer u SRC Đulić na Širokom Brijegu kako bi dogovorili smjenu županijske Vlade i preuzimanje vlasti.

Dva HDZ-a namjeravaju formirati vlast bez NS Radom za boljitak i HSP-a Đapić- dr. Jurišić, te sastaviti Vladu u istom omjeru koji je Božo Ljubić usuglasio i potvrdio potpisivanjem koalicijskog sporazuma sa Jurišićem. Tako bi HDZ-u BiH pripala pozicija premijera i četiri ministarstva, a HDZ-u 1990 mjesto predsjednika Skupštine i četiri pozicije u izvršnoj vlasti.

U Vladi bi trebali ostati svi ministri HDZ-a 1990 iz aktualnog saziva: Božo Zovko, Ivica Gašpar i Vjekoslav Bakula, što i ne čudi, obzirom da je Zovko u rodbinskoj vezi sa Božom Ljubićem, a Gašpar i Bakula su, uz Vinka Zorića i Miljenka Bandura bili na pregovorima sa predstavnicima HDZ-a BiH Zdravkom Bešlićem i Predragom Kožulom.

Preuzimanje vlasti, kako doznajemo, ima blagoslov rukovodstava stranaka i dio je operacionalizacije famoznog neumskog dogovora predsjednika tri HDZ-a o povratku HDZ-a BiH u županijske Vlade u kojima sudjeluje HDZ 1990, ali, što je još važnije, veliki korak ka ujedinjenju Ljubićeve i Čovićeve frakcije.

Formiranje županijske Vlade u kojoj će HDZ BiH imati više pozicija i moći preglasavati kolege iz "devedesetke" potvrđuje kako termin "ujedinjenje," kao što je nedavno uzjavio Dragan Čović, više ne postoji, nego se radi o bezuvjetnom i postupnom utapanju HDZ-a 1990 u stranku iz koje je i nastala, a tomu u prilog svjedoče i informacije o skorom ujedinjenju širokobrijeških općinskih odbora dviju stranaka.

Naravno, sve to pod nadzorom Ive Sanadera kojemu je ujedinjenje dva HDZ-a ovaj put potrebno zbog biračke baze u XI. izbornoj jedinici za skore predsjedničke izbore u Republici Hrvatskoj na kojima će Sanader konkurirati za Mesićevog nasljednika.

otvoreno.ba

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari