Ebola pred vratima, a BiH nema ni karantenu

ljubuski.info

Virus ebole se već proširio na pojedina područjima SAD, Europe i Balkana, nastavlja se širiti, upozorila je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

Zemlje u regiji su spremne za moguću pojavu bolesti, u BiH se još čeka.

Mikrobiologinja Mirsada Hukić, članica Europske mreže za kontrolu virusnih uvezenih bolesti, kazala je da je za dijagnostiku ebole neophodan biosigurnosni stupanj 4, odnosno specijalne bolnice sa specijalnim uvjetima za rad s negativnim pritiskom, te dodala da takvih laboratorija i ustanova u BiH nema.

"Maksimum koji mi imamo je biosigurnosni stupanj 3. Što se dijagnostike tiče, ne možemo je kompletnu uraditi jer je to i skupo i komplicirano. Ako bi se virus pojavio u BiH, morali bismo hitno izolirati bolesnike, a uzorke koji nam budu sumnjivi transportirali bismo u specijalnim uvjetima u neke druge laboratorije. Nalazi budu gotovi za jedan dan. Kod same sumnje na ebolu bolesnici se moraju izolirati u specijalne ustanove gdje neće imati kontakta s drugim osobama, a pritisak da bude negativan" - objasnila je Hukić.

U Srbiji su 702 osobe stavljene pod zdravstveni nadzor zbog sumnje na pojavu ebole. Nakon informacije o tome da se smrtonosni virus ebole pojavio na Balkanu, iz Ministarstva sigurnosti BiH je entitetskim ministarstvima zdravstva te Ministarstvu civilnih poslova BiH poslan pisani upit u kojem se traže instrukcije u vezi s novonastalom situacijom.

U Ministarstvu sigurnosti potvrđeno je kako danima nema očitovanja nijedne od navedenih institucija u vezi s vrlo ozbiljnom situacijom za BiH.
"Situacija nije nimalo bezazlena. Virus je, praktično, pred vratima, BiH nema karantene, a nadležne institucije ne nalaze za shodno međusobno komunicirati. Čak ni Granična policija BiH nema dovoljno informacija kako treba postupati u slučajevima da netko od osoba koje prelaze granicu bude zaražen ovim virusom" - stav je oko situacije u BiH vezane uz ebolu i sve opasnosti.

Dnevni avaz

Vezane vijesti

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari