Ljubušaci kroz manifestaciju pokazali humanost

ljubuski.info

Odjel društvenih djelatnosti općine Ljubuški obilježio je u ponedjeljak Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Ova već tradicionalna manifestacija održavala se na Trgu Domovinske zahvalnosti u vremenu od 9 do 12 sati, a sudionici ovog događaja bili su učenici osnovnih i srednjih škola općine Ljubuški.

Ugodna i korisna manifestacija

Od osnovnih škola sudjelovali su učenici OŠ Marka Marulića, OŠ Ivane Brlić Mažuranić i OŠ Tina Ujevića, a od srednjih škola sudjelovali su učenici Gimnazije Ljubuški te učenici SSŠ Ruđera Boškovića. Ovom prilikom Ljubuški je odisao mirisom svježih peciva koji je dolazio sa štandova marljivih školaraca. Osim ukusnih peciva štandovi su odisali i velikom kreativnošću školaraca. Moglo se tu vidjeti raznih dekoracija, starina i umjetničkih djela posloženih na lijep i oku privlačan način. Na ovaj način školarci su privukli veliki broj ljudi koji su radoznalo razgledavali štandove i svatko je uspio pronaći i kupiti ponešto za sebe. Tako su građani imali priliku uljepšati jutro ukusnim pecivima i kolačima, a ujedno i pomoći drugima, jer novac prikupljen od prodanih peciva donirat će se u humanitarne svrhe.

Svečani program započeo je uz blagoslov humačkog gvardijana Velimira Mandić. Gvardijan se dotaknuo prve zahvalnosti koju je čovjek učinio u čast Bogu, a to je bila ona s Kainom i Abelom gdje baš Abel prinosi darove Bogu, on nam je na jedan način pokazao tu vrstu zahvalnosti.
"Bog nas obdaruje našim znanjem, našim moćima da radimo i našim sposobnostima, a naravno i onim plodovima naše zemlje i svim što se veže uz zemlju, sunce, vodu i zrak kako bismo mogli blagovati i živjeti i stoga mu zahvaljujemo. Međutim, jedna misao je važna, a to je da zahvalnost nije samo u tome što je nekad Abel zahvalio Bogu prinosom svojih darova. Mi danas u naše vrijeme zahvaljujemo kroz euharistiju koja je prava zahvalnost. Ona je uvijek način i vrijeme da zahvaljujemo Bogu. Euharistija, odnosno sveta pričest, onaj je trenutak kada Isus postaje kruh i vino nama za hranu, on nas po tom daru po svetoj pričesti obdaruje svojom prisutnošću u našem životu. Bog daje nama mogućnost da imamo, mi mu zahvaljujemo, a Krist nas još više svojim tijelom i krvlju obogaćuje kroz kruh i vino u svetoj misi", istaknuo je gvardijan Mandić.

Zabava uz folklorne skupine

Za dobru zabavu i veselu atmosferu pobrinuli su se folklorna skupina "Veseli opančići" Dječjeg svijeta, HKUD Herceg Stjepan i Dream team "Babe" Ljubuški. Osim zanimljivog nastupa Dream team "Babe" pobrinuo se i za pravljenje ukusnih domaćih hercegovačkih uštipaka koji su brzinom svjetlosti nestajali sa stola. Tako je Ljubuški još jednu godinu zaredom priuštio svojim građanima ukusnu hranu, dobru zabavu te istovremeno mogućnost da nekom pomognu. Neupitno je da su svi sudionici ovog događaja, kako učenici, tako i slučajni prolaznici, uživali u manifestaciji koja je svakako jedna od najomiljenijih u gradu.

Antonija Bradvica [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari